Niedawno pisałem o pistoletach, teraz czas przejść kategorię wyżej i opisać pistolety maszynowe.
Jak dla mnie PM to taka świnka morska ... ani świnka, ani morska. Lepszy pistolet, ale jednocześnie droższy, a co byście powiedzieli na możliwość zamiany karabinu szturmowego na pistolet maszynowy w ciągu 10 minut? Tak, tak proszę państwa, nasi austriaccy przyjaciele z firmy Steyera, wymyślili zestaw, który w krótkim czasie pozwala na konwersję każdego z karabinków AUG na pistolet maszynowy strzelający amunicją 9 milimetrów z możliwością dołożenia tłumika. Szybkostrzelność wynosi 700 pocisków na minutę, a zasięg efektywny to 100 metrów. Dzięki takiemu prostemu zestawowi mamy w tym momencie dwa w jednym ... jaka oszczędność gambli

.
Jak już wspomniałem, nie jestem fanem PMów, ale jeżeli musiałbym już jakiegoś wziąć byłoby to najnowsze dziecko amerykańskiego przemysłu zbrojeniowego. Kriss Super V - jest jeszcze prototypem. Waży zaledwie 2,2 kilograma, a producenci mają zamiar go odchudzić do 1,8 - 2 kilogramów, w momencie wypuszczenia na rynek. Strzela amunicją .45 ACP, standardową przepisową amunicją US Army. Ma składaną kolbę a jego długość po złożeniu to 406 milimetrów (przed złożeniem 605 mm). Magazynek prototypu mieści 13 naboi, celem jest 28 kulowy magazynek. Szybkostrzelność to 800-1100 rpm. Zasięg efektywny wynosi 100 metrów.
To się nazywa prawdziwy przenośny pistolet