Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 09-02-2005, 23:39   #59
fleischman
Obsługa

fleischman's Avatar

Reputacja: 7 fleischman wkrótce będzie znanyfleischman wkrótce będzie znany
$: 54 691
Cytat:
1. Zniesienie języka łacińskiego - języka duszy, tajemniczy język, który wnosił w swojej melodyce i literowaniu więcej wartości duchowych
No tak, w końcu to lepiej dla duchowości kiedy nie wie i czym mowa...

Cytat:
Napisał Maveilthain
2. Wprowadzenie tonalności i toniki oraz prostota melodii.
No w końcu przerost formy nad treścią także jest bardzoważny dla duchowości społećzeństwa.

Pkt 3. Patrz punkt 2.

Cytat:
Napisał Maveilthain
4. Zmiana koncepcji przeprowadzania Mszy Św - ponoć w średniowieczu zupełnie inaczej odprawiano msze.
"ponoć zupełnie inaczej", czyli opierasz argument na "ponoć" oraz na prakrycznie niewiedzy jak to wyglądało... No bardzo ładnie Za styl 10/10, za pomysł 0/10.
No i także można by podciągnąć to pod punkt 2 i 3.

Z punktami 5 i 6 nawet mogę się zgodzić. Ale punkty 1-4... No ok nie chcę urazić niczyich poglądów, ale dla mnie treść jest ważniejsza od formy, jeśli wg Ciebie ważna jest ta część sakralna ito ona dostarcza Tobie tych niezapomnianych odczuć religijnych to bardzo proszę... Ale nie podawaj tego jako przyczyny ogólnej, bo takie rzeczy działały naludzi w średniowieczu ale nie w dzisiejszych czasach, kiedy czł owiek myślinad sobą i nad tymo czym mówi ksiądz... Chociaż dla niekórych to i tak religia nieważna i j ej treść, byleby święta były...