Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 08-25-2007, 09:52   #22
Judeau

Judeau's Avatar

Reputacja: 2 Judeau jest na bardzo dobrej drodze
$: 24 835
Matka i siostra? Toż to postacie skrajnego tła... Za mało są przedstawione, żeby jakkolwiek wgłębić się w ich psychikę (chybaże czegoś nie pamiętam moją pamięcią leminga ). Kto wie jakie tam grzeszki mają na sumieniu. Szczególnie siostra miała takie perwersyjne spojrzenie...

[SPOILER] Moja nadzieja w stosunku do zakończenia nie była cicha, ale paląca jak tysiące rozgrzanych do czerwoności prętów. Wręcz byłem pewien, że w tak genialnym anime również zakończenie będzie niezwykłe, łamiące schematy... i, o ironio, właśnie dzięki tej pewności zostałem zaskoczony. Co prawda w głębi duszy wiedziałem, ze nadzieja ta pozostanie niespełniona, ale nie dopuszczałem tego do świadomości... Niemniej, pomijając ten aspekt, zakończenie uważam za świetne.
Ta panika Lighta i zupełnie nielogiczne działania, gdy nagle przestawał panować nad zdarzeniami, wzywanie "kobiet swojego życia" w ostatnich (pierwszych?) przebłyskach ludzkich uczuć... ostatnie sceny z gasnącymi oczyma Yagamiego, zamglonym wizerunkiem L, i Ryiukiem, wpisującym ostatnie słowa do Notesu i odchodzącym w dal były doskonałym zakończeniem i dopełnieniem wizerunku serii , jak powoli opuszczająca się kotara po genialnym przedstawieniu. Wywołało intensywne emocje, a przecież o to chodzi...
[/SPOILER]
Dodam, że coraz bardziej i bardziej nuży mnie schematyczność i przewidywalność animców. Na szczęście są jeszcze serie, które potrafią chociaż maskować owe schematy to na tyle dobrze, żeby nie przeszkadzały (Polecam Claymore)

OAV...? Święte słowa, siostro. Po takim postawieniu kropki nad "i" w ostatnim odcinku trudno będzie, żeby jakakolwiek kontynuacja nie była naciągana.
Z tego co słyszałem 31 września będzie można zobaczyć, czy popełnili bluźnierstwo. Tego dnia ma ukazać sie 3 godzinny, chyba, film Death Note.

Chciałem jeszcze zwrócić uwagę na inny aspekt filmu, który uważam za błysk geniuszu twórców... Projekty graficzne Shinigami. O ile samego zamysłu Bogów Śmierci można nie czuć, o tyle ich wygląd jest na zupełnie innym poziomie niż chyba wszystko co miałem okazje do tej pory oglądać...

Ostatnio edytowane przez Judeau : 08-26-2007 o 09:45.
Judeau jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem