Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 05-08-2008, 13:02   #30
Milly
Administrator

Milly's Avatar

Reputacja: 10 Milly jest po prostu świetnyMilly jest po prostu świetnyMilly jest po prostu świetnyMilly jest po prostu świetny
$: 318 494
Swojego czasu było mnóstwo pomysłów na to jak zarobić na utrzymanie LI. Od całkowicie płatnego forum, poprzez wykupywanie abonamentu za dodatkowe opcje, było też coś o płaceniu MG za prowadzenie profesjonalnych sesji i stworzenie takiego serwisu, który za pieniążki oferowałby profesjonalną rozrywkę RPG. Był pomysł na sklepik z gadżetami, a nawet na aukcje z podręcznikami i akcesoriami RPG. Było tego naprawdę dużo.

Ale wydaje mi się, że zapominamy o jednym - jeśli zaczniemy zarabiać na forum, pobierać opłaty, wprowadzać abonamenty i robić różne dziwne rzeczy - będziemy musieli płacić za to podatki, albo jakieś inne opłaty. Nie znam się na tym zupełnie, ale na tyle znam rzeczywistość, żeby wiedzieć, że takie rzeczy wiążą się z prawdziwymi kosztami. Nawet jeśli cały dochód z abonamentu pójdzie na utrzymanie serwera, to jednak i tak wygląda na to, że Sol pobiera opłaty za użytkowanie forum, a więc ma z tego jakieś zyski. Obawiam się, że nie przeszłoby nawet to, gdybyśmy sprzedawali gadżety np. z logo LI. To też jest forma zarobku, a od tego są podatki. Gdybyśmy nawet chcieli robić wszystko zgodnie z prawem i faktycznie płacić za to podatki, to wtedy i tak jesteśmy spłukani.

Zanim więc zaczniemy mówić o jakiejkolwiek formie zarabiania, najpierw dobrze by było, gdyby wypowiedział się ktoś, kto zna się na takich rzeczach. Chyba lepiej jest dmuchać na zimne i podejść do tego poważnie, niż później mieć poważne problemy z prawem.

Poza tym widzę tu błędne koło, przynajmniej jeśli chodzi o rozdawanie unikatowych prezentów za wpłaty. Aby mieć takie gadżety, chociażby głupie koszulki, nie mówiąc już o bardziej wymyślnych rzeczach, trzeba je najpierw kupić. Żeby je kupić trzeba mieć pieniądze, albo zainwestować swoje własne (które trzeba posiadać w sporej ilości). LI w tej chwili nie ma pieniędzy na serwer. Jeśli je zbierzemy, to zapłacimy serwer i znowu ich mieć nie będziemy. Szczerze wątpię byśmy zdołali zebrać aż tyle funduszy, aby móc zainwestować jeszcze w interes z gadżetami. Już kawał czasu temu robiliśmy zrzutkę, mieliśmy poopłacać serwery i z tego co zostanie zakupić nagrody do konkursów. Jak widać nie starczyło, a wpłaty były w większości jednorazowe, czemu trudno się dziwić.

Co do pomysłu z wydawaniem swojego własnego systemu, gazetki, unikatowych artykułów (poza oczywiście kwestiami podatkowo-prawnymi - każda gazeta, nawet internetowa, musi mieć jakiśtam swój numer w rejestrze itp.). Może jestem pesymistką, a może po prostu nigdy nie trafiłam na odpowiednich ludzi... ale nie wierzę w powodzenie tego przedsięwzięcia. Faktycznie, jest wiele takich serwisów i stron, gdzie ludzie mają milion pomysłów i piszą chętnie nawet za darmo. Ale u nas zawsze wszystko upadało tuż po rozpoczęciu Mieliśmy kiedyś gazetkę DnD, mieliśmy użytkownika, który pisał swój własny system i setki innych rzeczy. Było jeszcze wiele pomysłów, ale wszystkie umierały gdzieś po drodze. Więc to nie jest dobry pomysł na zarabianie - chyba, że znajdzie się świetna ekipa, która wszystkim się zajmie i taki projekt będzie działał dłuższy czas. Wtedy można mieć niejaką pewność, że to faktycznie ma ręce i nogi i może się udać. Ale stawiać wszystko na jedną kartę nie warto.

Dla mnie najbardziej realne są dwie możliwości - współpraca z wydawnictwami, czyli pozyskanie sponsora albo "żebranie" na wpłaty dobrowolne (oby nikt Sola nie oskarżył o wyłudzanie pieniędzy ). Ewentualnie pozostają programy partnerskie, o czym pisał MaciassO, ale na przykładzie AdSensa widać, że nie zawsze jest tak kolorowo. Chyba, że Sol wyłączyłby możliwość zarabiania wszystkim użytkownikom i całą kasę zbierał tylko na potrzeby forum, ale nie wiem czy to cokolwiek mogłoby zmienić - wszak na tych kliknięciach użytkownicy zarabiają dosłownie grosze.

T. Pratchett Czarodzicielstwo
Milly jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem