![]() | ![]() |
![]() | #1 |
![]() Reputacja: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Terroryzm roku 2020 Jak wygląda terroryzm w roku 2020? Czy coś go różni od tego znanego nam dziś? Kto jest teraz celem ataków? Jakie są metody? Aby lekko zacząć temat wydaje mi się, że "królują" w 2020 roku dwa nurty terroryzmu: 1. korporacyjny - wymierzony w megakorporacje, które mają większe wpływy i władzę niż rządy państwowe; 2. ekoterroryzm - początki tego są widoczne już dziś, ale w 2020 roku jest to prężna "dziedzina" terroryzmu. Jeśli chodzi o metody, to rzecz jasna sieć nabrała ogromnego znaczenia. Wszak nie trzeba wysadzać jakieś fabryki. Często wystarczy włamać się do jej komputera i również można sabotować jej pracę. Myślę, że dobrym przykładem może tu być "Sprawa Śmiejącego się Mężczyzny" z GITSa.
__________________ Podpis usunięty z uwagi na regulamin forum |
![]() | ![]() |
![]() | #2 |
![]() Reputacja: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | nah ... religia zawsze będzie w modzie zresztą 2020, to nie tak znowu daleko w przyszłości ... jedyne co się może zmienić to ... ja wiem? mogą się pojawić zwykli, wkurzeni obywatele, którzy na swój amatorski sposób będą próbowali coś wysadzić, albo kogoś, a że zwykli obywatele nie grzeszą wyobraźnią, to będą brali pod uwagę cele standardowe, a więc banki, giełdy, korporacje, urzędy ... najczęściej te które jakoś im osobiście zaszkodziły
__________________ I don't mean to sound bitter, cold, or cruel, but I am, so that's how it comes out. ~~ Bill Hicks |
![]() | ![]() |
![]() | #3 |
Banned ![]() Reputacja: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | A jak wygląda terroryzm w roku 2012? Co skłoniło Cię do założenia, że „za osiem lat” będziemy żyli w świecie CP? Z tego co piszesz widzę, że masz znikomą wiedzę na temat samego systemu, nie mówiąc już o jego korzeniach, a tym samym założeniach jakie przyjęto podczas jego tworzenia. Tak – tworzenia. Autorzy stworzyli FIKCYJNY świat, który – rzecz jasna - posiada pewne nawiązania, korzysta z pewnych ekstrapolowanych wzorców, adresuje konkretne problemy naszej rzeczywistości i naszego świata; ale… nim nie jest. Jak można w ogóle próbować porównywać dwie zupełnie różne (zarówno technologicznie, technicznie, socjologicznie jak i psychologicznie) społeczeństwa? Po co to robić? Jaką płaszczyznę porównania przyjąć? Czy Mitsubishi Group jest już korporacją AAA? Czy JP Morgan bank może być traktowany jako korporacja techniczna? I takich pytań mógłbym tu postawić tysiąc, tyle, że zmęczyło mnie wiecznie nieskończone (porzucone) dyskutowanie w coraz to nowych wątkach na tematy ocierające się o truizmy. Dyskutowanie, z którego niewiele wynika, bo Twoje zdanie zmienia się jak w kalejdoskopie, a ogólniki zastępują konkretne przykłady i argumenty. A jak wygląda terroryzm w CP2020 – jest napisane w podręczniku v2 do systemu (czyli „Cyberpunk 2020”) oraz – szerzej i ciekawiej – w suplemencie do edycji 1 – „Rockerboy”. Polecam. |
![]() | ![]() |