| Wyszemir
Starzec zamarł przerażony. Czuł, że jego mistrza już z nim nie było, jednak nadal bał się, jakby najmniejszy ruch mógłby sprowadzić go z powrotem. – „Za dużo lekkomyślności jak na jeden wieczór, za dużo…” – spojrzał na młodą i piękną acz umorusaną kobietę niezdającą sobie w ogóle sprawy z zagrożenia, jakie nad nią zawisło. Wyszemir zacisnął mocno pięść i w duchu postanowił, iż nie da skrzywdzić Serafin. –„Tym razem nie wygrasz. Koniec już jest bliski, czuję to.”
- Wyszemirze - odezwał się Johann - Uporaj się z tym oknem. Tylko nie podpal wszystkiego! Ja przysunę te skrzynie, będzie nam łatwiej się wspinać. Tylko szybko!
Zielarz popatrzył bezradnym wzrokiem na towarzysza, sprawiając wrażenie jakby nie zrozumiał nic a nic z tego co rzekł mu Johann. Rozejrzał się nerwowo po zadymionym pomieszczeniu i krzyknął wskazując jednocześnie palcem na kraty. - Odsuńcie się! - Zawahał się przez sekundę i zdecydowanym już ruchem sięgnął do swojej sakwy, aby chwilę później wyjąć dwie ampułki. – „Ostatnie. Trzeba je połączyć…” – nie zastanawiając się dłużej rzucił je wprost na kraty. Jednocześnie roztrzaskując się uwolniły dwa kolorowe proszki, które przemieszały się w powietrzu i osiadając na kratach zaczęły przeżerać metalowe zabezpieczenia.
- Teraz wystarczy czymś podważyć! Szybko Johannie! – Niewielka belka wystarczyła, żeby trójka towarzyszy była już wolna.
Co za noc!
Nad ranem staruszek chciał tylko odpocząć, już dawno nie czuł się taki wykończony. Dotarcie do karczmy zdawało się trwać w nieskończoność a gdy byli już na miejscu czekało ich jeszcze jedno. Wytłumaczenie się przed pozostałymi.
Na chwilę zostawić was bez opieki, a wy już zaczynacie żebrać? Nie mamy przecież aż tak rozpaczliwej sytuacji finansowej! – rzekł krasnolud wzbiwszy się najwyraźniej na wyżyny swego dowcipu, co nie zdziwiło Wyszemira. Wszak krasnoludy nie słynęły z ostrości swych żartów.
Zielarz zniesmaczony spojrzał po sobie, Serafin i Johannie, ale zmęczony nie miał nawet ochoty na złośliwy komentarz. Pytania Mishki sporo mogły powiedzieć o ich obecnej sytuacji…aż za wiele. - To Wy spaliliście Hermolausa Globpfettera? Dlaczego? Zrobił coś złego? Teraz będziecie się ukrywać przed strażnikami? To niesamowite, jeszcze nigdy nie mieliśmy tu tak fantastycznych gości!
- My nic nie spaliliśmy, w zasadzie to nie mamy z tym nic wspólnego. To, że jesteśmy osmoleni, oparzeni w kilku miejscach i śmierdzimy dymem to o niczym nie świadczy…zrozumiano?! – ostatnie słowo skierował do kelnerki, która aż się wzdrygnęła słysząc bardzo niemiły ton czarodzieja. – Niemniej jednak nie wróciliśmy z pustymi rękami…lecz w tym momencie nie mam siły na rozmowy. Potrzebuje wziąć kąpiel. „Choćby nawet z tą młodą kozą…w szczególności z nią”
__________________ A ja czekam i czekam i czekam
i tylko ciebie wciąż wołam
Ciebie wzywam z daleka... |