Jak napisali poprzednicy wiele zależy od okoliczności. Jak zawsze, gdy coś nie jest dokładnie sprecyzowane w podręczniku MG musi wziąć wszystko na zdrowy rozsądek i logikę. I musi być przede wszystkim obiektywny w ocenie sytuacji. Tutaj szczególnie, bo sytuacja jest konfliktogenna i wprowadza chaos pomiędzy graczami, a coś takiego może rozwalić nie tylko sesję, ale i całą grupę.
Przy ocenie sytuacji ważne są:
- co dokładnie zrobili ścigani gracza?
- jak głośna to była sprawa? Czy krążą na ten temat legendy po karczmach i ludzie opowiadają sobie o tym wydarzeniu? Jak trwałe jest to wydarzenie w pamięci ogółu? Im więcej osób o tym wiem, tym częściej może się pojawiać opis postaci graczy. Prawdziwy czy nie, to już inna rzecz.
- jak dokładny jest opis na liście gończym? Czy na jego podstawie osoba zupełnie nie znająca tematu ma szansę rozpoznać poszukiwanych? Czy jest to list zbiorowy, czy na każdego z członków grupy osobno?
- co ścigane postacie robią? Czy ich czyny rzucają się w oczy?
Jeżeli zachowują się normalnie i są do tego dobrze przebrani, to pewnie mało kto na nich zwróci uwagę.
- jak się przebierają/ukrywają ściagni?
Czynników jest masa i nie ma jednej słusznej wykładni, jak się powinno taką sytuację ocenić. Musicie zaufać MG, a on musi być jak już mówiłem obiektywny i uczciwy.
W jednym mieście może kazać wam rzucić tylko raz, a w drugim przy każdym wyjściu na ulice. I nie będzie w tym nic dziwnego.
Gdyż na przykład w pierwszym mieście BG zachowywali się spokojnie i nie rzucali się w oczy, a drugim mieli jakieś wymagające sporego zaangażowania zadanie, a na dodatek pojawił się łowca, który ma dość dobre informacje jak wyglądają.
Podsumowując rozsądek i logika i zaufanie do MG.
Taki motyw może być motorem napędowym sesji, ale potrzeba do tego odpowiedniego podejścia wszystkich biorących udział w zabawie.
__________________ Pies po kastracji nie staje się suką.
"To mój holocaust - program zagłady bogów"
"Odważni nigdy nie giną, mając tylko wiarę i butelki z benzyną" Konstruktor
Ostatnio edytowane przez Python : 13-06-2014 o 19:42.
|