Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 11-29-2006, 15:31   #5
Bortasz

Reputacja: 2 Bortasz jest na bardzo dobrej drodze
$: 62 599
Żadnego planu. Pełna improwizacja.
Raz zrobiłem sesje zaplanowaną. Totalne Fiasko.
Od tamtej pory przychodzę i jedziemy z tym Koksem.
Wyznaje zasadę że gracze mają się nie nudzić i Dobrze bawić.
Reszta to otoczka. Plan? Plan wymyślam w biegu.

Zresztą o ile chodzi o przegięcia to uważam że o wiele groźniej i łatwiej jest przegiąć w stronę zbyt sztywnego planu. Gracze będą prowadzeni za rączkę tudzież przewidzą posunięcia MG i tym sposobem zepsują sobie zabawę, choć jak znam ten podły gatunek człowieka będą mieli świetną zabawę w drażnieniu MG. Ciężko jest mi sobie wyobrazić przegięcie z Improwizacją. Jeżeli MG jest dobry, gracze go niczym nie zaskoczą, a raczej szybko znajdzie wyjście z trudnej sytuacji, tudzież będzie miał trik by zyskać na czasie. (świetnym jest rzucenie ich w wir walki z bandytami, rzecz jasna nie należy z tym przesadzać i jak dochodzi do sytuacji że za każdym razem jak BG się odezwą cos ich atakuje to należy przestać być MG, bo nawet z planem sobie nie poradzisz)
W Sumie wyobrażam sobie sesje bez planu a z Improwizacją. Sesja z Planem ale bez krztyny improwizacji już jest, według mnie, mniej pociągająca.

A zatem wielkim zwolennikiem improwizacji jestem.
Choć należy też pamiętać o Ideale czyli złotym środku.

A tak jeszcze zapytam. Czy mówimy o RPG Real czy przez Neta? Bo przez Neta to zupełnie inna bajka. Tu można spokojniej i bardziej dokładnie przeanalizować wypowiedź gracza i równie spokojnie i dokładnie opisać, ba nawet pokazać na zdjęciach, o co nam chodzi.

Człowiek kierujący się tylko rozsądkiem, myli się najczęściej. Niewiedza nie stanowi usprawiedliwienia dla nie przemyślanych działań. Gdy się nie wie, gdy ma sie wątpliwości, dobrze jest zasięgnąć porady... A czymże jest prawdziwa męskość, jeśli nie wymieszanymi w odpowiednich proporcjach klasą i szaleństwem?
Bortasz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem