Spis Stron RPG Regulamin Wieści POMOC Kalendarz
Wróć   lastinn > RPG - ogólnie > DnD i systemy d20
Zarejestruj się Użytkownicy

DnD i systemy d20 20 broni wykuli krasnoludzcy kowale, 20 pieśni wyśpiewali elficcy bardowie, 20 twierdz zbudowali ludzcy budowniczowie. 20 bohaterów z różnych planów spotkało się w imię Jedności Multiuniversum i 20 rozeszło we wszystkie światy.


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 26-10-2014, 15:08   #11
Konto usunięte
 
Warlock's Avatar
 
Reputacja: 43128 Warlock ma wspaniałą reputacjęWarlock ma wspaniałą reputacjęWarlock ma wspaniałą reputacjęWarlock ma wspaniałą reputacjęWarlock ma wspaniałą reputacjęWarlock ma wspaniałą reputacjęWarlock ma wspaniałą reputacjęWarlock ma wspaniałą reputacjęWarlock ma wspaniałą reputacjęWarlock ma wspaniałą reputacjęWarlock ma wspaniałą reputację
Cytat:
Jak wgląda sytuacja gdy Łotrzyk rzuca zaklęcie ze zwoju przy użyciu umiejętności 'Stosowanie Magicznych Urządzeń' ST wynosi: 20+poziom czarującego (nie czaru) tak?
Tak, ale trzeba pamiętać, że jeśli Twoja postać nie posiada odpowiednio wysokiego atrybutu odpowiedzialnego za rzucanie zaklęcia (np. inteligencja dla zaklęć czarodziei) to musisz od wyniku testu na Stosowanie Magicznych Urządzeń odjąć 15 i to będzie Twój odpowiednik atrybutu odpowiadającego za rzucanie zaklęcia (np. wyrzuciłeś 20 na kostce, do tego masz bonus +10 z umiejętności, czyli razem 30. Od tego wyniku odejmujesz 15, więc zostało 15 i to będzie Twój odpowiednik inteligencji/charyzmy/mądrości).

Jaki jest poziom czarującego dla poszczególnych poziomów zaklęcia możesz znaleźć tutaj w tabeli Scroll Spell Levels.

Cytat:
Następna rzecz jeżeli rzuca kule ognistą która zadaje obrażenia (lecę z pamięci teraz) 1k6+poziom czarującego to jakie maksymalne obrażenia może zadać, gdzie Łotrzyk nie posiada żadnych poziomów czarującego, i na koniec jak wyglądają rzuty obronne ? Wczoraj graliśmy, użyłem zwoju z czarem 'głęboka drzemka' (Łotrzyk) i rzut na obronny na wole wynosił 10+poziom zaklęcia.
Nie jestem tutaj w 100% pewien, ale patrząc na tą tabelę można łatwo ustalić jakie obrażenia zadasz. Jeśli zaklęcie fireball ma 3 poziom magiczny to spisane na zwoju jest traktowane jakby rzucał je czarodziej 5 poziomu. W efekcie zadasz 5k6 obrażeń.
Rzuty obronne to 10 + poziom zaklęcia + Twój modyfikator z atrybutu odpowiadający za rzucanie zaklęć.
A więc w przypadku kuli ognia będzie to 10 + 3 + 2 (jeśli masz 15 inteligencji) = 15.

Osobiście nie polecam kupować zwojów, a zamiast tego różdżki. Różnica w cenach jest ogromna, ale różdżki są o wiele mniej zawodne i na dłużej starczą. Np. różdżka leczenia lekkich ran kosztuje 750 golda, ale masz za to 50 ładunków, czyli w efekcie 15 golda za jedno leczenie lekkich ran. Nie opłaca się kupować różdżek zaklętych kulą ognią, bo to zbyt drogie, ale już np. zaklęcie niewidzialności wplecione w różdżkę dla łotrzyka jest bardzo przydatne.
 
__________________
[URL="www.lastinn.info/sesje-rpg-dnd/18553-pfrpg-legacy-of-fire-i.html"][B]Legacy of Fire:[/B][/URL] 26.10.2019
Warlock jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05-12-2014, 02:08   #12
 
Pablo0220's Avatar
 
Reputacja: 44 Pablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodze
Kolejna sprawa, znajomy gra mnichem robiąc mu kartę natrafiłem na niejasność co do umiejętności "Grad ciosów", opis umiejętności odwołuje nas do tabelki 3-11:Mnich kolumna grad ciosów, (Podręcznik Gracza 3.5 str.44) która moim zdaniem nie zgadza się z opisem. Dokładniej, wg opisu mnich podlega karze -2 do testów ataku, na 5 poziomie kara maleje do -1 a na 9 do 0, a wg tabeli kara znika już na 3 poziomie. Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie Od razu zapytam o tą tabelę, wartości z niej (-2/-2, -1/-1, +0/+0, +1/+1 itp.) świadczą o ataku raz jedną ręką a potem drugą tak ?
 
Pablo0220 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14-12-2014, 23:55   #13
 
Cedryk's Avatar
 
Reputacja: 10093 Cedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputację
Niekoniecznie mogą być to np dwa ciosy jedną ręką, uderzenie i szybkie kopnięcie lub jakaś ich kombinacja byle były dwa z początku.
Kary odnoszą się do bazowej ataku mnicha według, której jest obliczany grad ciosów.
Na trzecim poziomie bazowa premia czyli nie uwzględniająca jeszcze modyfikatora z siły do ataku mnicha wynosi+2. Zatem może zadać atak jeden z +2 lub zastosować grad ciosów i zadać dwa ataki z +0,
Na 5 poziomie może albo zadać jedne cios z bazową +3 (+mod z Siły), lub w przypadku gardu ciosów dwa ciosy z +2/+2 (+mod z Siły), czyli modyfikator za grad jest prawidłowy i spadło ograniczenie z -2 do -1
 
__________________
Choć kroczę doliną Śmierci, Zła się nie ulęknę.
Ktokolwiek walczy z potworami, powinien uważać, by sam nie stał się potworem.
gg 643974
Cedryk vel Dumaeg czasami z dopiskiem 1975
Cedryk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 13:31   #14
 
Pablo0220's Avatar
 
Reputacja: 44 Pablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodze
Jak wygląda zarządzanie twierdzą, małym zamkiem ? słyszałem że trzeba mieć 15 rang dyplomacji co można osiągnąć dopiero na 12lvl.. ktoś coś wie na ten temat ?
 
Pablo0220 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 14:02   #15
 
Cedryk's Avatar
 
Reputacja: 10093 Cedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputację
Nie nie ma żadnych ograniczeń. Możesz być panem zamku nawet na pierwszym poziomie, o ile jakimś MG ci go da, pytanie czy potem go obronisz już jest inną kwestią.
Co do budowania informacji więcej znajdziesz w Poradniku Budowniczego Twierdz.
 
__________________
Choć kroczę doliną Śmierci, Zła się nie ulęknę.
Ktokolwiek walczy z potworami, powinien uważać, by sam nie stał się potworem.
gg 643974
Cedryk vel Dumaeg czasami z dopiskiem 1975
Cedryk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06-01-2015, 14:26   #16
 
Pablo0220's Avatar
 
Reputacja: 44 Pablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodze
kolejna rzecz :P jeżeli postać posiada 2 klasowość i w jednej klasie ma już dwa ataki np łotr na 8 poziomie +6/+1 a w drugiej klasie np w skrytobójcy na 3 poziomie posiada premię +3, to premia łączy się z dwoma atakami +9/ +4 ? czy tylko z pierwszym +9/+1 ?
 
Pablo0220 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06-01-2015, 16:43   #17
 
Cedryk's Avatar
 
Reputacja: 10093 Cedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputację
Zasad jest prosta kolejne ataki są zmniejszone o 5.
Czyli sumujemy bazowe.
np +5 z podstawowej klasy i +10 z prestiżowe klasy otrzymujemy bazowy +15/+10/+5 Jednakże pamiętać należy, że aby pojawił się kolejny atak premia do niego musi po odjęciu wynieść przynajmniej +1, oraz iż może być maksimum 4 ataków.
 
__________________
Choć kroczę doliną Śmierci, Zła się nie ulęknę.
Ktokolwiek walczy z potworami, powinien uważać, by sam nie stał się potworem.
gg 643974
Cedryk vel Dumaeg czasami z dopiskiem 1975

Ostatnio edytowane przez Cedryk : 06-01-2015 o 17:03.
Cedryk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06-01-2015, 16:51   #18
 
Pablo0220's Avatar
 
Reputacja: 44 Pablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodzePablo0220 jest na bardzo dobrej drodze
Dobrze a postać posiadająca z jednej klasy bazową premię do ataku +4 a z drugiej +2 posiada dwa ataki ? pierwszy z premią +6 a drugi z premią +1 ?
 
Pablo0220 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06-01-2015, 17:09   #19
 
Cedryk's Avatar
 
Reputacja: 10093 Cedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputacjęCedryk ma wspaniałą reputację
Tak sumujesz 4+2=6 to jest pierwszy atak, potem -5 otrzymujesz +1 zatem masz drugi atak.
+6/+1

Obliczenie powyższego mojego poprzedniego przykładu wyglądało tak:
5+10=+15. potem -5 otrzymując drugi atak z +10, potem -5 otrzymujemy trzeci atak z +5 potem -5 otrzymujemy 0 zatem nie otrzymujemy następnego ataku ostatecznie atak wielokrotny wygląda dla tego przykładu +15/+10/+5

Pamiętaj też, że wartość premii z różnych klas do rzuty odpornościowego też się sumuje.
 
__________________
Choć kroczę doliną Śmierci, Zła się nie ulęknę.
Ktokolwiek walczy z potworami, powinien uważać, by sam nie stał się potworem.
gg 643974
Cedryk vel Dumaeg czasami z dopiskiem 1975

Ostatnio edytowane przez Cedryk : 06-01-2015 o 17:12.
Cedryk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07-01-2015, 12:44   #20
Dział DnD
 
Googolplex's Avatar
 
Reputacja: 22522 Googolplex ma wspaniałą reputacjęGoogolplex ma wspaniałą reputacjęGoogolplex ma wspaniałą reputacjęGoogolplex ma wspaniałą reputacjęGoogolplex ma wspaniałą reputacjęGoogolplex ma wspaniałą reputacjęGoogolplex ma wspaniałą reputacjęGoogolplex ma wspaniałą reputacjęGoogolplex ma wspaniałą reputacjęGoogolplex ma wspaniałą reputacjęGoogolplex ma wspaniałą reputację
Cytat:
Napisał Cedryk Zobacz post
Jednakże pamiętać należy, że aby pojawił się kolejny atak premia do niego musi po odjęciu wynieść przynajmniej +1, oraz iż może być maksimum 4 ataków.
Tylko, żebyś się nie zdziwił jak jakaś postać będzie miała tych ataków 24 w turze.
 
__________________
De mortuis crepitus
Aberdonensis de furor
Infernus irae!
Then they died
Googolplex jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz



Zasady Pisania Postów
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Trackbacks jest Wył.
PingbacksWł.
Refbacks are Wył.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:33.



Powered by: vBulletin Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.1.0
Pozycjonowanie stron | polecanki
Free online flash Mario Bros -Mario games site

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169