Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 01-10-2008, 13:27   #2
Kelly

Kelly's Avatar

Reputacja: 3 Kelly ma w sobie cośKelly ma w sobie cośKelly ma w sobie coś
$: 154 204
Wampiry w anime

Lubicie może wampiry w anime? Czy jest to jeden z czynników, dla których decydujecie się sięgnąć po dany tytuł? Bowiem przyznaję, ze ja ogólnie wampirów nie lubię i, chociaż gram sesje Wampira zarówno na LastInn u Miry, jak i normalnie, to nie dlatego, żebym uwielbiał sam grać wampirem, ale ze względu na to, że klasa GMa, ciekawa akcja gwarantują świetną rozrywkę. Nie mniej, chociaż wampirów nie lubię ogólnie, to szczególnie, nie do końca, ba zdarzając się wampiry, które szalenie mi się podobają.

Tsukihime to pierwszy tytuł, o którym chciałbym wspomnieć. Po prostu cudo. Ten klimatyczny nastrój niepewności, grozy, połączony z romansem strasznie do mnie przemówił. Dialogi zaś w stylu:
- „Pamiętasz, spotkaliśmy się wczoraj?
- Tak?
- Owszem, zabiłeś mnie, pociąłeś moje ciało na 17 kawałków

są, jak dla mnie, jednymi z najlepszych w anime. Główni bohaterowie tej pozycji to chłopak, który widzi linie chaosu, które pozwalają na trwałe zabić osobę lub zniszczyć przedmiot oraz Arucreid, prastara dziewczyna wampir, która rozgrywa swoje gry w świecie pełnym mroku oraz przemierzających świat nadnaturali. Przy czym, jeżeli ktoś się spodziewa wielu efektownych walk, to się zawiedzie. Owszem, są, ale to nie jest sikanie krwi oraz obrzucanie się obciętymi kawałkami ciała, chociaż, według mnie, nie zmniejsza to wcale dramatyzmu. Dodajmy do tego świetną galerie postaci drugoplanowych oraz niebanalne zakończenie. Świetne, świetne po prostu świetne.

Drugi zaś to Karin. Komedyjka lekka, łatwa, przyjemna, śmieszna potwornie. Wampir lubiący czosnek, mogący spacerować za dnia oraz mający krwotoki? Uf, cała rodzina wampirza żałuje biednej Karin: „moje dziecko, taki kłopot, co się z ciebie zrobiło? Taki wstyd przed innymi wampirami.” Bowiem Karin mieszka z normalną wampirzą rodzinka, która jest tyleż genialna, co wręcz archetypowa: nadopiekuńczy ojciec typu „hm, cieszę się, ze będziesz pomagał mojej córce w nauce i pamiętaj, TYLKO pomagał!!!”, mamusia z papciem, która jest w stanie ojczulka musztrować niczym kapral swój oddział, starszy brat lowelas, młodsza siostra, tajemnicza do bólu oraz seksowna babcia. No i oczywiście chłopak, biedny jak mysz kościelna i utrzymujący dodatkowa pracą siebie oraz kompletnie nieprzystosowana do istnienia matkę, mającą umysłowość nastolatki, ale tej z początku owego przedziału wiekowego. Wiadomo, do tego dochodzi mnóstwo gagów, szczególnie, ze w pobliżu zjawa się szalony łowca wampirów, w którym zakochuje się najbliższa przyjaciółka głównej bohaterki. Problem w tym, ze ów łowca ... no nieważne. Tak czy siak, mimo pewnych luk fabularnych, warto, naprawdę warto obejrzeć.

Z pozostałych znanych mi tytułów
NightWalker opowiadający dzieje uczciwego wampira detektywa,
Vampire Princess Miyu, znany,
Vampire Hunter D: Bloodlust, także znany, wręcz kultowy dla niektórych,
Trinity Blood, ksiądz wampir, jeden z nielicznych uczciwych walczących w imię dobra oraz księżyca,
Hellsing, wiadomo.
jakoś mi średnio przypadły do gustu. Wielbiony zaś przez wielu Helsing uważam za totalnie nudny. Zmęczyłem go, ale w ogóle mi się nie ten serial spodobał. A jak Wam? Macie może swoje ulubione seriale wampirze?

Naprawdę ładny post i ciekawy temat, ale już założony Dołączyłem.

K.

Ostatnio edytowane przez Kutak : 01-10-2008 o 13:48.
Kelly jest teraz online   Odpowiedź z Cytowaniem