Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 03-06-2007, 20:08   #124
Sayane
The Sentinel

Sayane's Avatar

Reputacja: 8 Sayane ma w sobie cośSayane ma w sobie cośSayane ma w sobie coś
$: 148 237
pannamaslo. Po pierwsze: pisz po polsku, bo żyjesz w Polsce i język ten jest urzędowym i powszechnie używanym. Wiem, że fajnie jest się popisać obco brzmiącymi zwrotami, ale wszystkie zostały przetłumaczone na nasz język i wypadało by się tego trzymać. A mam dziwne wrażenie, że z google scholar skopiowałaś je sama.

Po drugie - chyba zapomniałaś, że psychologia jako nauka wyodrębniła się właśnie z filozofii. I to stosunkowo niedawno. Może nie każda znów nauka się zniej wyodrębniła, ale ta na pewno. Pomijając mało znaczący, zapewne dla Ciebie, fakt, że gros ludzi nadal za naukę jej nie uważa.

Ta, temperament... fakt... A wg kogo, co? Neurotyczność - pewnie Eysenck... Badziew, którego w praktyce nikt nie używa, bo jest kompletnie bezużyteczny. No, chyba, że trzeba jakieś cyferki wstawić w opinii do ZUSu. Strelaua? A może Hipokratesa? Kogokolwiek byś nie miała na myśli, temperament "wrodzony" jak go nazywasz, jest tylko bazą, kształtowaną przez dorastanie i środowisko. Podlega zmianom w bardzo małym stopniu? Niektore cechy? Miło, że tak lekko traktujesz tę teorię. Tzn że neurotyk zmienić się nie może, bo to dobrze udokumentowana cecha. Ale psychotyk - czemu nie? Przecież Eysenckowi w zasadzie nie potwierdziła się w badaniach, więc można podejść do niej lżej - na przykład

Podoba mi się Twoja wybiórczość podawania informacji laikom. "Implicit learning" na przykład. Ok, ktoś wpisał sobie w google, znalazł: ludzik jest wystawiony na działanie jakichś informacji, przyswaja je sobie w sposób pasywny, nie ma nic do gadania. "Ojej, panna masło miała rację, co za pech." Szkoda tylko, że zapomniała dodać, iż tak uczymy się np. jeździć na rowerze, i ze świadomością czy jej brakiem pojęcie to ma niewiele wspólnego. No, chyba że masz na myśli hasło "nie tylko nie znasz zasady działania tego, czego się nauczyłeś, ale nawet nie wiesz, że nauczyłeś się jakiejś zasady".

"Pamięć" - a co to ma do świadomych wyborów? Skoro już mówimy o ich braku, mówmy np o imprintingu - czyli "wdrukowaniu" (przykładem jest kurczak, który będzie podążał za pierwszym stworzeniem, które ujrzy po wykluciu, uznając je za swoją mame).

"Priming effect" - efekt pierwszeństwa. Mamy też i "efekt świeżości" - czyli lepsze odpamiętywanie ostatnio odebranego bodźca. Nie wiem, jak Ty, ale to, że łatwiej przypomnę sobie coś, co słyszałam ostatnio nie znaczy, że nie mam świadomości, że coś innego zapomniałam. Nie muszę też użyć tej właśnie informacji, skoro chciałam inną. Oczywiście - jeśli mówimy w kategoriach pamięci, bo np. w wypadku robienia na kimś wrażenia działa to na poziomie mniej świadomym - ale znając zasadę jest do opanowania.

"Automaticy in behavior"? Gratuluje stworzenia nowego pojęcia, z którym nie radzi sobie nie tylko google scholar ale nawet słownik. Miałaś zapewne na myśli automatyzmy w zachowaniu. "Wolność to świadoma kontrola automatyzmów "

"by-stander effect" - pisze się razem "bystander effect" czyli efekt widza.

Jak truizm może nie być prawdziwy? Rany boskie, zastanów się czasem, co piszesz. POlecam słownik POLSKI Kopalińskiego "truizm niewątpliwa, oczywista prawda, zwł. zbyt znana (a. zbyt błaha), aby warto ją było stwierdzać a. głosić." - a jednak prawda.

Neuroleptyki działają. Fajnie. Super. Powiedz to tym, którym -dziesiat lat nawraca schizofrenia, niezależnie od zastosowanego leczenia. Na pewno się ucieszą.

Bodźce przed dotarciem do mózgu nie są ODtwarzane tylko PRZEtwarzane. Ciekawe, czemu aparat czy kamera "widzą" co innego, niż my... (pytanie retoryczne).

Cytat:
następuje kodowanie bodźca na sygnał neuronalny, który jest odtwarzany póżniej, a złudne był w cudzysłowiu
Owszem. Tylko, że na poziome odtwarzania możliwa jest masa "błędów". I co dalej?

Cytat:
i większość tych hipotez jest niesprawdzalna lub nieprawdziwa
... Wiesz, hipoteza jest po to, żeby ją zweryfikować. To zawiera się w jej definicji. Psychologia to pewnie jakies 75% hipotez, ale na ten temat to ciii....

Cytat:
Podatne na wykluczenie błędu przypadkowego.
Błąd NA POZIOMIE przypadku. Przypadkowo, to się możesz potknąć.

Cytat:
Gdyby nie Ci przyziemni ludzie, którzy zamiast myśleć o dziwach zabrali się do roboty, nie mielibyśmy nawet przez co gadać...
ojej... czy to ta sama osoba pisze, która twierdziła, że

Cytat:
Siedzenie i myślenie jeszcze nikogo do niczego nie doprowadziło.
chyba, żeby wymyślić net, trzeba było najpierw siąść i POMYŚLEĆ ? Zapominasz, że do dobrego eksperymentu potrzebny jest plan badania i hipotezy do weryfikacji, Z powietrza się pomysłów nie bierze.

Większości osób znana jest prawda, że w psychologii odpowiedź na większość naprawdę istotnych pytań brzmi: " to zależy". Wynika to z ogromnego znaczenia różnic indywidualnych, z czego zdaje sobie sprawę doświadczony praktyk i rzetelny naukowiec. Szkoda, że nie każdy...

PS> chciałam napisać porządnego posta, ale patrząc na Wasze tempo... po prostu już mi się nie chce.