Ostatnio.. ostatnio z pozycji fantastyki to przeczytałem 'Opowiadania o Wiedźminie 1' Andrzeja Sapkowskiego. Śmiało mogę dołączyc do sympatyków Wiedźmina. Sapkowski pisze bardzo ciekawie z dozą sympatycznego humoru (..diaboł straszy, że dupczył będzie- tak, ten tekst mnie zmiażdżył). Nigdy nie czytałem polskiej fantastyki, ale.. chyba zacznę.. bardzo polecam.
'Wyrównac rachunki' Wood'ego Allena - wspaniały zbiór satrycznych opowiadań znanego reżysera, ale i też komika. Jeżeli ktoś lubi się pośmiac, troszkę absurdu, to książka dla niego. Jedyny minus, że jest zbyt krótka coś koło 150stron. Opowiadania hm.. np. rozgrywanie partii szachów przez listy, gra w karty ze śmiercią, czy problem Hitlera z bokobrodami :P.
'Legia Cudzoziemska - Byłem tam' - historia pewnego Polaka, który przeżył Legię. Ukończył szkolenie snajpera i spadochroniarza. Opowiada, dośc ciekawie o tym jak jest, co jest i czego można się spodziewiac. Po powrocie do Polski odsiaduje 25 lat więzienia za to czego nauczyła go Legia.
Aktualnie czytam "Widziałem jak umierają' - wspomnienia byłego żołnierza Wermachtu, Svena Hassela. Zapowiada się fajnie, tak jak lubię

. Luźne opowieści, wspomnienia (szczególnie weteranów wojennych).
Bardzo polecam 'Snajper na froncie wschodnim'. Historia niemieckiego snajpera, pokazuje wojnę zupełnie inaczej, jest tam troszkę okrucieństwa i scen przerażających, niemniej warto.