Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 01-03-2008, 18:26   #13
homeosapiens

$: 0

Poziom Ostrzeżenia: (0%)
Cytat:
Napisał Johannes Black Zobacz post
Gra nie jest dostosowana do każdego z graczy z osobna, tylko do wszystkich jako ogółu, zarówno wielkiego maga jak i początkującego giermka. To powoduje, że różnica podczas walki między nimi jest niewielka.
System magii w II ed. (nadal na tle innych systemów) średnio mi się podoba. Najbardziej rozczarował mnie brak lub mała ilość zaklęć ofensywnych w większości z kolegiów magii. Spodziewałem się klasycznych podziałów np. czarodziej życia uzdrawia i uderza słabo, a czarodziej śmierci wymiata potężnymi zaklęciami. Rozczarowanie? Zdecydowanie tak. To czyni czarodzieja wielkim nieużytkiem gdy jest sam. Co poradzi arcymag życia przeciwko rycerzowi ciemności? Nie zabije go, bo nie umie walczyć (rozwinięcia) a zaklęciem mu nic nie zrobi bo może tylko leczyć lub rzucać ogólnie kiepskie zaklęcia. Czary w WFRP IIed. bardzo mnie zdziwiły, myślałem, że grając magiem zwierząt będę miał pewne podstawowe możliwości jak np. rozmowa ze zwierzętami, przemiana, przywołanie. Nic z tych rzeczy.
Z praktycznie wszystkim co napisałeś w cytowanej części absolutnie się nie zgadzam. Różnica między giermkiem,a wielkim magiem jest ogromna i przydupasek rycerza w starciu z jakimkolwiek magistrem wyłączając skrajnego pecha w kościach nie ma szans. Każde kolegium ma jakieś tam zaklęcia ofensywne. Co poradzi Arcymag używający Ghyran? Przykładowo rzuci "Gejzer" i już rycerz poleciał gdzieś w tył(oczywiście ranny). Jak rzuci Zlodowacenie, to rycerz może się już nie pozbierać. Co zaś się tyczy tradycji zwierząt, to możliwości, o których pisałeś istnieją. "Mowa Zwierząt", "Przemiana w niedźwiedzia", "Przemiana w wilka", "Uczta Kruków" - mówi Ci to coś? Te zaklęcia pozwalają dokładnie na to, o czym napisałeś "nic z tych rzeczy".

Przepraszam za offtop, ale jednocześnie sugeruję nie wypowiadać się, jeżeli nie ma się pojęcia o czym się mówi. Nie chciałbym by pisano tutaj bzdury.

Tymczasem możemy wrócić do problemowego omawiania różnic. Lhianann napisała, że rozwinięcia nie mają znaczenia. Nie zgadzam się z tym. Większość MG przyznaje PD zgodnie z systemem, dodatkami, przyznawaniem PD opisanym w kampaniach itd. Zazwyczaj zawiera się to między 100, a 200 PD na sesję. Różnica jest więc taka, że postaci "potężnieją" dwa razy szybciej.

Ostatnio edytowane przez homeosapiens : 01-03-2008 o 18:46.
  Odpowiedź z Cytowaniem