Wątek: Deus le volt
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 06-01-2008, 21:48   #196
sante

sante's Avatar

Reputacja: 3 sante ma w sobie cośsante ma w sobie coś
$: 50 975
Hektor po otrzymaniu rozkazów niechętnie przyciągnął się i ruszył ku wyjściu. Nie podobało mu się to miejsce, ale prowadzenie zwiadu na tych piekielnych terenach było jeszcze mniej zadowalające. Wybrał pozostałych, wolnych trzech turkopoli i dwóch zwiadowców normańskiej krwi. Wsiadł na zdrowego konia i gdy już miał ruszać, usłyszał krzyk z wnętrza budynków.
- Pewnie kolejnego trupa znaleźli - w błogiej nieświadomości, że właśnie stracił kolejnego towarzysza broni, ruszył ku skalnym występkom.
- Dobra, psia mać! Niech no mi który tu nie posłucha rozkazu, to jak psa każe wychłostać! Przy winie jestem jak brat, w polu jestem jak kat! - Hektor zaciągnął nosem i zawołał zadowolony - no to mi się zrymowało. Który z was nędzników by odgadł, że tak zacny rycerz jak ja, jest znanym w świecie bardem? Moje historie, przepełnione bohaterskimi czynami, chrześcijańskimi uczynkami i czystą miłością, są znane na każdym dworze europejskim! Niejedna szlachcianka wylewała łzy słuchając mych historii miłosnych, niejeden mąż wznosił toasty, słuchając o mych mężnych czynach. Wiecie, że pewnego razu, szlachcic z znamienitego saskiego dworu, chciał mnie wydać za swoją córkę, dać włości, sięgające dalej aniżeli horyzont ukazuje z najwyższej wieży? Wszystko tylko dlatego, że chciał mnie koło siebie trzymać jak najdłużej, bo mych opowieści nigdy, nikt nie ma dość. Pies jeden, myślał, że takiego człowieka jak ja, da się tak marną zachętą przekonać do ustatkowania. Mnie pisana sława i wielkie czyny, a po świecie podróżuję po to by się z ludźmi dzielić, tym czego oni nigdy zaznać nie będą mogli, jestem jak apostoł, poprzez słowa daję ludziom to czego potrzebują. - Hektor tak wykładając swoje wartości, jechał wraz z pozostałymi. Dzielny rycerz, zbytnio bał się niespodziewanej strzały tureckiej, toteż otoczył się swoimi ludźmi i z tarczą przy boku, wypatrywał znaków zagrożenia na niebie i ziemi.

Ostatnio edytowane przez sante : 06-01-2008 o 21:50.
sante jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem