Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02-18-2007, 05:53   #3
Wernachien

Wernachien's Avatar

Reputacja: 2 Wernachien wkrótce będzie znany
$: 38 441
Cytat:
Napisał Tammo
1) Sesje otwarte jakie są, prawie wszystkie są w zaniku
Z tego co mi wiadomo są dwie i w każdej uczestniczy ok 5 graczy.

Cytat:
Napisał Tammo
2) Nie ma problemu przyłączyć się do sesji otwartej IMO. Starczy przecież przeczytac początek sesji, a stworzyć sobie postać luźno powiązaną z tymże początkiem. I odgrywać, że się trafiło na sprawę później, a teraz chce się ją rozwikłać i tak.
Próbowałeś dołączyć do sesji otwartej? Chyba nie :P Sesje trwają już od roku i to co działo się na początku mogło dawno zniknąć... Przewinęło się przez nie wielu graczy (być może istotnych dla linii fabularnej). Poza tym trudno jest uzyskać informacje na temat możliwości przyłączenia się, a przecież samemu przyłączyć się nie można.
Tak więc według mnie dla nowych lepiej zrobić nową przygodę.

Cytat:
Napisał Tammo
3) Żadna sesja nie zastąpi czytania podręcznika, rozumienia świata, tłumaczenia innych dlaczego tak a nie śmak. Na forum nie ma specjalnie czasu by udzielać odpowiedzi na pytania w stylu "czemu kapłan Slanesha może to, a kapłan Sigmara nie", lub "co oznacza, że on do mnie powiedział cyberpsycholu" i "kim są ci ludzie z Braterstwa Stali".
Widzę, że nie wyłowiłeś sensu. Ja wierzę, że na tym forum pojawiają się ludzie w miarę dojrzali, którzy są po lekturze Tolkiena, Sapka, Lema czy kogokolwiek innego, bo przeciez coś musiało ich zainteresować. Pytania, które przytoczyłeś świadczą wg mnie o niedojrzałości i niesamodzielności.
"czemu kapłan Slanesha może to, a kapłan Sigmara nie" - "bo kapłan Slanesha nie jest kapłanem Sigmara"
"co oznacza, że on do mnie powiedział cyberpsycholu" - tu już trzeba być chyba 10-latkiem, żeby zadawać tak głupie pytania. Wydawało mi się, że RPG to "gra dla dojrzałych umysłów"...
"kim są ci ludzie z Braterstwa Stali" - "a o wyszukiwarce google słyszałeś?"

I teraz ostatnia uwaga: chodzi mi o okrojenie systemu do podstawowych elementów - mamy 10 klanów, wiec wybieramy z trzech. Każdy klan ma po trzy moce. W świecie pojawia się 15 ras więc wprowadzamy dwie i charakteryzujemy je w kilku zdaniach - to będą ogólnie pojęci wrogowie w danej przygodzie. Do tego wybór jednego, czy dwóch z listy 10 czarów i można zagrać sesję z początkującymi i można im wtedy odsłonić kawałek świata

Wernachien jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem