Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02-10-2007, 14:07   #4
nietunietam

Reputacja: 0 nietunietam ma wyłączoną reputację
$: 1 118
Komercja? ... błeee
Blanche dotknęłaś mój czuły punkt (tylko bez skojarzeń ). Jak tylko sobie przypomnę destrukcyjną rolę komercji, zaczyna wrzeć we mnie jak w wielkiej piekielnej kadzi . A ty właśnie otworzyłaś pokrywkę . No to BUUM! :

Cytat:
Napisał Blanche
Czy to źle, że twórca jest w stanie zarobić na swoim dziele?
To zależy na czym chce zarobić. Jeśli na jakimś chłamie, dorabiając do tego zaje...fajną świecącą w ciemnościach okładkę (i inne efekty "specjalne"j troski), to nic go nie uratuje, będzie się smażył w piekle , za zwodzenie małych owieczek. Poziom kultury i wszelakiego wykształcenia spada w takim wypadku do poziomu hollywoodzkich super produkcji. Później przychodzi do ciebie uśmiechnięty od ucha do ucha nowicjusz ubrany w płytówkę ( ) i mówi że jest wikingiem (!?). No bo jak!? Przecież ja na filmie widziałem że wikingowie zbroje płytowe mieli (10pkt dla tego kto zgadnie o jaki film chodzi ). Takie i inne kwiatki zbiera się na ogarniających nas polach komercji.
Nie mam nic przeciwko zarabianiu, ale tylko na rzeczach świetnych, względnie dobrych. W takim wypadku to nawet sam stanę się źródłem dochodu jako konsument .

Cytat:
Napisał Blanche
Czy to, że staje się ono przedmiotem handlu czyni je gorszym od innych, "niszowych" produktów, powstających jedynie dla wąskiej grupy odbiorców?
Niektórzy bez mrugnięcia oka powiedzieliby "oczywiście że tak". No ale ja wierze, że tak być nie musi. (Ci sami ludzie nazywają mnie idealistą, a idealistów poronionymi płodami, wiecznie wymierającym gatunkiem. Ale my się nie damy! ).
Spójrzcie, wiecznie zbuntowany Maleńczuk, w końcu stał się komercyjny, a jego poziom artystyczny upadł razem z nim. Robił kiedyś z pudelsami ambitną muzykę, skierowaną do wąskiej grupy jego fanów, a teraz ? Trąf trąf misia bela o polityce skierowane do rzeszy odbiorców, dla siana. Jakiś szlagier jednosezonowy.

A D&D to rzeczywiście komercja, ale swoją drogą całkiem niezła .

Komercja zazwyczaj obniża jakość usługi/towaru i z góry zakłada złe rozplanowanie środków: zamiast na jakość produktu pieniądze idą na jego promocje.

PS
Na ten temat to książkę można napisać.