Zacznę tak trochę nie po kolei
Cytat:
|
4. Ocenianie artykułów i opowiadań - o tym już kiedyś pisałem w tym temacie (Autor artykułu w spisie), ale nie dostałem żadnego odzewu. Kryteria oceny są następujące: styl, pomysł, przydatność. W przypadku artykułów raczej nie jest źle, ale chodzi mi konkretnie o opowiadania - jak możemy oceniać przydatność opowiadania? One same w sobie, jak lwia część sztuki, nie służą niczemu poza zajęciem czytelnika. Czy nie można więc zmienić kryteriów oceniania opowiadań (bądź artykułów w ogóle), gdyż według mnie, są po prostu nieodpowiednie.
|
Zgadzam się z tym, przepraszam, że nie zareagowałam na wcześniejszy temat. Nawet poczyniłam odpowiednie kroki do tego, żeby zmienić kryteria oceniania przy opowiadaniach - właściwie już to zmieniłam, ale potrzebuje dobrej nazwy dla zmienionego kryterium. Obecnie jest to "Ogólne wrażenia" z braku lepszego pomysłu. Dlatego skoro już się w to zaangażowałeś Julku, poproszę o jakąś ciekawą propozycję
Mogłabym się również zgodzić na dodanie jeszcze jakiś kryteriów, i do opowiadań i do artykułów, jeśli ktoś przedstawi mi naprawdę dobry i ciekawy system oceniania. W tej chwili trzy opcje wydają się wystarczające i najbardziej ogólne.
Cytat:
|
Poza tym sprawa którą w temacie podanym w linku wyżej poruszył Grey - w spisie artykułów/opowiadań nie ma podanego ich autora, a tylko nick osoby, która ostatnia tekst skomentowała. Myślę, że należałoby to zmienić, bo to, kto jest autorem tekstu mówi dużo więcej niż to, kto go skomentował.
|
Tu się również zgodzę, ale to już nie zależy ode mnie. Przetrząsnęłam wszystkie opcje i po prostu ten "model" nie uwzględnia zmiany czegoś takiego. Myślę, że być może zmiana w kodzie tego dodatku do forum coś mogłaby dać, ale ja nie potrafię tego zrobić i to już by było pytanie do Sola.
Cytat:
|
2. Ostrzeżenia - jakiś czas temu zniknęła opcja sprawdzenia, ile dana osoba ma ostrzeżeń. Są zaznaczone oczywiście w notkach o użytkowniku, ale warto od razu wiedzieć, "z kim ma się do czynienia". Czy można więc przywrócić ilość ostrzeżeń do panelu pod avatarem?
|
Taka sama sytuacja jak powyżej. Sama chciałabym, aby ostrzeżenia były widoczne dla każdego, niestety ten system warnów, na którym obecnie działamy nie posiada takiej opcji. Ostrzeżenia nie wpisują się także do notek w profilach. Był to stary i niedoskonały system ostrzeżeń, dlatego zmieniliśmy go na lepszy, ale ten z kolei ma ten mankament, że ostrzeżenia są widoczne tylko dla Obsługi i samego zainteresowanego. Czy da się to zmienić - to również pytanie do Sola.
Cytat:
1. Reputacja - Jeśli dobrze rozumiem, punkt siły reputacji dostaje się po roku od zalogowania i po 1000 napisanych postów. I OK. Ale daje się tę reputację różnym osobom, a to... W sumie nic nie zmienia. Tylko ja widzę moje zebrane punkty reputacji.
Myślę, że użytkownicy powinni wiedzieć, czy posty danej osoby są dobre, błyskotliwe itp, a tu ukryta jest taka fajna opcja. Wcześniej myślałem, że jak przekroczy się jakąś granicę punktów dostaje się kolejny punkt siły reputacji, ale tak nie jest (prawda?).
Można oczywiście pisać notki o użytkowniku, ale to jest raczej większe podsumowanie po jakimś dłuższym okresie - np. zakończonej sesji.
Tak więc myślę, że ujawnienie wszystkim posiadanej ilości punktów reputacji sprawiłoby, że dawanie jej miałoby jakiś sens. Bo tak, czy mam punktów 90, czy 5, nikt o tym nie wie.
|
Mały tutorial:
Siła reputacji podnosi się o jeden punkt co...
1) ...rok od zarejestrowania
2) ...każdy 1000 post
3) ...każdy 100 punkt reputacji
Ponadto po przekroczeniu progu stu punktów pojawia się drugi zielony prostokącik pod avkiem.
Liczy się siła reputacji, a nie ilość zebranych punktów. Im więcej siły tym wiadomo, że piszesz dużo postów, że masz długi staż no i że w końcu ludzie dają Ci dużo reputki (za punkty najłatwiej przekroczyć kolejny próg siły). Gdyby faktycznie wszyscy solidnie i sumiennie te repki rozdawali za dobre posty, rekrutacje i fajne inicjatywy, myślę, że widać by to było o wiele bardziej.
Słyszałam już sporo głosów postulujących zwiększenie w profilu ilości widocznych reputek, więc podniosłam je do 10.
Cytat:
|
3. Forumowe pieniądze - zbieramy sobie te "gile" i zbieramy... No i miało to sens kiedy była ta "gra" na forum, bo było na co je wydać (choć całym sercem popieram zrezygnowanie z tego projektu). Jednak teraz są i tylko zacierają widok. Chyba, że można je jakoś wykorzystać?
|
W tej chwili pieniądze są wyznacznikiem tego jak długie posty piszesz, ile ich piszesz oraz pośrednio - jak długo jesteś na forum. W tej chwili nie mam już czasu na sprawdzenie dokładnych opcji, ale w każdym razie nie są do niczego konkretnego wykorzystywane.
A widok czego Ci zacierają?
Cytat:
5. Mieczyki - a to tylko nieco banalne pytanie Czy dobrze wnioskuje, że mieczyki wyświetlające się pod kosteczkami także określają ilość napisanych postów, tylko włączają się dopiero przy jakichś niebotycznych liczbach, czy to co innego? |
1 kostka - 50 postów
2 kostki - 150
3 kostki - 300
4 kostki - 600
5 kostek - 1200
6 kostek - 2400
1 mieczyk - 4800
2 mieczyki - 9600
3 mieczyki - 20000