Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 05-16-2008, 13:09   #233
kset

Reputacja: 3 kset wkrótce będzie znanykset wkrótce będzie znany
$: 127 850
Zgadza się, ale nadal wpływa to na historię gracza ( mistrzostwo nie sfrunęło, ale było okupione długim treningiem), nadal bazową biegłość będzie miał mniejszą od rycerza ( mniej plusów) więc może część z tych specjalizacji dopiero wyrównać.
Poza tym, już przy specjalizacji robiłem problemy a co dopiero na wyższych stopniach. Poza tym zależy jakie ma statystyki - czy przesadzone czy zwyczajowe.

Bo jeśli mówisz o tym, że można stworzyć przepakowanego kupca który zachlasta rycerza, to chyba zapominasz, że przy odpowiednich rzutach i nastawieniu się ( mistrzostwo w broni) na kilerostwo - no to stworzysz postać kilerowską, której nie tylko nie zatrzyma rycerz, ale i ktokolwiek inny. Więc po co ten cały dyskurs to ja nie wiem. To tak jakbym Ci pisał, że tworzę elfa spec strzelca, oczywiście umiejętności strzeleckie maksymalne, specjalizacja elfi łuk, rozwinięcia itd. Już na początku ( podstawowa profesja) daje to ogromne szanse trafienia, wybieram umiejętności związane z trafieniem i bardzo dużą szybkość ( maksymalną) spieszonego rycerza pokonam zawsze jeśli tylko ma SZ choćby o 1 mniejszą. Itd, mag również, zwykłą strzałką może rycerza wykończyć, jeśli tylko biega ciut szybciej niż rycerz. itd, itd...po co te przykłady? Jeśli stworzysz postać silniejszą od innej to i tak ją raczej pokonasz i tyle.

W ogóle to taka rozmowa świadczy o tym, że zapominasz , że gra szaraczkiem daje niewyobrażalnie większą satysfakcję z gry, z przeżycia każdego starcia, z takiego rozwiązania sytuacji aby się nie narazić itd. Wpisz kody w jakąkolwiek grę – dopakuj się na maxa, zrób nieśmiertelność… i jaką przyjemność sprawi ci ta gra? Jakie będziesz miał wyzwania? Drużyna która składała by się z postaci – zwykłych ludzi , nie procesyjnych, toczy się zupełnie innym torem, a każdy drobny sukces jest przyjmowany z niebywałą radością, bo okupiony wielkim trudem.

Przypominam o jednym z pierwszych postów, był nie bez znaczenia dla wielu akcji jakich dokonano w ostatniej walce.

"Zmiana systemowa jaką wprowadzam dotyczy sposobu trafienia i obrony. Żeby zracjonalizować i nie dopuścić do przesadzonych sytuacji będę stosował odpowiednie modyfikatory. To czy Wam się uda cokolwiek wykonać możecie znacząco zwiększyć szansę na powodzenie jeśli dokładnie opiszecie podejmowane akcje. Im dokładniej tym większa szansa na powodzenie. Długość i jakość postów będzie głównym !!! czynnikiem decydującym o przyznanych punktach doświadczenia. Oczywiście za różne akcje też dostaniecie, ale zabicie goblina czy orka, nie wymaga od gracza większego wysiłku nad rzutem kostką - a stworzenie posta w ktorym opisuje jak walczy, co czuje itp to już wyższa szkoła jazdy i tą będę nagradzał najmocniej."

PS w walce gracz vs gracz to opis podejmownej akcji może przeważyć nad mistrzostwem w biegłości... To też możecie przyjąć jako zasadę - wpływ MG poprzez modyfikatory dla postaci lepiej potrafiącej sklecić posta, niby drobiazg, ale eliminuje czysty i przypadkowy rzut, dając jakąś ochronę ( magiczną :P ) dla tych starających się lepiej. Nie myślę aby szybko doszło do wewnętrznych konfliktów, ale też widzę różnorodną mieszaninę...a jak już wspomniałem macie pełną swobodę decyzjii , dopóki pozostajecie razem :P

Ostatnio edytowane przez kset : 05-16-2008 o 14:14.
kset jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem