Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02-17-2007, 16:12   #1
Wernachien

Wernachien's Avatar

Reputacja: 2 Wernachien jest na bardzo dobrej drodze
$: 37 075
Szybka sesja dla początkujących

Mam nadzieję, że dział dobrze dobrany

Codziennie na forum rejestrują się nowi ludzie. Szefostwo forum stara się o to by dopływ młodej krwi był jak największy. Przeglądając tematy w Rekrutacji zauważyłam mnóstwo postów w stylu "Chętnie zagram, ale nie znam systemu". Prawda jest taka, że nowym trudno zagrać sesję. Dlaczego? Bo MG na ogół poszukują graczy doświadczonych. I nie jest to zarzut w stosunku do MG, ja doskonale rozumiem, że lepsze sesje są z graczami, którzy już są wyćwiczeni, ale skądś tych doświadczonych graczy trzeba brać!

Wielu ludzi, szczególnie teraz kiedy jest to możliwe, swoją przygodę z RPG woli zacząć od forum - jest to mniej kłopotliwe, nie wymaga natychmiastowej reakcji i znania systemu 'na pamięć' - zawsze przecież można odszukać coś w podręczniku czy w internecie. Były idee sesji otwartych, ale nie ukrywajmy - trudno się przyłączyć do sesji, która ma kilkadziesiąt stron. Bardzo łatwo się zniechęcić.

Moje pytanie jest takie: czy raz na jakiś czas można by było odpalić szybką sesję w uproszczonym systemie (bez bajerów i tony magii, okrojonym do najważniejszych rzeczy) albo kolejną odsłonę otwartej sesji? Nowi gracze nabraliby wprawy w obsługiwaniu forum, w komunikacji z innymi, rozwinęliby trochę swoją fantazję i poznali w praktyce część mechaniki i świata fantasy.

Ja niestety nie mam doświadczenia w prowadzeniu i nie znam zbyt wielu systemów, więc jest to dla mnie zadanie niewykonalne. Dlatego też potrzebna byłaby pomoc takich Mistrzów Gry, którzy chcieliby poprowadzić choćby podręcznikową przygodę dla nowicjuszy. Myślę, że byłoby zainteresowanie.

Wernachien jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Reklama