Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02-18-2007, 23:55   #8
Tammo

Reputacja: 4 Tammo wkrótce będzie znanyTammo wkrótce będzie znany
$: 184 304
1) Sesje otwarte

Jest 19 luty. Sesje otwarte mają posty z 4 i 3 lutego (WFRP Freestyle), lub wcześniej (miesiąc i więcej, wszystkie pozostałe jakie znalazłem). Jak dla mnie, dość wyraźny znak, że nie są to sesje superk aktywne, a wręcz przeciwnie.

2) Dołączanie się

Cytat:
Próbowałeś dołączyć do sesji otwartej? Chyba nie :P
A jednak. Nie dość na tym. Wstępną rekrutację mam za sobą i była to nad wyraz łatwa sprawa. Wg mnie, sesje otwarte (przynajmniej niektóre) to sesje, gdzie każdy jest sobie MG, a jeden MegaMG, tudzież Mistrz Mistrzów czy jak go nazwiemy, dba o to, by całość pozostała w miarę spójna fabularnie. Zatem dołącza się do tej sesji mając pomysł na rozegranie SWOJEGO wątku, któryż to wątek się rozgrywa w swoich postach, przy okazji dbając o to, by miało to sens z postem powyżej/poprzednim chronologicznie. To MegaMG dba o to, by wątek danego gracza/graczki jakoś powiązać z głównym. Tak to widzę. Oczywiście, mogę się mylić, ale dotychczasowe moje obserwacje sesji otwartych i śledzenie rozmów w komentarzach tychże (ze szczególnym uwzględnieniem sesji ŚM 'prowadzonej' przez Milly) to potwierdzają.

3) Sens
Cytat:
Widzę, że nie wyłowiłeś sensu.
Hmmm... nie zgodzę się. Wernachien, przeczytaj pierwszą linijkę mojego pierwszego tutaj posta. Zaczyna się, PYSZNY POMYSŁ. Wyraża, dodam, poparcie dla Twego pomysłu. Naprawdę.

To, że zgłaszam pewne zastrzeżenia (część w dodatku nie do samego pomysłu) nie oznacza, że nie rozumiem. Moim zdaniem, na tym forum są TAKŻE użytkownicy, którzy zadadzą pytania w rodzaju tych, które podałem. Skąd wiem? Dwa podobne już dostałem.

Jeszcze raz podkreślę, to dobry pomysł. Na pewno jest grupa osób, która na nim skorzysta, tak jak jest grupa osób, która korzysta z warsztatów Yarota. Nie oceniam nijak proporcji grupy niedojrzałych do dojrzałych, wg mnie ani ja, ani Ty nie dysponujemy wiedzą, by to czynić. Zgadzam się z wieloma z Twych spostrzeżeń, jak np. to, o dobrym graczu wkładającym pewien wysiłek w sesję, w którą chce zagrać.

I o ile pomysł jest dobry, może być naprawdę różnie z jego wykonaniem. W końcu zauważ jedną rzecz: co wolisz, wytrenować swoich przyjaciół z którymi grywasz w RPGi i generalnie przebywasz, czy trenować ludzi na forum, którzy potrafią np. zniknąć na 2 tygodnie bez śladu kontaktu?

Poświęcić czas ludziom właściwie Ci obcym, tłumacząc to/tamto, czy też poprowadzić swojej drużynie?

Wielu MG tutaj ma swoje drużyny, prowadzi im, grywa z nimi. To bardzo fajne, komfortowe rozwiązanie, powodujące, że nie muszą pewnych rzeczy wyjaśniać, cieszą się rozgrywką na poziomie. Im może NIE BRAKOWAĆ graczy doświadczonych. Oni na pewno się nie skuszą.

Ale, na pewno są też MG którzy tak dobrze NIE MAJĄ. Aby Twój pomysł zebrał żniwo, paru z nich dysponujących umiejętnościami, cierpliwością, czasem oraz ochotą do jego realizacji powinno się zebrać, i zrobić to, co robi Yarot czy Bortasz. Znasz już warsztaty pierwszego, czytałaś sesje 'nauka' drugiego?

Przykłady są. Pomysł jest. Pozostaje znaleźć chętnych do realizacji i wybadać opinię, IMO. Mój głos masz. Co do prowadzenia, przez najbliższy miesiąc raczej nie, ale później nie wykluczam, zależy niestety nie ode mnie.

Tammo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem