Wiem, że uogólniłem wszak jedne z mych najlepszych przyjaciół, którego od lat 14 znam winien się na mnie obrazić za podpięcie go pod coś takiego ale co tam
„Ufasz instytucji w imię której i która przelał tyle krwii i ktora przy tym głosił swe wspaniałe i jakże wzniosłe poglądy. Ufaj se wolny kraj każdy robi to co chce no prawie...”
Równie dobrze nie powinienem ufać mojej Ojczyźnie, w imię której przelano tyle krwi! W ogóle mogę ufać komukolwiek? Nie! Wyjdzie taki dres, powie: „Morduje cię w imię Tomasza Łomnickiego” i co? Wina moja?
„hehehehehe dobre ksiądz błogosławi je w dobrej wierze hehehehehe jasne i nie wie do czego służą no daj spokój...Chyba ze on tez kule śwęci aby zbłąkane owieczki prosto do nieba poleciały”
Powtarzam, ksiądz nie może mieć na celu pobłogosławienia czegoś w intencji by to coś zabijało bliźniego!
„Co do Bizancjum mości panie to ci sami krzyżowcy co szli bić w imię Boga jedynkego niewiernych następujących na ziemie świętom, którą ona chciałbym zauważyć została muzułmanom wydarta przemocą, sami zatakowali , złupili i puścili z dymem Konstantynopol. A to Bizancjum się przejechało na rycerzach Chrystusowych...”
No to? A Papież im kazał tak czynić? Nie! A to że byli katolikami cóż, założę się że gdyby to muzułmanie szli na odsiecz Bizancjum tez by sobie złupili, w końcu bogate było, prawda?

A to, że Polacy w XVII wieku mordowali Polaków w ziem zachodni-pomorskiej (bodajze, księstwo Szczecinskie, nie wiem

)? To co? Wszak to nalezalo do Szwedow... Taka byla w tych czasach mentalonsc niestety... To że teraz sa ludzie mądrzejsi to wspanial sprawa ale patrzmy na przeszlosc w taki sposob by rozumiec mentalonosc uwczesną.
„A Rewolucji Francuskiej bym nie porównywał do Inkwizycji bo ona za dużo z wiarą nie miała wspólnego...”
Tu cię mam robaczku

Nie porównuj tedy ludzi, którzy się podają za katolików i mordują niewinnych do prawdziwych katolików ! Wszak zabijanie nie ma nic wspólnego z wiara katolicką! :P
„No ale histori prosze mnie nie uczyć bo akurat cos się na niej znam a co do tej nocy to nie ulega wątpliwości kto wrżnoł hugenotów- miłosierni i pałający miłoscią do kazdego katolicy...”
Dziwnym fakt, ze potępili to katolicy z innych krajów. Katolik co morduje niewinnego to nie katolik według tejże religii, prawda? Podawać się za owego może tak samo jak ja mogę się podawać za buddystę :P
„Mordowano w imię tej religii” bla, toż i mordowano też innych w imię wolności a mało się ludzi o to strzępi! :P
Moze to troche niezrozumiale pisze ale sie spiesze i co chwila latam od kompa :P