Pamiętacie mój wywód na temat wymarzonej gry? To takie świrowanie z różnymi pomysłami, które możnaby powrzucać aby gra była "boska"... Jedyne co łączy ten temat z tamtym jest fakt... że taka gra wyjdzie!
Krótkie słowa, które wywołują u mnie dreszcz: mmorpg-fps, gigantyczny świat, klimat postnuklearny, silnik unreal 3, powalająca grafa, różnorodność stylu gry.
Trailery, które polecam odpalić i powinny się załadować do końca lektury:
E3 trailer Gameplay
Jeśli powyższe zainteresowało, jedziemy dalej.
Storryline pozwolę sobie odpuścić i powiem jedynie, że po wojnie atomowej ocaleni albo żyją w miastach-utopiach, albo się zmutowali. I tu mała informacja - wynika z tego, iż dopuszczalne będzie granie czteroma rasami: dwoma odmianami zwykłego sapiens oraz dwoma mutantów [alternative]. Punktem wyjściowym dla przetrwania okazuje się być (jakżeby inaczej) mistyczny surowiec Lunarites, gwarantujący dostawę energii i zbawienie danej strony. Tyle w tym aspekcie na razie wystarczy :P
Gra ma proponować zarówno rozbudowane walki pvp (silniczek unreala zobowiązuje) w postaci instantów gwarantujących jednorazowe sieczki aż do 120 osób na raz, a także wciągające i sensowne questy (przypomniały mi się te z Lineage 2: "uzbieraj 60 miodków zabijając 300 pszczółek a dostaniesz 30 węgielków do sprzedania na bazarze") gwarantujących filmową rozgrywkę nie tylko solo, ale razem z kumplami z teamu.
Nutka realizmu fps'ów pozostaje zaczerpnięta w sposób dla mnie najkorzystniejszy i odnosi się do kilku wątków. Po pierwsze, celność zależy od gracza. Owszem, będzie ona modyfikowana przez zdobywane skille, jednak nie na tyle, aby drastycznie zmieniać rozgrywke. Dzięki temu ktoś kto ma istne sokole oko i wprawną rękę może wydawać exp na inne umiejetnosci. Druga rzecz - w przeciwienstwie do gier rpg nie ma tu stałego współczynnika obrażeń zadawanego przez broń. Dostaniesz w biodro - nie płacz tylko walcz dalej. Kula zadźwięczała w czaszce - sorry Winnetou, oddawaj itemy.
Przechodzac do kwestii rpg. Rozwijamy postać jak w rasowym rpg, mając własne drzewko umiejek. Tyczą się one takich zarówno wprawy w posługiwaniu daną bronią, noszeniem pancerza, koksowaniem statsów itp, ale także takich bajerków jak zdolność prowadzenia pojazdu. Tych z kolei ma być w grze dużo, a występować mogą one od zwykłego motocyklu aż do zbrojnego gunshipu i innych latadeł. Itemy? Te można przerabiać, dodawać rózne moduły, dodawać cloak shieldy itd, czyli pod tym względem norma ;]
Do czasu większego presspacka nie jestem w stanie powiedzieć więcej oprócz jeszcze kilku ciekawostek:
- prawdopodobnie będzie można grać razem z kolegami posiadającymi Xboxa 360
- na 90% będzie się płaciło abonament
- rozglądajcie się za możliwymi betatestami
- premiera pewnie w tym roku [aktualnie jest roczny poślizg]
Polecam lekture:
Sun Huxley Game, Massively Multiplayer Online First Person Shooter Game, MMOFPS