Regulamin rzeczywiście krótszy, więc może w końcu znajdę chwilę, by się z nim zapoznać :P <dziesięć minut później>
Moja wysoce subiektywna opinia:
Punkt 4: We wcześniejszym regulaminie brzmiał:
Cytat:
|
13. Zakaz używania przekleństw i wulgaryzmów (...) wyjątkiem w tym przypadku są sesje prowadzone na forum (bez przesady oczywiście). |
Osobiście uważam, że nawet na sesjach można jeżeli nie całkowicie obejść się bez przekleństw, to znacznie je ograniczyć. Stąd proponowałbym kosmetyczną zmianę i przywrócenie dopisku

Punkt 11: Dodałbym tu też zakaz używania podobnych avatarów. Był to osobny punkt w starym regulaminie. Avatary są drugim po nickach sposobem szybkiego rozpoznania danej osoby. Podobieństwa natomiast prowadzą do pomyłek. Pośród wielu stron z avatarami można przecież znaleźć coś indywidualnego.
Punkt 15: Słowo "warezowych" zastąpiłbym "piractwem". Powód? Docelowi użytkownicy Lastinn, niekoniecznie muszą znać komputerową terminologię, a do takiej zaliczałbym słowo warez. Piractwo jest o wiele popularniejszym zwrotem używanym nawet w mediach.
Czego mi brakuje?
1. Zbyt dużo punktów zostało usuniętych i tym samym podpiętych pod regułkę:
"O wszelkich sprawach, nie objętych regulaminem forum, decyduje obsługa forum."
Brak wyszczególnionych kompetencji moderatorów. Niby są one oczywiste, ale jednak myślę, że powinny być ujęte w regulaminie, tak by było oczywiste dla wszystkich.
Przykłady punktów, które bym przywrócił to:

Moderatorzy i Administrator mają prawo do usunięcia postu, który obraża w jakiś sposób innych użytkowników.

Posty bezsensowne lub bardzo odbiegające od tematu będą usuwane.

Moderator zamykając temat powinien podać przyczynę.

Moderator może usunąć z postu użytkownika nieregulaminowe części zastępując je nr punktu regulaminu.
Szczególnie byłbym za przywróceniem dwóch ostatnich, gdyż mimo, że przysparza dodatkowej pracy moderatorom, to wydaje się bardziej uczciwe w stosunku do usera, którego temat został zamknięty/post zedytowany.
To oczywiście moje drobne sugestie z którymi można się zgodzić lub nie

Ogólnie moja opinia jest taka, że do każdego regulaminu da się przyczepić jakieś uwagi. Starałem się więc umieścić tylko te, które z mojego punktu widzenia nie powinny zostać usunięte ze starego regulaminu.