Wątek: Koniec lastinn
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02-13-2007, 14:19   #1
Solinarius
Administrator

Solinarius's Avatar

Reputacja: 10 Solinarius wkrótce będzie znany
$: 138 822
Koniec lastinn

Witam.
Po raz kolejny występują problemy w działaniu forum, nie jest to wina ani nasza ani Wasza
Prawda jest taka, ze po raz kolejny zajechaliśmy serwer ( tym razem do dyspozycji był klaster z bazą na osobnym serwerze )
W takim przypadku istnieją trzy wyjścia:
Zamykamy forum i wszyscy idą do domu, zakupuję serwer dedykowany na lastinn (koszt 200zł +/ m-c) albo też zmieniamy skrypt forum.
Pierwszego w ogóle nie biorę pod uwagę, drugie jest stosunkowo drogie jak na forum fanowskie i raczej nie zdecyduję się sponsorować sprawy, więc pozostaje trzecie, czyli zmiana oskryptowania na lepsze, mniej zasobożerne itd.
Do wyboru Invision Power Board lub vBulletin. Pierwszy skrypt był kiedyś darmowy i dopiero po pewnym czasie stał się płatny, co nie za bardzo przekonuje mnie do zakupu i poziomu profesjonalności, drugi zas jest całkiem wporzo i nawet mi się podoba , czyli chętnie zakupię pełna wersję za 188$.
Cały problem polega na tym, że kompletnie nie znam kodu vB, co na pewno odbije się na ilości funkcji forumowych (w tym kości i kart postaci), przynajmniej do czasu kiedy go nie poznam. Wiem, ze z nich korzystacie i dlatego pytam, starając się zapobiec zbiórczym ucieczkom z li.
Zostajecie? A może macie jakieś inne rozwiązania problemu?
Darmowych skryptów nie biorę pod uwagę, bo nie widzę poważnego konkurenta dla phpBB.

Trochę mi smutno, bo pracuję na tym od ponad trzech lat, ale w sumie wiedziałem, ze kiedyś moment ten nastąpi prędzej czy później

Solinarius jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Reklama