Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02-18-2007, 06:45   #6
Yarot
Obsługa

Yarot's Avatar

Reputacja: 7 Yarot jest jak klejnot wśród skałYarot jest jak klejnot wśród skałYarot jest jak klejnot wśród skał
$: 248 796
Fakt, że zamknięta, bo zestaw 4 minisesji już obsadzony. Więcej osób na raz nie dam rady. W miarę jak gracze się wykruszają, zastępuję je nowymi (i pewnie znów zostanie rekrutacja otwarta z tego powodu). Jest jeszcze (a w zasadzie była) rekrutacja Bortasza do Maga (choć mogę się mylić, bo nie znam systemu ). Nie jest to może dużo, ale zawsze coś. Warsztaty dla MG to inna para kaloszy, bo zakładają one, że MG jednak coś potrafi i zna świat. Pomoc ma dotyczyć raczej sposobu konstrukcji przygody, prowadzenia na forum i dzielenia się doświadczeniem z innymi.
A dlaczego nie brakuje takich sesji, jak pisałem? Popatrz na szereg sesji autorskich/innych - zarówno prowadzonych jak i rekrutowanych. Mechanika jest w zasadzie marginalna - głównie storyteling, świat uproszczony, postacie również. Można pomówić tutaj o jakości tych sesji, ale wszelkie warunki na sesje dla początkujących zawierają Dlatego sądzę po Twoim poście, że raczej chodzi Ci w całym wątku o sesje dla graczy, którzy powiedzmy po 5-10 latach grania w jeden system, chcą poznać coś nowego. Nie jest im obca idea RPG, wiedzą jak odgrywać postać, choć nie znają realiów i założeń świata, o którym słyszeli. I oczywiście chcą pograć w solidnej sesji na dobrym poziomie. Takie założenia mają moje warsztaty - dlatego ustawienie graczy w pary ma swój sens i tak to zakładałem.
I tak, takich warsztatów jest rzeczywiście mało. Liczyłem (również po otwarciu warszatów dla MG razem z Kucią i Redką), że takie spojrzenie pociagnie innych. Może jeszcze trzeba poczekać. Na pewno znajdzie się jakiś MG, który też coś takiego zrobi.