| Death Note po mojemu to jeden ze zdecydowanie lepszych produktów ostatnich czasów, szczególnie w porównaniu z typowym zalewaniem rynku shojo i shonen chałą.
Jakby nie popatrzeć, jest to kryminał. A konkretniej mówiąc stary dobry szablon pojedynku dobra ze złem. W tym wydaniu dwóch, a następnie trzech wielkich umysłów, z których każdy dąży do osiągnięcia własnej definicji sprawiedliwości. Ponieważ jest to anime, nie obeszło się bez elementów humorystycznych, czasami głupich, ale jest to seria bardzo poważna, mroczna i zdecydowanie przemyślana. Nieustanny pojedynek Kiry i L'a trzymał mnie w napięciu przed ekranem znacznie skuteczniej niż filozoficzne wynurzenia z Experiments Lain, czy niby-fabułki seriali pokroju Naruto.
Same postaci też wcale nie są pokazane w sposób jednogłośnie dobry, czy zły. Kira może i zabija mnóstwo ludzi, ale warto zauważyć że morduje przestępców a jego głównym celem jest stworzenie świata idealnego. Z kolei L działa w imię prawnej sprawiedliwości, a mimo to nie waha się wystawiać na śmierć ludzi byle tylko odkryć tajemnicę Kiry.
__________________ "Diabeł nie śpi... z byle kim." S. J. Lec |