Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 05-16-2008, 20:12   #219
Pandemonicum

Pandemonicum's Avatar

Reputacja: 1 Pandemonicum wkrótce będzie znany
$: 21 766
Cytat:
Napisał Abaddon Zobacz post
Dojście do władzy Hitlera było możliwe tylko dzięki dramatyczniej sytuacji ekonomicznej Niemczech. Prawda jest taka że im ludziom jest lepiej tym mniej chcą walczyć.
Co do religii mówicie mi tu o krajach Islamskich. No ja chciałbym zauważyć że mówiłem o sytuacji gdy ludzkość jest rozwinięta na poziomie technologiczno-społecznym, a co by nie mówić o krajach Islamskich to nie są dla mnie wzorem rozwoju.
Co do USA, to chociaż procent ateistów jest tam nie wielki to jest kilka danych które świadczą na korzyść mojej teori nawet w tym kraju. :
- Ateiści mają tam całkiem dobrą ochrone prawną jak i odłączenie kościoła od polityki
- Mimo że ateistów jest nie wiele (5%) to już niemal 14 % przyznaje się że nie wyznaje rzadnej religii. A teraz zadajmy sobie pytanie ilu tzw wierzących naprawde wierzy ? Śmiem twierdzić iż nie wielu. W wielu przypadkach religia jest tylko uwarunkowaniem społecznym, nabytym wraz z wychowaniem.

Pozatym mimo że USA jest potężne gospodarczo ( omijając fakt że to gigant na glinianych nogach ) to nie nazwał bym ich aż tak rozwiniętymi społecznie.
Kraje islamskie? Zależy, co masz na myśli. Jeśli Bliski Wschód, a takie odniosłem wrażenie, to się mylisz. W Niemczech zamykają ilam zaczyna panować, wypychając chrześciajaństwo. Ten przykład jest radykalny, ale w prawie wszystkich europejskich państwach islam się rozwija i rośnie w siłę.

Co do USA - nie wiem, skąd brałeś te informacje. Ingerencja Kościoła w politykę jest tam duża. Organizacje religijne mają różne prawa, które nie przysługują innym organizacjom. Masz oczywiście rację, że niewielu wierzących faktycznie wierzy. W Stanach jednak nie jest to aż tak radykalne, bo społeczeństwo jest tam wybitnie niewykształcone. Nie wiem, co rozumiesz przez "rozwinięcie społeczne".

Pandemonicum jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem