| Bajdoletta popatrzyła jeszcze chwilę ze zdziwieniem w nieboskłon. Cóż, widok może nieco inny niż przywykłam, ale w sumie gwiazdy wyglądają jak gwiazdy a księżyc jak księżyc, chociaż jest tylko jeden. Pora znaleźć jakieś miejsce do spania i coś do jedzenia
Właściwie nie wiedząc, w którą stronę ma iść zamknęła oczy i zaczęła kręcić się w kółko. Coraz szybciej i szybciej. Wyciągnęła swoją małą rączkę przed siebie i, obróciwszy się jeszcze kilka razy, zatrzymała się wreszcie. Otworzyła oczy i spojrzała w kierunku wyciągniętej dłoni. Tak, z pewnością powinnam udać się w tym kierunku - pomyślała i zdecydowanym krokiem ruszyła przed siebie.
Po jakiejś godzinie doszła do szlaku a po kolejnej ujrzała karczmę.
Bajdoletta weszła do karczmy, uśmiechnęła się przyjaźnie do znajdujących się tam osób. -Gdzie ja jestem? -zgubiłaś się? -Wybacz maniery...Verax jestem, Witaj. Może możemy ci pomóc? Wyglądasz na lekko zagubioną
Bajdoletta spojrzała ze zdumieniem na pytających. - Ależ ja się nigdy nie gubię. No może czasem zdarza mi się znaleźć nie całkiem tam gdzie chciałam, ale to z pewnością wina map. Mam kilka takich jeszcze sprzed Kataklizmu. No wiecie - Krwawe Morze zamiast Istar i takie tam - Patrząc na zdumione miny obecnych dorzuciła - W zasadzie możecie nie wiedzieć.
Bajdoletta podeszła do stolika, gdzie siedzieli Marcus i Verax i zaczęła przetrząsać sakiewki wyciągając z nich różne mapy. - No a mapy tych okolic nie mam w ogóle, ale to też nie moja wina tylko zwoju, który mnie tu przeniósł. Właściwie to powinnam się obrazić na tego maga, który podrzucił mi zwój do sakiewki - stanowczo powinien był dorzucić do niego mapę. Chociaż właściwie tak jest może ciekawiej. Ale na dłuższą metę dobrze jest wiedzieć gdzie się idzie, bo takie chodzenie dla samego chodzenia po jakimś czasie staje się nudne. Sprawdzałam. No właśnie o co to ja chciałam zapytać? Aha - co to za miejsce. "Pod Dębowym Gajem" nic mi nie mówi. Macie może jakąś mapę? Ups, ależ jestem nieuprzejma. Nazywam się Bajdoletta Farandwide - wyciągnęła rękę do przywitania - - Miło mi was poznać |