Wątek: Dylematy graczy
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02-20-2008, 01:18   #25
void

Reputacja: 1 void jest na bardzo dobrej drodze
$: 5 543
Cytat:
Napisał Gettor Zobacz post
Sumienie jest ściśle związane z charakterem bohatera, a to jak się bohater zachowuje określa gracz nim sterujący i koło się zamyka - MG nie ma tutaj nic do gadania.
Ewentualne wyrzuty sumienia może wprowadzić sam gracz żeby jakoś urozmaicić swoje decyzje, dylematy itp. (...)
Ale ja nie mówię, że MG ma przejmować kontrolę nad bohaterem i mówić graczom, jak się ich bohaterowie powinni zachować. Decyzje musi kontrolować gracz i tutaj może wprowadzić wyrzuty sumienia. To jest kwestia odgrywania. Natomiast kompletnie oddzielną kwestią jest mechanika i to, jak wyrzuty sumienia mogłyby wpływać na wyniki testów.

Cytat:
Napisał Gettor Zobacz post
To tak jakbyś powiedział że palladyn jest bezwładnym golemem, któremu za instrukcję obsługi do działania wystarcza zakon.
Nic takiego nie mówię. Mówię natomiast, że zachowanie palladyna jest określone przez jego profesję. W sumie nie jestem specjalistą od palladynów, ale dla mnie to rycerze, którzy są aż frajersko dobrzy (w sensie charakteru), czy tam praworządni. Jeśli nie są, to są już zwykłymi rycerzami, czy jak ich zwał.

Tak poza tym to z tymi dwiema propozycjami na końcu postu Gettora zgadzam się w przeważająco ogromnej części (w końcu)