Wątek: Dylematy graczy
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02-19-2008, 20:18   #23
Revan

Revan's Avatar

Reputacja: 2 Revan jest na bardzo dobrej drodze
$: 51 533
Cytat:
Napisał void Zobacz post
No a czemu nie? Takiemu palladynowi zachowanie narzuca wykonywana profesja. Nie musi on do tego mieć określonego charakteru. Zresztą zgadzam się, że te charaktery to trochę kiepsko rozwiązana sprawa w RPG. Wydaje mi się, że tworzą one sztuczne podziały, przez które wszystkie postacie praworządne złe, czy neutralne dobre powinny zachowywać się tak samo w konkretnej sytuacji. A to według mnie jest bardzo na siłę.
Moim zdaniem, rubryczka pt. Charakter w jakimkolwiek systemie, czy DnD, czy nawet autorce powinna zabierać informacje typowe dla zachowania, toku myślenia postaci. A to się zmienia pod wpływem różnych fobii, chęci zysku itd. Co do tych profek, paladyni i kapłani prawych bóstw z reguły są dobrzy, chociaż nic nie stoi an przeszkodzie, aby taki paladyn pod szatą altruizmu dokonywał niebywałych zbrodni, albo wręcz służył mrocznemu bóstwu, taki mroczny paladyn. Oczywiście nie miał by żadnej łaski od swojego bóstwa, ale jednak.

Cytat:
Napisał void Zobacz post
Jak wyeliminować tego typu zachowania? Jakie konsekwencje dla postaci łamiących własne standardy moralne? Nasunęły mi się wyrzuty sumienia. Ale może nie tędy droga. Może Revan zna lepsze rozwiązanie tego problemu?
Numery w dzisiejszym losowaniu to... :P
Powiem jedno, to raczej leży już wyłącznie w gestii graczy, a zdolności odgrywania postaci zdobywa się wraz z doświadczeniem. Jeżeli MG uważa, że gracze nie odgrywają właściwie swoich postaci, powinien to po prostu z nimi przedyskutować. Wielokrotni widziałem sesje, które ograniczały się do suchego nabijania expa i zbieraniu nagród za questy, czemu niewątpliwie winne są komputerowe RPGi. Ktoś bardziej doświadczony powinien wskazać im właściwą drogę, powiedzieć "Na Boga, (Sigmara, Khorne'a, Malala, Morra, Ao, itd.), to nie o to w tym chodzi, żeby lvlować postacie, nie rozumiecie sensu tej gry. Przeczytajcie dowolny wstęp do podręcznika, tak jest wszytko zawarte, a najlepiej spróbujcie nazwać co właśnie robicie, a raczej co chcielibyście robić. Uwaga, zaskoczę was, to nie jest papierowe diablo, a, uwaga, RPG, role playing game, gra ról, po prostu odgrywanie postaci. Zabijając gobliny wcale ich nie odgrywacie." Wszelkim laikom polecam rozszyfrowanie skrótu RPG :>

Cytat:
Napisał void Zobacz post
Przecież w mechanice RPG wszystko jest uproszczone. Zbyt trudno byłoby symulować kompletne prawa rządzące światem. Dlatego też możnaby uprościć także ten aspekt, o którym piszę. Przecież przeciętny MG nie jest fizykiem, który rozumie wszystkie prawa fizyki. Twórcy systemów tez pewnie nie są fizykami, biologami, chemikami i czymkolwiek jeszcze.
Da. Nie wiem czemu, ale niektórzy starają się na siłę komplikować mechanikę, dodają różne dodatkowe rzuty, oby tylko się nie skończyło na tym, że po skrajnie wyczerpującej walce i ucieczką przed smokiem musiał rzucać czy łyżkę do ust podniesie. Anyway, mechanika jest tylko wskazówką, wprowadza czynnik losowy. Jestem gorącym zwolennikiem storrytellingu, jednak w tym tkwi siła mechaniki. MG czasem nie ma ochoty analizować wszelkich decyzji graczy, zwyczajnie rzuca i na podstawie wyniku opisuje odpowiednią sytuację. Finito.