Pozwoliłam sobie przenieść ten artykuł do tutoriali, ponieważ to tutaj właśnie forumowicze najczęściej szukają pomocy i pytają, szczególnie gdy są całkiem "zieloni". Do arta dodałabym jeszcze, że ten spis zasad w podręcznikach nazywa się systemem, a w zależności od specyfiki, tematyki itd. systemy noszą różne nazwy - "D&D", "Świat Mroku" etc., etc. Tak mi się to rzuciło w oczy, bo ostatnio ktoś tu pisał, że "zna się na RPG, ale co to jest to DnD, WoD...???" Można by jeszcze dodać coś o autorskich systemach, ale myślę, że to już wyższa szkoła jazdy i lepiej, żeby początkujący zaczął od poznawania istniejących systemów niż zachęcony zaczął robić swój własny.
Sprawa kolejna, to właściwie bardzo podobny artykuł Yarota, umieszczony w Pomocniku:
(RPG, czyli o istocie rzeczy, graczach i Mistrzu Gry)RPG, czyli o istocie rzeczy, graczach i Mistrzu Gry.
Pomimo zdublowanego tematu nie będę bynajmniej kasować tego arta, po prostu odsyłam także do zapoznania się z nim, bo jeśli ktoś naprawdę nie wie co to RPG, lepiej żeby przeczytał sobie o tym nawet i dwa, trzy arty. Im lepiej wyjaśnione podejście do tematu tym lepiej dla forumowicza.