Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 09-02-2005, 23:15   #58
Maveilthain

Reputacja: 0 Maveilthain jest na bardzo dobrej drodze
$: 2 548
Kącik początkującego filozofa.

Cóż...
Ja już swoją drogę odnalazłem, zmieniłem wiarę na Ortodoksyjną - Prawosławie - tam niezmienna duchowość i idea pozostała, a że jestem tradycjonalistą to moje serce otworzyło się na sztukę poprez którą osiąga się zbawienie. Sprawa Kościoła Katolickiego jest dla mnie oczywista, wszystko zawdzięczamy współczesności, która jest takim rzymianinem czy egipcjaninem, który bije nas, niewolników. Współczesność jest zabójcą idei, którą stworzyli ludzie. Od tysięcy lat niezmienny jest świat, tematy są w wiecznym wirze, ogręgu, są jak bumerang - wracają. Współczesność na Religie miała tak intensywny nacisk, już nawet lekko po Średniowieczu. Duchowość zaczeła spadać i w efekcie (można powiedzieć "motyla") dziś zbieramy plony coraz większej utraty duchowości, Milly też już wyżej napisała o tym. Tak, główne problemy utraty duchowości spowodowane naciskiem współczesności są jasno określone w Kośicele Katolickim:

1. Zniesienie języka łacińskiego - języka duszy, tajemniczy język, który wnosił w swojej melodyce i literowaniu więcej wartości duchowych

2. Wprowadzenie tonalności i toniki oraz prostota melodii.

3. Tylko w nietórych kościołach i to ponoć okazyjnie występują chóry

4. Zmiana koncepcji przeprowadzania Mszy Św - ponoć w średniowieczu zupełnie inaczej odprawiano msze.

5. Reformy wewnątrz kościelne

6. Nadejście ery gdzie ludzie zaczynają być "sami dla siebie", "własnymi bogami", przez rozwój cywilizacyjny

Cytat:
Życie ludzkie przez ten ogrom i rozwój cywilizacyjny kiedyś się skończy, będzie okres pustkowia i znowu zacznie się nowy cykl życia ludzkiego.
- to z lekcji filozofii w gimnazjum... Znaleźli takie wyryte w ścianie obrazy które to przedstawiały.

Gdyby Kościół zastał się na etapie średniowieczynch koncepcji duchowych, nie chodzi mi o działania kościoła które były wręcz w średniowieczu przez kościół uznawane = inkwizycje, bo to samo siebie wykluczało 1. Nie zabijaj a inkwizycja? Gdyby w Kościołach pozostało te sześć pkt.-ów bez zmian to duchowość była by na wyższym poziomie. Kolejna sprawa wszpółczesnośći to dobytek który mamy, kiedyś ludzie mieli większą wiarę, gdyż pewnch rzeczy nie było. Teraz zostali nieliczni...
Dziękuję...

Maveilthain jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem