A mi zdarzyło się obejrzeć mocno ostatnimi czasy reklamowany film:
Jestem Legendą
Film mówiąc szczerze z jednej strony dobry, a z drugiej nie bardzo.
Na duży plus zasługuje muzyka, odpowiednio dopasowana, potrafi utrzymać w napięciu. Fabuła średnich lotów, ale w sumie nie rzuca się w oczy jakaś szczególna sztampowość (chociaż ostatnimi czasy namnożyło się wszelkiego rodzaju filmów postapokaliptycznych). Bardzo dobre są zdjęcia zniszczonego miasta.
Trzy rzeczy natomiast nie przypadły mi do gustu:
1. Bohater był stanowczo za bardzo opanowany i spokojny jak na jednostkę, która żyła samotnie przez trzy lata myśląc, że nikogo poza nim już nie ma. Choć Will Smith zgrał nieźle i podejrzewam, że takie były założenia scenariusza.
2. Kreacja wampirów. To, że były to raczej mało inteligentne stwory mógłbym jeszcze przełknąć, ale wyglądu już nie. Wampiry wyglądały stanowczo za sztucznie co zwłaszcza dało się zauważyć w momencie z psami.
3. Zakończenie (ale tego nie zdradzę, żeby nie psuć zabawy tym , którzy mają zamiar obejrzeć film, dodam tylko, że co niektórym takie zakończenie może się podobać

)
Podsumowując film niezły, ale trochę brakuje mu do bycia świetnym. Jeśli ktoś czytał książkę, na podstawie której został nakręcony to może się rozczarować. Myślę, że warto poświęcić kilkanaście złotych i pójść na niego do kina. Dla mnie 6,5 na 10.