Spis Stron RPG Regulamin Artykuły POMOC Kalendarz Blogi
Wróć   lastinn > RPG - ogólnie > Cyberpunk 2020
Zarejestruj się Użytkownicy Oznacz Fora Jako Przeczytane

Cyberpunk 2020 Cyberpunk 2020

« Przegląd ról | - »

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 07-26-2008, 19:31   #1

Szarlej's Avatar

Reputacja: 3 Szarlej wkrótce będzie znany
$: 77 928
Boże chroń!

W dzisiejszych czasach mamy sieć, broń bez łuskową, możemy podłączyć się do różnych urządzeń, wszystkim rządzą megakorporacje czy jest miejsce na religie?
Czy ktoś jeszcze modli się przed snem?
Czy w każdą niedziele są tłumy w kościele?
Czy solo, który właśnie dostał kulką modli się o uratowanie?
A może Bóg jest tylko do wycierania sobie ust?
Przypomniał mi się jeden cytat z pewnej sesji:
"Jezus nawszczepiał się i poszedł do strefy walki."
Jak na Waszych sesjach CP wygląda sprawa religii?
Ja swój sposób podpatrzyłem na pewnym forum (erpg). Religia owszem jest, jednak jest ona skomercjalizowana. Dzieciaki kupują sobie gadżety typu: Najnowsza koszulka z Jezusem! Połączenie funkcjonalności z modlitwą. Już nie musisz modlić się do obrazka, masz go na koszulce! Twoje modlitwy zostaną zawsze wysłuchane. Kup już dziś a dostaniesz...
Pod koniec mszy księża podają adres konta.
Religia stała się przedmiotem handlu.
Jak to jest u Was?

Komputer mi się rozwalił, będę jak uporam się ze wszystkim.
Szarlej jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Reklama
Stary 07-31-2008, 13:14   #2

Kagonesti ZW's Avatar

Reputacja: 0 Kagonesti ZW wkrótce będzie znany
$: 8 067
Myślę, że o ile w czasach kryzysu biedne warstwy przez jakiś czas zapełniały świątynie różnych religii, później wraz z rozwijaniem się nowych technologii rola tych hermetycznych tworów znacznie się ograniczała. O ile zapewne na Bliskim Wschodzie, lokalni wodzowie nadal wykorzystywali religię do własnych celów, a daleki wschód nie zrezygnował z wielowiekowych religii, tak w USA i Europie religie nie mają się tak dobrze. Wpływy zaczęły przejmować wielkie korporacje, to one dzielą karty i dzielnice. Dodatkowo wzrost przestępczości ulicznej nie jest czynnikiem zachęcającym do pójścia do świątyni, a te przecież są łatwymi celami dla gangów. Wystarczy wejść i pozbierać "specjalne datki". Kolejna sprawą, jest namnożenie problemów. W tym ogarniętym chaosem świecie, ciężko jest znaleźć czas na modlitwę w grupie. Ostatnia rzecz, to budująca się nowa Wieża Babel, zwana technologią. Stworzenie ludzkich klonów (tych bezmózgich i potem tych świadomych) było zapewne ogromnym ciosem. Jednak jeśli się zastanowić, to sam ten fakt podkreśla jak mała rolę odgrywały w roku 2006 i potem nadal w 2017 religie, które nie mogły poddać presji narody by sprzeciwiły się jakiemukolwiek klonowaniu człowieka. Budowa Crystal Palace też może się wydać kontrowersyjna i znacząca. Do tego doszły nowe wszczepy i ulepszanie człowieka. Także wpływ religii na politykę jest zapewne marginalny, bo nie ma co liczyć że zmienią poglądy. Oczywiście pewnie wyrosły nowe twory, jakieś neo-wiary, albo sekty które przyjmowały zbuntowanych ludzi w swe progi. Zapewne w niejednej kultywowało się technologię, rock, czy narkotyki. Religie stanęły przed ogromnym dylematem i w końcu zapewne ruszyły z duchem czasu, lecz to proces bardzo powolny. W 2020 mszę można odbyć w sieci, wyspowiadać się przed hologramem, a książki religijne można za darmo wydrukować jako pojemny "Screamsheet", lub w częściach. Pewnie niejeden kapłan nosi też pod ubraniem sprzęt Kendachi, albo jakiś taser, a przy radykalnych odmianach na zapleczu będzie jakiś miotacz ognia, co by spalać w ogniu niewiernych Nie no, to ostatnie to żart

Jeśli o moje sesje chodzi, to miałem parę razy ochotę wybrać mieszankę religijną, ale do tego trzeba graczy obeznanych w danej wierze, lub dobrze improwizujących. Ogółem jednak czasami można wykorzystać kapłana jako informatora, kogoś kto posłuży radą, albo jakoś inaczej pomoże (pamiętacie trailer "Machete" pomiędzy Grindhouse'ami? ) . Religia nie odgrywa przeważnie większej roli

Odpowiedz

« Przegląd ról | - »

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Pisania Postów