Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 06-24-2008, 19:35   #91
John5

John5's Avatar

Reputacja: 3 John5 wkrótce będzie znanyJohn5 wkrótce będzie znany
$: 84 831
Ja sam, ostatnio miałem styczność z dwoma pozycjami.

Pierwszy z nich: 10 000 BC.
Nie ukrywam miałem spore oczekiwania co do tej pozycji. Interesujące mnie klimaty, że tak powiem
Ale do rzeczy, film mający w zasadzie ogromny potencjał w sumie niezbyt mnie zachwycił. Fabuła okazuje się sztampowa i schematyczna a co gosza przewidywalna aż do bólu. O scenie kiedy główny bohater wpada w pułapkę, oraz o końcówce filmu nalepiej zapomnieć.
O bohaterach też nie dowiadujemy się zbyt wiele, a sam D'leh również okazuje się być stworzony według utartego schematu. Niestety, ale tu także nie doszukamy się wybitnej kreacji.
Efektów specjalnych nie spodziewałem się w zbytnich ilościach i lekko zaskoczyło mnie to ile ich upchnięto w tym filmie. Ładnie stworzone mamuty, troszkę śmiesznie wyglądający tygrys i okręty porywaczy zaliczają się na plus tak samo jak krajobrazy przesuwające się w tle.
Co do muzyki to była ona na tyle dobra, że wpasowała się w resztę filmu i właściwie tu kończyła się jej rola, bo z wyjątkiem paru momentów nie zauważyłem jej obecności.
Realizmu nie oczekiwałem w żadnym wypadku, ba spodziewałem się nawet kilku nie pasujących do reszty "rodzynków" ale jak zobaczyłem piramidy i kto je buduje to mnie krew zalała. Tak samo wygląd ludzi był dla mnie mocnym zaskoczeniem.
Podsumowując zdecydowanie odradzam oglądanie tego filmu. Czas mu poświęcony, nie mogę nie nazwać stratą czasu. Dobre (jeśli nie wybitne ) efekty specjalne mogę zobaczyć choćby we Władcy Pierścieni a jeśli najdzie mnie chęć oglądania krajobrazów obejrzę jakąkolwiek produkcję BBC lub
National Geographic.
Jak dla mnie ocena 3/10 to tyle na ile zasługuje.

Drugi z filmów: Beowulf

Z pozoru kolejna ciekawa pozycja. Niestety znowu na pozorach się skończyło Wikingowie i mitologia nordycka, okraszone ciekawą grafiką i efektami specjalnymi nie uratowały w moich oczach tej produkcji.
Fabuła tak samo jak filmie powyżej jest strasznie przewidywalna, wystarczyło że daną scenę oglądałem kilkanaście sekund i już byłem w stanie określić jak ona się zakończy.
Aktorzy z kolei zagrali wg. mnie na przyzwoitym poziomie (choć mogło być lepiej ), przy czym ciekawa była postawa Beowulfa jako kłamliwego chwalipięty i co mnie samego zdziwiło kreacja Angeliny Jolie (za którą zbytnio nie przepadam).
Na spory plus zaliczają się efekty specjalne, noo może poza wyglądem niektórych postaci. Miłym zaskoczeniem był sposób w jaki odwzorowano ogień, zazwyczaj robiony "na odwal się" w tego typu produkcjach, tutaj wyglądał bardzo naturalnie. Muzyka wtopiona w tło ani nie przeszkadzała, ani specjalnie nie pomagała filmowi.
W zasadzie jedna rzecz denerwowała mnie w całym filmie. Patetyzm, którym naszpikowana była każda minuta filmu po prostu w pewnym momencie staje się nudny a czasami denerwujący.
Podsumowując film raczej słaby i nie poleciłbym go komukolwiek poza fanami podobnych pozycji. Poza efektami specjalnymi i kilkoma niezłymi scenami tak naprawdę film niczym nie zachwyca a momentami po prostu nudzi.
Ocena: 4,5/10 dla fanów 6/10

John5 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Reklama