Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 15-07-2009, 15:35   #10
Lunar

Lunar's Avatar

Reputacja: 1 Lunar ma z czego być dumnyLunar ma z czego być dumnyLunar ma z czego być dumnyLunar ma z czego być dumnyLunar ma z czego być dumnyLunar ma z czego być dumnyLunar ma z czego być dumnyLunar ma z czego być dumnyLunar ma z czego być dumnyLunar ma z czego być dumnyLunar ma z czego być dumny

Piękny Umysł
(Beautiful Mind)
Inspiracja do Mag: Wstąpienie

Mimo, że od obejrzenia minął chyba już miesiąc, dopiero teraz to czynię. Wciąż planowałem, że napiszę jego recenzję w tym temacie.
Zabierałem się za ten film kilka razy i nigdy nie mogłem go dokończyć. Nie z powodu znużenia, oczywiście. W końcu jednak zdobyłem go na własną rękę i obejrzałem calutki od początku do końca. Nim jednak jeszcze to uczyniłem, znałem jedynie 1/3 filmu i już wtedy wiedziałem, że to doskonała inspiracja do Maga. I pod takim kątem będę pisał o tym filmie, gdyż o całej reszcie cudownych morałów pisano już niejednokrotnie recenzje i krytyki.
Dlaczegoż? Najpierw może wkleję opis tego filmu.

Cytat:
"Piękny umysł" to przejmująca historia życia geniusza matematycznego, zainspirowana biografią amerykańskiego naukowca - Johna Forbesa Nasha, Jr. Przystojny i znany ze swojego ekscentrycznego zachowania Nash dość wcześnie dokonał zadziwiającego odkrycia naukowego, stając tym samym u progu międzynarodowej kariery. Jego fantastyczne pasmo sukcesów i nagłe wyniesienie na wyżyny intelektualne zostały poważnie podkopane w momencie zdiagnozowania u Nasha symptomów schizofrenii.

Stawiając czoła przeciwnościom, które niejeden znakomity umysł doprowadziły do załamania, Nash z pomocą swojej oddanej żony Alicji próbuje zwalczyć chorobę. Po wielu latach zmagań, jego siła i wytrwałość zatriumfowały. W 1994 roku Nash uhonorowany został Nagrodą Nobla. Żywa legenda - John Nash nadal prowadzi swoją pracę naukową.
Tak. Opowiada o niedocenianym z początku, matematyku, gdzie poznajemy znany już koncept człowieka, który kosztem poczytalności, sięga głębszej prawdy. Krótko mówiąc archetyp geniusza-szaleńca. Nie mamy tutaj jednak szalonego, rechoczącego naukowca. John Nash jest skrytym, nieśmiałym osobnikiem, który urodził się z nieco nadludzkim pojmowaniem rzeczywistości... poprzez właśnie naukę. Ociera się niejednokrotnie swoim rozumowaniem o sztukę (komentarz o krawacie), gry, konkurencję, ekonomię (teoria gier), abstrakcyjne (dyskusja o miłości), czyli wszelakość filozoficzna.

Nasha gra Russel Crowe. Z taką ponurą miną i grą.. się spełnił chłopak. Jest jeszcze jeden warty wspomnienia aktor. Ed Harris.

Warto tutaj dodać obecność jednego z moich lubianych aktorów, Eda Harrisa, który wcielił się.. w tajnego agenta rządu USA. Od razu zaznaczam: obserwujcie i słuchajcie tego człowieka. Koncepcja jego postaci, tajemniczego pana w garniturze i kapeluszu czającego się w cieniu badaczy i oficerów tajnych placówek rządowych, to doskonała sylwetka Technokraty. Polecam tę część filmu dla inspiracji do Maga dla osób, które chcą wnieść głębszy klimat, a może nawet grać członkami Technokracji.

Wystarczy na niego spojrzeć jak wyglądał w tym filmie.. oraz inną kreację (podobną) aktora w westernie Appaloosa. Rasowy członek Unii, dokładniej NWO. Świetna inspiracja. Ustylizowanie wszystkich tajnych miejsc ze starymi komputerami etc. stanowi perfekcyjnie niemal wyobrażenie ośrodków Technokracji z lat 50-ych, 60-ych.. Widać jedno z nich w tle tapety z Edem Harrisem poniżej.

Krótko mówiąc. Film jest awesome&legendary. Jeśli ktoś nie widział, a lubi spokojne filmy o chorobie, filozofii, nauce, niech ogląda. Jeśli ktoś widział, interesuje się Magiem, niech jeszcze raz obejrzy pod tym właśnie kątem.
Atuty do gry:
- Ed Harris, tajne operacje i agenci Rządu USA, Czerwony Strach obecny w latach 50-ych -> świetne inspiracje postaci, propagandy, tajemnicy dla wszystkiego co związane w grze z Technokracją, a przede wszystkim Nowym Światowym Porządkiem
- choroba, cierpienie, oderwanie od rzeczywistości - cieżka ścieżka maga. W Magu można to przełożyć na trudności śmiertelnika przy zetknięciu się z trudnościami rzeczywistości, różnicą między tym co prawdziwe, a co nie. John Nash jednak nie był magiem i nie miał avatara, który by nad nim czuwał. Chyba, że.. możnaby dostrzec substytuty tego w logice (kiedy odkrył, iż mała dziewczynka nigdy nie dorasta), bądź wsparcie jego żony. Choroba, jeśli uznamy, iż jest nieodłączna z geniuszem -> może być błogosławieństwem dla maga. Może też być jakąś karą. Być może nawet uszczerbkiem psychicznym jaki pozostawia po sobie Paradoks -> czasem stanowiący lekcję na całe życie.
- Jest tu też miejsce na miłość. I na nadzieję. I wiarę. Potężną siłę nawet w Świecie Mroku.

Idealne do Maga są również cytaty prezentujące błyskotliwe teksty Nasha z filmu (źródło: Wikipedia). O wiele ciekawiej wygląda dostrzeżenie kontekstu owych słów. Niektóre pokazują jak głębokie może być naukowe spojrzenie na rzeczywistość (oświecenie oddanego agenta Technokracji) oraz uczucie człowieka, gdy rzeczywistość.. jednak przeczy owym prawom i aksjomatom, w które pokładało się tyle wiary. Można zobaczyć, jak od takiej jednej zmiany w przyrodzie, wali się świat. Johnowi Nashowi przydarzyło się to, iż nie wiedział co było wytworem jego umysłu.

Cytat:
John Nash
- Zawsze wierzyłem w liczby. W równania i logikę, które pozwalają odkryć sens. Ale po życiu poświęconym takim poszukiwaniom... pytam, czym jest logika? Gdzie ukryty jest sens? Moje poszukiwania wiodły mnie przez świat fizyczny, metafizyczny, urojony i z powrotem. I dokonałem najważniejszego odkrycia w mojej karierze. W moim życiu. Tylko w tajemniczych równaniach miłości można odnaleźć prawdziwy sens.
- Wszyscy drażnią mnie w różnej mierze.
- Nauczycielka z podstawówki powiedziała mi, że urodziłem się z dwoma mózgami... i tylko połówką serca.
- Zajęcia otępiają. Zabijają zdolność twórczego myślenia.
- Wielkie rzeczy osiąga się wielkim kosztem.
- Wciąż widzę różne rzeczy, które nie istnieją. Ale nauczyłem się je ignorować.
- Chcę prosić cię o bardzo dużo, lecz teraz jestem niemal pewny, że mi odmówisz.
- Brzydotę pańskiego krawata można wytłumaczyć matematycznie.

Dr Rosen
- Mogę mu pomóc tylko w jeden sposób: pokazując różnicę między tym, co prawdziwe, a tym, co istnieje tylko w jego głowie.
- Najgorsze w schizofrenii jest to, że nie wie się co jest prawdą.

[media]http://www.youtube.com/watch?v=aS_d0Ayjw4o[/media]

----------------------------------------------------------------------------------
Cytat:
Napisał Liliel
Sam tytuł – „Pozwól mi wejść” nawiązuje do mitu krążącego o wampirach, że niejako należy zaprosić go do swojego domu aby faktycznie mógł przekroczyć jego próg.
Chyba jest nawet wada, którą można zaaplikować postaci wampira. Właśnie nie może wkroczyć do czyjegoś mieszkania bez zaproszenia Tak więc film można niemal skopiować do gry. Nic nie stanowi reguły.

Ostatnio edytowane przez Lunar : 15-07-2009 o 16:02.
Lunar jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem