Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 01-02-2007, 20:26   #1
Lorn

Lorn's Avatar

Reputacja: 3 Lorn wkrótce będzie znany
$: 68 732
Wybory Last Inn 2006

Słowem wstępu…
Od kilku miesięcy śledzę to, co dzieje się na Last Inn. Poznałem tu kilka świetnie piszących osób, obdarzonych nie lada talentem pisarskim, których posty zawsze z przyjemnością czytam. Domyślam się jednak, że takich osób jest więcej, ale musiałbym rzucić pracę, żeby przeczytać wszystkie świetne posty. Trochę ich jest.
Dlatego zwracam się do wszystkich czytelników Last Inn o pomoc w odnalezieniu i ujawnieniu wszystkich (agentów :P ) czarnych pereł tego forum, żeby nikt nie musiał szukać ich samotnie. Wspólnie znajdziemy więcej.
Może dlatego, że nie jestem superaktywnym pochłaniaczem słowa pisanego; a może dlatego, że jeszcze nikt tego tutaj nie organizował; nie znalazłem na forum tego, co tym właśnie postem chcę ogłosić.

Niniejszym ogłaszam „Wybory Last Inn 2006”, które odbędą siedmiu kategoriach.

KATEGORIE
- Najlepszy post (Gatunek, Tytuł sesji, Autor, Nr posta w sesji, Link) Ocenie podlegają walory artystyczne posta, kunszt pisarski autora, dramatyzm itp. Proszę o nie zwracanie znaczącej uwagi na błędy stylistyczne i ortograficzne. Wiem, że nie każdy pisze ze słownikiem, a literówki ludzka rzecz, ale mam mimo wszystko nadzieję, że zachęci to wszystkich piszących do dbałości o poprawność języka.

- Najlepsza postać męska (Gatunek, Tytuł sesji, Imię postaci, Link) Oceniamy postać, nie jej autora. Żeby poznać postać trzeba przeczytać całą sesję więc jest to zadanie znacznie trudniejsze od wyboru posta. Najrzetelniej ocenią postać Mistrzowie, którzy prowadzili jej sesję, bo mają dostęp do jej historii, która nie jest jawna dla innych graczy. Dlatego pozostali muszą zadowolić się postami z sesji.

- Najlepsza postać kobieca (Gatunek, Tytuł sesji, Imię postaci, Link) Ocena jak wyżej, patrz Najlepsza postać męska.

- Najlepsza sesja (Gatunek, Tytuł sesji, Link) Najpierw wyłonimy najlepsze sesje w każdym gatunku (systemie) np. Warhammer, Świat mroku itp., a dopiero później, w marcu, spośród nich wybierzemy najlepszą sesję wszystkich gatunków. Najlepsza sesja to nie tyle co najlepszy scenariusz, bo najlepszy scenariusz można z powodzeniem skopać. Nie zapewni tu sukcesu ani najlepszy MG, ani najlepszy z graczy. Najlepsza sesja podobna jest do książki, czyta się ją z przyjemnością od początku do końca i ciężko jest się oderwać. To praca zbiorowa. Nikt w zespole nie może zawieść, bo wszystko się rozsypie.

- Najlepszy MG (Gatunek, Tytuł sesji, Link) Oceniamy osobę ale na podstawie jej pracy w minionym roku, dlatego należy wskazać w której sesji pokazał się on z najlepszej strony. Nie zawsze Ci, którzy prowadzą dużo sesji prowadzą je lepiej. W tym wypadku ilość nie zawsze rodzi jakość. Ocena MG jest dość złożona, ale o tym najlepiej wiedzą Ci, którzy z nim grali i ich ocena będzie najcenniejsza. Praca MG to nie tylko posty na forum w sesji, to także praca nad scenariuszem, rekrutacja, przesłane materiały dla graczy i wszystko to co MG robi poza sesją,, często niedostępne dla większości oceniających. Trudno pozostali ocenią produkt końcowy, czyli jego prowadzenie sesji.

- Najlepszy gracz (Gatunek, Tytuł sesji, Link) Osobna kategoria dla graczy i ich postaci nie jest bezcelowa, nie oceniamy w niej walorów artystycznych odgrywanej postaci tylko rzetelność gracza jako partnera dla MG i innych graczy. Oceniamy człowieka którego chcielibyśmy mieć w swojej ekipie i którego polecilibyśmy innym. Kogoś kto jest solidny w tym co robi, choć nie koniecznie musi mieć dobry warsztat, kogoś kto nie rozwala sesji działając wbrew staraniom innych graczy i MG, i przede wszystkim jej nie porzuca pod pretekstem braku czasu itp. Uważam, ze takie decyzje należy podejmować przed przystąpieniem do gry, a nie w trakcie.

- Najlepsze opowiadanie (Tytuł, Autor, Nr posta, Link) Ocena jak wyżej, patrz Najlepszy post.

• Zgłaszając swój wybór należy podać Kategorię do jakiej nominujemy i cechy wymienione w nawiasie do każdej z nich.
• Nie można głosować na siebie w żadnej z kategorii, ani produkty swojego autorstwa.
• Nie ma obowiązku zgłaszania nominacji do wszystkich kategorii, ale jest to wskazane. Nim więcej głosów tym lepiej.
• Zgłoszenia można nadsyłać do końca lutego 2007r., z uwagi na to, że dokonanie dobrego wyboru wymaga czasu.
• Można zgłaszać wszystkie posty napisane w okresie od 1 stycznia 2006r. do 2 stycznia 2007r (Uprzedzając pytanie dlaczego posty z tego roku miałyby wziąć udział w wyborach odpowiem następująco. Zakładam, że post mógł być napisany w grudniu, ale z braku możliwości dostępu do Internetu umieszczony na forum dopiero w pierwszych dniach stycznia.)
• Każdy zarejestrowany forumowicz posiada po jednym głosie dla każdej z kategorii, czyli np. nie można zrezygnować z głosowania na „Najlepszą sesję” i oddać w to miejsce drugi głos na „Najlepszy post”.
• Proszę nie wysyłać nominacji na raty, za tydzień jedna, za dwa druga. Zbierzcie wszystkie nominacje do jednego posta i wyślijcie przed końcem lutego.
• Opiekunów forum zachęcam gorąco do podchwycenia tematu i zrobienia mechanizmu, który zautomatyzuje podliczanie głosów i zadba o to, by nikt nie zagłosował więcej niż jeden raz. W innym przypadku wezmę tą pracę na siebie i podliczę ręcznie, mówi się trudno.
• Opiekunów proszę także o ustanowienie odpowiednio wysokich nagród za 1, 2 i 3 miejsce dla każdej z kategorii, które zachęciłyby do pracy nad materią pisarską i samym sobą wszystkich forumowiczów.
• Jeżeli o czymś zapomniałem lub macie jakieś zastrzeżenia, proszę tu nie komentować tego posta, założyłem do tego celu osobny temat do komentarzy. Tutaj oczekuję tylko na nominacje i chciałbym ograniczyć problemy z podliczaniem głosów do minimum, gdyby automat nie został stworzony na czas.

Lorn jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Reklama