Wątek: Opiekuńczy MG
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 06-21-2007, 04:19   #17
drozdal

Reputacja: 0 drozdal jest na bardzo dobrej drodze
$: 710
Cytat:
Napisał Szarik Zobacz post
Uważam, że jednak nie da się podzielić odpowiedzialności po równo między graczy i MG. Zaangażowanie graczy, moim zdaniem, zależy w ogromnej mierze od jakości przygotowanego scenariusza, który musi uwzględniać styl graczy i opowiadać ciekawą historię. Gdy przychodzi do tworzenia scenariusza staram wymyślić jakąś historię, którą chętnie bym widział w filmie/czytał w książce, potem rozwijam pomysł, a na koniec zastanawiam się jak gracze mogliby "pomieszać szyki". I tak w wielkim skrócie wychodzi mi przygoda. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi powiedzieli, że któraś była zła
Takie podejście sprawdza się jedynie wtedy, gdy gracze przychodzą rozegrać "historię" (w domyśle przygodę) stworzoną przez MG..

Zaangażowanie graczy zależy od tego czy mają co robić w danej scenie czy też nie (czytaj czy ich postacie są wplątane w dany konflikt i czy ten konflikt jest dla nich / ich postaci ważny).

Cytat:
Druga sprawa to, niestety, umiejętności moderatorskie - a to przychodzi z doświadczeniem.
Z tym się zgodzę, MG musi wiedzieć kiedy zakończyć dywagacje przy stole i przejść do mechanicznego zakończenia sceny.

Cytat:
Połączenie tych dwóch elementów daje udaną sesję i gracze musieliby się wykazać naprawdę złą wolą (a nie brakiem "umiejętności" grania) żeby taką sesję pogrążyć.
Gracze wykazują "złą wole" wtedy kiedy się nudzą

Cytat:
Ad. 4: Jak najbardziej. Mechanika/zasady gry są pomocą przy zabawie a nie jej podstawą, jeżeli przeszkadzają należy je nagiąć. Oczywiście jest to możliwe tylko wtedy, jeżeli MG cieszy się zaufaniem i szacunkiem swoich graczy, a to też trzeba sobie wypracować.
Widzisz z twojego punktu widzenia mechanikę można nagiąć jedynie wtedy gdy przeszkadza MG (w czym przeszkadza? w odegraniu jego historii?), a co się dzieje kiedy mechanika przeszkadza graczom?

drozdal jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem