Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 04-14-2006, 15:14   #21
neksus

Reputacja: 0 neksus ma wyłączoną reputację
$: 3 751
Hmm... No i jednak mamy dyskusję
Przeczytaj proszę uważnie to co napisałem. Jak zauważył Bladowicz, aby wyciagać czystą kwintesencje, nie trzeba pić krwi. Tak samo jak aby zabierać gnozę wilkołaków nie trzeba ich gryźć ani zjadać. Tak krew, jak i gnoza czy sekhem, a zarazem sama kwintesencja, jest w tym przypadku traktowana jako tzw. wolna kwintesenscja. Korespondencja służy do używania efektów magyi na odległosć, a jeśli wampir jest tuż obok... (no przecież mamy mu zdjać wiezy krwi , no i zawsze mozemy powiedzieć, że zajmie nam o np. dwa miesiace conocnych spotkań, i będzie wymagało mnóstwa energii itp. Odrobinka wyobraźni, skoro okazja sama wpada nam w ręce). A co najważniejsze droga Lhianann:
NIE MA ŻADNYCH RZUTÓW OBRONNYCH PRZECIWKO SFEROM.
To w rozumieniu Maga i WoD'a magyia, a to nie to samo co magia (zreszta nawet znawcy ezoteryki i jej praktycy rozróżniaja te dwa pojęcia), a co za tym idzie nie ma na nią rzutów obronnych gdyż Magowie kształtują rzeczywistoś siłą swej woli (popraw mnie jeśli sie mylę) zmieniając ja i naginając do swych potrzeb. A co za tym idzie trudność dokonania czynu magicznego zależy od samego czynu i ew. okoliczności, ale nie od samego ew. celu (używając Umysłu trudnością nie jest SW celu - moze ona co najwyżej spowodować, ze będzie wymagana większa ilość sukcesów o ile MG tak uzna - ale poziom potrzebnej Sfery plus ew. "wulgarność" czynu i okoliczności zewnętrzne temu towarzyszące). To dlatego własnie , w przeciwieństwie do magii statycznej wampirzych dyscyplin, darów wilkołaków czy ścieżek mumii Sfery magów nie mają sprecyzowanych i ściśle określonych mocy. I jest to wyraźnie napisane w samym systemie. Magowie są, nie owijając w bawełnę wszechmocni. Tutaj należałoby siegnąć do wierzeń i religii, wedle których na początku stworzenia człowiek równym był bogu i posiadał boska moc kreacji (Kabała), którą to moc Bóg mu z czasem odebrał. Dlatego własnie mówi sie o przebudzeniu maga. Stąd avatary i przeszłe życia, oraz same Sfery - ich nieograniczonosć w sferze kreacji i wpływania na rzeczywistość. O tym krążą własnie legendy ( i na tym bazowali panowie z WW).
Avatara niszczy sama przemiana, co również jest zwiazane z wiara w duszę, która to u wampirów ulega "smierci" w zamian za wiecznie młode ciało. Wampir poświeca swego, nazwijmy to "uśpionego avatara", swą duszę, zyskując wieczną młodość. I dlatego tez martwfgo wampira nie można wskrzesić. Ze śmiercia ciała umiera wszystko czym wampir był, a duszy on nie posiada. To również nie tylko założenie systemu, ale "realia okultystyczno ezoteryczne". Zreszta przynależne wielu kulturą. Choć np. wierzenia wschodnie mają na ten temat inny pogląd (i stąd jedynie inna genealogia i zasady dotyczące Rodziny Wschodu). Wampir jest wzorowany na zachodniej europie. Mag na naukach i tradycjach ezoterycznych (też w większosci europejskich), wilkołak to kultura indian i ludów pierwotnych czczących naturę i siły przyrody.
Do wpływania na wampiry efektami Życia takimi jak np. Rozłupanie (czy jakoś tak) wymagana jest Materia, ponieważ wampir żywy per se nie jest. Jeśli natomiast chodzi o pobieranie kwintesencji raz, że pobierasz sama moc zawartą we krwi, dwa, ze krew ta martwa nie jest ani być nie może. Dlaczego. Ano dlatego, że o ile wiem martwa krew ulega rozkładowi na wodę i płytki (czy jakoś tak – doktoratu z biologii nie robiłem, a jedynie czytałem o zmianach pośmiertnych, ale poszukac jakby co mogę) no a wampiry nie spalają ani nie żywia się wodą ale właśnie krwią. I ją własnie magazynują komórki ich martwego ciala. A jak to jest możliwe... Cóż nikt jeszcze naukowo tego nie sprawdził. Tak więc do manipulowania samą kwintesencją zawartą w krwi wampira służy własnie Pierwsza.
Do całej reszty Twych wypowiedzi Lhianann i wypowiedzi Bladowicza wypowiem się później, ponieważ teraz niestety musze wyjść.
Życze wszystkim wesołych i pogodnych Świat Wielkanocnych, smacznego jajeczka no i udanego śmigusa dyngusa