Braki w zasadach broni w Warhammerze. W związku z tym, iż jeszcze nie ma takiego tematu zakładam go. Będziemy tu dyskutowali o brakach w zasadach używania broni w warhamerze Ja zauważyłem brak przy broniach unieruchamiających szczegółowej charakterystyk. Przedstawiłem mój pomysł już w innym topiku, ale został on zamknięty. W związku, z czym przypominam go w tym wątku.
Jedno, co nie zostało dokładnie wyjaśnione to bronie unieruchamiające, co daje nam możliwość własnej interpretacji, dyskusji o zasadach. Wiadomo, że aby się z nich uwolnić trzeba wykonać test krzepy lub zręczności, ale tylko przy bollas podano, iż wykonuje się go z utrudnieniem – 10 do wartości atrybutów.
Podaje, więc zasady do innych broni unieruchamiających oczywiście są one stworzone przeze
mnie, niepotwierdzone przez autorów:
Lasso, arkan wykonuje się nie zwykłe testy tylko testy przeciwstawne pod warunkiem, iż osoba oplątującą będzie starała się go utrzymać schwytanego przeciwnika w oplątaniu, musi na to poświecić akcje podwójną.
Bicz również test przeciwstawny utrzymywanie w oplątaniu jedna akcja drugą można poświecić na strzał z pistoletu lub, jeśli jest się w zasięgu bliskim na atak bronią ręczną z modyfikatorem ułatwiającym + 10 do testu (mod. dotyczy tylko broni białej).
Sieć zwykły test krzepy lub zręczności z modyfikatorem utrudniającym - 20 do testu (odejmuje się od atrybutu testowanego).
Proszę o komentarze, no i oczywiście przedstwianie innych opisów niedokładnie zaprezentowanych broni.
__________________ Choć kroczę doliną Śmierci, Zła się nie ulęknę. Ktokolwiek walczy z potworami, powinien uważać, by sam nie stał się potworem. gg 643974
Cedryk vel Dumaeg czasami z dopiskiem 1975 |