Róznolevelowe postacie - pytanie Witam
Jestem raczej nowy w papierowym RPG i póki co grałem tylko parę sesji, wszystkie w świecie warhammera pierwszej edycji (choć znam nieco mechanikę DnD). Niestety pojawił się pewien problem. Parę osób się wykruszyło i MG przyprowadził osobę z poprzednich sesji, która jest bardzo dobrze rozwinięta. Dla porównania reszta drużyny nie miała jeszcze okazji zmienić profesji. Kiedy zwróciłem na to uwagę GMowi, odpowiedź była taka, iż w świecie Warhammera każdy może zginąć całkiem łatwo, bez względu na to jak dużo doświadczenia postać dostała i jak bardzo jest rozwinięta. A co za tym idzie można sobie mieszać postacie z różnym poziomem rozwinięć bez żadnych problemów.
Moje pytanie brzmi: czy robienie sesji z tak różnie rozbudowanymi postaciami jest normalne w świecie warhammera? Albo mówiąc inaczej, czy jest to uważane za normalne i dopuszczalne, czy też GMowie powinni tego unikać? Wiem, iż czegoś takiego nie robi się np. w DnD, ale tam jeśli ma się trzy postacie na lvl 5 i jedna na lvl 10, to różnica jest dużo większa niż (wg. naszego GMa) w przypadku warhammera. |