Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 07-02-2006, 18:50   #5
Glyph

Reputacja: 4 Glyph wkrótce będzie znany
$: 48 501
Regulamin rzeczywiście krótszy, więc może w końcu znajdę chwilę, by się z nim zapoznać :P <dziesięć minut później>
Moja wysoce subiektywna opinia:
Punkt 4: We wcześniejszym regulaminie brzmiał:
Cytat:
13. Zakaz używania przekleństw i wulgaryzmów (...) wyjątkiem w tym przypadku są sesje prowadzone na forum (bez przesady oczywiście).
Osobiście uważam, że nawet na sesjach można jeżeli nie całkowicie obejść się bez przekleństw, to znacznie je ograniczyć. Stąd proponowałbym kosmetyczną zmianę i przywrócenie dopisku
Punkt 11: Dodałbym tu też zakaz używania podobnych avatarów. Był to osobny punkt w starym regulaminie. Avatary są drugim po nickach sposobem szybkiego rozpoznania danej osoby. Podobieństwa natomiast prowadzą do pomyłek. Pośród wielu stron z avatarami można przecież znaleźć coś indywidualnego.
Punkt 15: Słowo "warezowych" zastąpiłbym "piractwem". Powód? Docelowi użytkownicy Lastinn, niekoniecznie muszą znać komputerową terminologię, a do takiej zaliczałbym słowo warez. Piractwo jest o wiele popularniejszym zwrotem używanym nawet w mediach.

Czego mi brakuje?
1. Zbyt dużo punktów zostało usuniętych i tym samym podpiętych pod regułkę: "O wszelkich sprawach, nie objętych regulaminem forum, decyduje obsługa forum."
Brak wyszczególnionych kompetencji moderatorów. Niby są one oczywiste, ale jednak myślę, że powinny być ujęte w regulaminie, tak by było oczywiste dla wszystkich.
Przykłady punktów, które bym przywrócił to:
Moderatorzy i Administrator mają prawo do usunięcia postu, który obraża w jakiś sposób innych użytkowników.
Posty bezsensowne lub bardzo odbiegające od tematu będą usuwane.
Moderator zamykając temat powinien podać przyczynę.
Moderator może usunąć z postu użytkownika nieregulaminowe części zastępując je nr punktu regulaminu.
Szczególnie byłbym za przywróceniem dwóch ostatnich, gdyż mimo, że przysparza dodatkowej pracy moderatorom, to wydaje się bardziej uczciwe w stosunku do usera, którego temat został zamknięty/post zedytowany.

To oczywiście moje drobne sugestie z którymi można się zgodzić lub nie
Ogólnie moja opinia jest taka, że do każdego regulaminu da się przyczepić jakieś uwagi. Starałem się więc umieścić tylko te, które z mojego punktu widzenia nie powinny zostać usunięte ze starego regulaminu.

Glyph jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem