Cytat:
|
Schody ruchome to wynalazek "stary jak świat", a tak na serio pierwsze powstały w USA pod koniec XIX albo na początku XX wieku ...
|
No stary jak świat, ale w U.S.A..

Na poważnie: Wiem, źle wyraziłem to o co mi chodziło..., a chodziło mi o ten skok technologiczny.
Cytat:
Dobre do tematu pytanie zadał Umbriel: Pytanie - czy człowiek ma prawo nadawać prawo?
Nasuwa mi się jedna odpowiedź: A czy prawo mu tego zabrania?
|
Jakoś nie wyobrażam sobie życia bez "spisu praw". Fakt, jest to prawo zagmatwane, niejednokrotnie niesprawiedliwe (dla mnie chore jest, że gwałciciel dostaje jakieś 5 lat więzienia...

) i ogólnie be, a mimo to bez niego zapanowałby chaos totalny.
Każdy miałby wymówkę "Mogę to robić, bo prawo mi tego nie zabrania."
Nie wszyscy, a powiem nawet, że większość, ludzi to (prawie dosłownie) zwierzęta, czychające tylko na czyjeś potknięcie, czy możliwość do "zaatakowania".
Cytat:
|
To kącik filozoficzny, a nie futurologiczny, nikt z nas w przyszłości nie był, że by mówić o tym z taką stanowczością.
|
Heheh, a o nieśmiertelności chcesz pogadać...
Cytat:
|
Ja chętnie stałbym się nieśmiertelny, ze względów praktycznych. Nie starzałbym się, miałbym dużo czasu na wszystkie przyjemności, dalekie podróże, obejrzał bym wszystkie dobre filmy, przeczytał miliony książek i pewnie popełnił bym w końcu samobójstwo z nudów.
|
Ja tak samo myślę. Tylko dodałbym, że nacieszyłbym się też bliską mi osobą...
Jednak, IMO, to się nigdy nie spełni... Ten sen, o "nieśmiertelności". Możemy dużo zrobić, stworzyć itp., a tak naprawdę nie zdajemy sobie sami sprawy, jak MAŁO wiemy. Do tej pory, np. nie wiadomo co powoduje zwykłą "Czkawkę". Wiadomo jedynie, że to - "Skurcz przepony" -, a czemu się ona kurczy?

Nikt nie wie. To tylko taka ciekawosta, ale może dużo zoobrazować. Inny przykład? Do tej pory nikt tak NAPRAWDĘ nie wie, jak wygląda ATOM. Wszystkie modele itp., to są właśnie modele... Niby nic takiego, ale skoro nie potrafimy wyjaśniać elementarnych (niektórych) rzeczy np. ich właściwości, wyglądu itp. to jak możemy śnić o wiecznej egzystencji?