Piękny Umysł (Beautiful Mind)
Inspiracja do Mag: Wstąpienie
Mimo, że od obejrzenia minął chyba już miesiąc, dopiero teraz to czynię. Wciąż planowałem, że napiszę jego recenzję w tym temacie.
Zabierałem się za ten film kilka razy i nigdy nie mogłem go dokończyć. Nie z powodu znużenia, oczywiście. W końcu jednak zdobyłem go na własną rękę i obejrzałem calutki od początku do końca. Nim jednak jeszcze to uczyniłem, znałem jedynie 1/3 filmu i już wtedy wiedziałem, że to doskonała inspiracja do Maga. I pod takim kątem będę pisał o tym filmie, gdyż o całej reszcie cudownych morałów pisano już niejednokrotnie recenzje i krytyki.
Dlaczegoż? Najpierw może wkleję opis tego filmu.
Cytat:
"Piękny umysł" to przejmująca historia życia geniusza matematycznego, zainspirowana biografią amerykańskiego naukowca - Johna Forbesa Nasha, Jr. Przystojny i znany ze swojego ekscentrycznego zachowania Nash dość wcześnie dokonał zadziwiającego odkrycia naukowego, stając tym samym u progu międzynarodowej kariery. Jego fantastyczne pasmo sukcesów i nagłe wyniesienie na wyżyny intelektualne zostały poważnie podkopane w momencie zdiagnozowania u Nasha symptomów schizofrenii.
Stawiając czoła przeciwnościom, które niejeden znakomity umysł doprowadziły do załamania, Nash z pomocą swojej oddanej żony Alicji próbuje zwalczyć chorobę. Po wielu latach zmagań, jego siła i wytrwałość zatriumfowały. W 1994 roku Nash uhonorowany został Nagrodą Nobla. Żywa legenda - John Nash nadal prowadzi swoją pracę naukową.
|
Tak. Opowiada o niedocenianym z początku, matematyku, gdzie poznajemy znany już koncept człowieka, który kosztem poczytalności, sięga głębszej prawdy. Krótko mówiąc archetyp geniusza-szaleńca. Nie mamy tutaj jednak szalonego, rechoczącego naukowca. John Nash jest skrytym, nieśmiałym osobnikiem, który urodził się z nieco nadludzkim pojmowaniem rzeczywistości... poprzez właśnie naukę. Ociera się niejednokrotnie swoim rozumowaniem o sztukę (komentarz o krawacie), gry, konkurencję, ekonomię (teoria gier), abstrakcyjne (dyskusja o miłości), czyli wszelakość filozoficzna.
Nasha gra
Russel Crowe. Z taką ponurą miną i grą.. się spełnił chłopak. Jest jeszcze jeden warty wspomnienia aktor.
Ed Harris.
Warto tutaj dodać obecność jednego z moich lubianych aktorów, Eda Harrisa, który wcielił się.. w tajnego agenta rządu USA. Od razu zaznaczam:
obserwujcie i słuchajcie tego człowieka. Koncepcja jego postaci, tajemniczego pana w garniturze i kapeluszu czającego się w cieniu badaczy i oficerów tajnych placówek rządowych, to doskonała sylwetka
Technokraty. Polecam tę część filmu dla inspiracji do Maga dla osób, które chcą wnieść głębszy klimat, a może nawet grać członkami Technokracji.
Wystarczy na niego spojrzeć jak wyglądał w tym filmie.. oraz inną kreację (podobną) aktora w westernie Appaloosa. Rasowy członek Unii, dokładniej NWO. Świetna inspiracja. Ustylizowanie wszystkich tajnych miejsc ze starymi komputerami etc. stanowi perfekcyjnie niemal wyobrażenie ośrodków Technokracji z lat 50-ych, 60-ych..

Widać jedno z nich w tle tapety z Edem Harrisem poniżej.
Krótko mówiąc. Film jest awesome&legendary. Jeśli ktoś nie widział, a lubi spokojne filmy o chorobie, filozofii, nauce, niech ogląda. Jeśli ktoś widział, interesuje się Magiem, niech jeszcze raz obejrzy pod tym właśnie kątem.
Atuty do gry:
- Ed Harris, tajne operacje i agenci Rządu USA, Czerwony Strach obecny w latach 50-ych -> świetne inspiracje postaci, propagandy, tajemnicy dla wszystkiego co związane w grze z Technokracją, a przede wszystkim Nowym Światowym Porządkiem
- choroba, cierpienie, oderwanie od rzeczywistości - cieżka ścieżka maga. W Magu można to przełożyć na trudności śmiertelnika przy zetknięciu się z trudnościami rzeczywistości, różnicą między tym co prawdziwe, a co nie. John Nash jednak nie był magiem i nie miał avatara, który by nad nim czuwał. Chyba, że.. możnaby dostrzec substytuty tego w logice (kiedy odkrył, iż mała dziewczynka nigdy nie dorasta), bądź wsparcie jego żony. Choroba, jeśli uznamy, iż jest nieodłączna z geniuszem -> może być błogosławieństwem dla maga. Może też być jakąś karą. Być może nawet uszczerbkiem psychicznym jaki pozostawia po sobie Paradoks -> czasem stanowiący lekcję na całe życie.
- Jest tu też miejsce na miłość. I na nadzieję. I wiarę. Potężną siłę nawet w Świecie Mroku.
Idealne do Maga są również cytaty prezentujące błyskotliwe teksty Nasha z filmu (źródło: Wikipedia). O wiele ciekawiej wygląda dostrzeżenie kontekstu owych słów. Niektóre pokazują jak głębokie może być naukowe spojrzenie na rzeczywistość (oświecenie oddanego agenta Technokracji) oraz uczucie człowieka, gdy rzeczywistość.. jednak przeczy owym prawom i aksjomatom, w które pokładało się tyle wiary. Można zobaczyć, jak od takiej jednej zmiany w przyrodzie, wali się świat. Johnowi Nashowi przydarzyło się to, iż nie wiedział co było wytworem jego umysłu.
Cytat:
John Nash
- Zawsze wierzyłem w liczby. W równania i logikę, które pozwalają odkryć sens. Ale po życiu poświęconym takim poszukiwaniom... pytam, czym jest logika? Gdzie ukryty jest sens? Moje poszukiwania wiodły mnie przez świat fizyczny, metafizyczny, urojony i z powrotem. I dokonałem najważniejszego odkrycia w mojej karierze. W moim życiu. Tylko w tajemniczych równaniach miłości można odnaleźć prawdziwy sens.
- Wszyscy drażnią mnie w różnej mierze.
- Nauczycielka z podstawówki powiedziała mi, że urodziłem się z dwoma mózgami... i tylko połówką serca.
- Zajęcia otępiają. Zabijają zdolność twórczego myślenia.
- Wielkie rzeczy osiąga się wielkim kosztem.
- Wciąż widzę różne rzeczy, które nie istnieją. Ale nauczyłem się je ignorować.
- Chcę prosić cię o bardzo dużo, lecz teraz jestem niemal pewny, że mi odmówisz.
- Brzydotę pańskiego krawata można wytłumaczyć matematycznie. Dr Rosen
- Mogę mu pomóc tylko w jeden sposób: pokazując różnicę między tym, co prawdziwe, a tym, co istnieje tylko w jego głowie.
- Najgorsze w schizofrenii jest to, że nie wie się co jest prawdą.
|

[media]http://www.youtube.com/watch?v=aS_d0Ayjw4o[/media]
----------------------------------------------------------------------------------
Cytat:
|
Napisał Liliel Sam tytuł – „Pozwól mi wejść” nawiązuje do mitu krążącego o wampirach, że niejako należy zaprosić go do swojego domu aby faktycznie mógł przekroczyć jego próg. |
Chyba jest nawet wada, którą można zaaplikować postaci wampira. Właśnie nie może wkroczyć do czyjegoś mieszkania bez zaproszenia

Tak więc film można niemal skopiować do gry. Nic nie stanowi reguły.