Spis Stron RPG Regulamin Wieści POMOC Kalendarz
Wróć   lastinn > RPG - ogólnie > Świat Mroku
Zarejestruj się Użytkownicy

Świat Mroku Świat Mroku


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 01-12-2019, 18:53   #11
 
Slan's Avatar
 
Reputacja: 5745 Slan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputację
W sumie jeden z bardziej poztywnych sytemów, w sumie tradycyjna opowieść o duchach chcących załatwić swe sprawy + zły sytem im to utrudniający. Nic Realnie mrocznego.
 
__________________
Who stand against dragon? In this terrible time?
Slan jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-12-2019, 23:44   #12
 
archiwumX's Avatar
 
Reputacja: 6692 archiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputację
To można powiedzieć o całym WOD'zie jest reklamowany mhhromkiem, cokolwiek by to znaczyło, ja widzę... wygrzew.
 
__________________
Szukam tajemnic i sekretów.
archiwumX jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-12-2019, 09:23   #13
 
Slan's Avatar
 
Reputacja: 5745 Slan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputację
Tu raczej chodzi o to, że ludzie mylą mrok z dramatyzmem. Dużo mroku e Wraithu to dramatyzm, coś co ma po postu podnieść stawkę w sesji. Po za tym należy pamiętać o... nie mogę znaleźć tego tekstu Gombrowicza, ale Wraith bazowo to nadal mrok ładny i czysty, nie ten prawdziwy, którego unikamy. Np. granie postacią, której dziecko jest śmiertelnie chore przeniesie nas na o wiele dla mnie za wysoki poziom... Chyba, że szukamy tu lekarstwa.

Bo właśnie cały Owod jest wielką opowieścią o nadziei, o golkondzie, zwycięstwie, wstąpieniu i w końcu trancedendecji. Bo właśnie to beznadzieja i trywialność czynią mrok prawdziwy.
 
__________________
Who stand against dragon? In this terrible time?
Slan jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-12-2019, 10:19   #14
 
archiwumX's Avatar
 
Reputacja: 6692 archiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputacjęarchiwumX ma wspaniałą reputację
Mi Raaz: Ten post nie ma związku z dyskusją. Proszę wrócić do tematu.

Kiedy widzę ilustracje w Wampirze Maskaradzie to czasami nasuwają się skojarzenia z Buffy... a co się dzieje w Wilkolaku to się boje nawet o tym myśleć.
 
__________________
Szukam tajemnic i sekretów.

Ostatnio edytowane przez Mi Raaz : 02-12-2019 o 12:45.
archiwumX jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-12-2019, 18:15   #15
 
PeeWee's Avatar
 
Reputacja: 23056 PeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputację
Z mrokiem w Świecie Mroku jest jak z tru black metalem. Można się spierać, ale do niczego to nie prowadzi.

Świat Mroku to dla mnie przede wszystkim modern gothic, albo jak kto woli gothic punk. Te określenia o wiele lepiej definiują świat gry, moim zdaniem. Gotyk to wszak właśnie granie na emocjach, pewne przerysowania charakterów, zabawa grozą i straszeniem.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że ten sławny mrok wynikał głównie z tego, że w chwili, gdy gry powstawały, to najpopularniejsze systemy to były heroiczne fantasy, gdzie rycerze i elfy plądrowały lochy. W takim zestawieniu WoD jest faktycznie mroczny.

Do tego jeszcze dochodzi bardziej poważne, czy może lepiej powiedzieć teatralne, podejście do odgrywania ról, zarówno przez MG, jak i graczy. I stąd też zrodziło się mylne, moim zdaniem, pojęcie elitarności systemu.

Jak już zauważył Johan Watherman, czy to w Wampira, czy Wraith da się grać i bardziej pulpowo i bardziej romantycznie, czy też właśnie bawiąc się emocjami i próbować wczuć się w istoty, które muszą żyć, zabijając innych, czy zagubione w zaświatach dusze.

Co do Wilkołaka, to najmniej go lubię i jedyną cechą ratującą ten system w moich oczach jest istnienie Umbry. Bez niej Wilkołak to nic innego jak ekologiczny wygrzew
 
__________________
"Buty i szelki po tym poznasz nas
Buty i szelki piwo, walka, śpiew"

Nie zadawaj pytań, to nie usłyszysz kłamstw
PeeWee jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-12-2019, 18:48   #16
 
Johan Watherman's Avatar
 
Reputacja: 7129 Johan Watherman ma wspaniałą reputacjęJohan Watherman ma wspaniałą reputacjęJohan Watherman ma wspaniałą reputacjęJohan Watherman ma wspaniałą reputacjęJohan Watherman ma wspaniałą reputacjęJohan Watherman ma wspaniałą reputacjęJohan Watherman ma wspaniałą reputacjęJohan Watherman ma wspaniałą reputacjęJohan Watherman ma wspaniałą reputacjęJohan Watherman ma wspaniałą reputacjęJohan Watherman ma wspaniałą reputację
Ważna w WoD jest też stylizacja. Nie tylko sposób prowadzania narracji, lecz to jak co ma wyglądać. Duszna uliczki, gotycka architektura kontrastująca z ćpunami na ulicach, dziewczyny w potarganych rajstopach, naćpani muzycy, wykolczykowani łowcy... To ważny element który niestety często wielu narratorów zatraca. Wystarczy spojrzeć na niektóre ilustracje z podręczników lub archetypy.
Nie będę offtopował o wilkołaku, temu tylko powiem, że długo też miałem do niego ambiwalentny stosunek, do czasu gdy przemyślałem sobie, iż w sumie mam alergię na amerykański szamanizm w popowym wydaniu, a na same kłaki Nasze europejskie wiki są spoko
Co do Upiora, wrzucę ciekawostkę, o której pewnie większość wie - rodzina wschodu jest de facto upiorami. I o ile w głównej linii wydawniczej upiora temat "zombie" jest tylko trochę zarysowany i brak im społeczeństwa, to wschodnie wampiry mają to wszystko. Oczywiście, Kuei-jin zazwyczaj uciekają z tysiąca piekieł, nie ze znanych powszechnie rejonów mrocznego królestwa jadeitu. Posiadają P'o które de facto jest cieniem - tylko w wydaniu azjatyckim (cień Azjatów się różni, zresztą azjatycki wod ogólnie jest setką różnic w porównaniu do zachodniego).
 
__________________
Otium sine litteris mors est et hominis vivi sepultura.
Johan Watherman jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-12-2019, 19:56   #17
 
PeeWee's Avatar
 
Reputacja: 23056 PeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputacjęPeeWee ma wspaniałą reputację
Rodzina Wschodu też się u nas niestety nie przyjęła. A co by nie mówić, to jest to fascynujący świat zupełnie inny od europejskiego wampira.

Przy tej okazji warto wspomnieć, że Zaświaty w Upiorze, to nie tylko europejskie mity, symbole i odniesienia. W Zaświatach mamy wiele królestw, które oddają wyobrażenie różnych kultur na życie pośmiertne.
Mamy więc Królestwo Gliny, czyli Australię z niemal całkowitym pustkowiem skrytym, gdzieś w odmętach Nawałnicy.
Jest Bush of Ghosts, czyli odpowiednik Afryki. Jest Jadeitowe Królestwo, czyli cała Azja z cesarzem, który marzył o nieśmiertelności i przygotował sobie za życia armię z którą podbił Zaświaty i teraz rządzi niepodzielnie w tamtym rejonie.
Królestwo Obsydianu, to z kolei Ameryka Środkowa i tutaj na scenę wchodzi cały panteon Majów, Olmeków i innych ludów z tamtego rejonu.
I na koniec najstarsze Piaskowe Królestwo, czyli Egipt w którym przebywa Set i Ozyrys. Tutaj można budować i prowadzić kroniki w których będą liczne nawiązania do Wampira i Maga.

Do tego oczywiście można sobie stworzyć własne królestwa nawiązujące do różnych mitologii i wierzeń. Spektrum możliwości przeogromne.

Ale przecież Wraith jest niegrywalny, nudny i wszyscy taplają się w emocjonalnych fekaliach.
 
__________________
"Buty i szelki po tym poznasz nas
Buty i szelki piwo, walka, śpiew"

Nie zadawaj pytań, to nie usłyszysz kłamstw
PeeWee jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-12-2019, 10:49   #18
Krucza
 
corax's Avatar
 
Reputacja: 51167 corax ma wspaniałą reputacjęcorax ma wspaniałą reputacjęcorax ma wspaniałą reputacjęcorax ma wspaniałą reputacjęcorax ma wspaniałą reputacjęcorax ma wspaniałą reputacjęcorax ma wspaniałą reputacjęcorax ma wspaniałą reputacjęcorax ma wspaniałą reputacjęcorax ma wspaniałą reputacjęcorax ma wspaniałą reputację
Rodzina Wschodu z mojego doświadczenia przyjęła się bardzo dobrze. Grałam i prowadziłam KOTE przez wiele lat. Z tego co pamiętam tak w krakowskim jak i warszawskim LARPie pojawiali się zarówno kuei-jin i dhampyry.

Mam jednak wrażenie, że na popularność samego Wraitha (Orpheusa z resztą też) wpływa raczej brak znajomości/zrozumienia systemu połączone z aspektem psychologicznym: tj. podświadomej (i irracjonalnej) obawy przed śmiercią jako zjawiskiem i związanymi z nią tematami. To ostatnie nie jest żadnym zarzutem, raczej dość powszechnym zjawiskiem.

W odniesieniu do wspomnianej przez Johana Rodziny Wschodu ich byt nawet jako demonów z ciemniejszą stroną księżyca na ramieniu jest zdecydowanie bardziej materialny, namacalny co może mieć wpływ na odbiór graczy przez pryzmat grywalności. Wraith może sprawiać wrażenie efemerycznego i nie-do-ogarnięcia a to z kolei prowadzi do spłycenia możliwości tego kawałka WoDa.

Jak stwierdzili przedmówcy jak zwykle wszystko zależy od podejścia MG i zaangażowania graczy. Można z Wraitha zrobić super ciężką sesję do umęczenia psychicznego graczy, można zrobić nieco lżejsza, nastawioną na eksplorację świata z innej perspektywy niż całkiem materialna. Jak dla mnie Wraith jest po prostu kolejnym etapem w cyklu Świata Mroku, pozwalającym rozszerzyć perspektywy BG o całkowicie nowe aspekty.
 
__________________
A Goddamn Rat Pack
We are strong! No one can tell us we’re wrong. Searching our hearts for so long, both of us knowing
Life is a battlefield
corax jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-12-2019, 22:54   #19
 
Brilchan's Avatar
 
Reputacja: 22578 Brilchan ma wspaniałą reputacjęBrilchan ma wspaniałą reputacjęBrilchan ma wspaniałą reputacjęBrilchan ma wspaniałą reputacjęBrilchan ma wspaniałą reputacjęBrilchan ma wspaniałą reputacjęBrilchan ma wspaniałą reputacjęBrilchan ma wspaniałą reputacjęBrilchan ma wspaniałą reputacjęBrilchan ma wspaniałą reputacjęBrilchan ma wspaniałą reputację
Cytat:
Co wypowiedzi Brilchana to za bardzo nie mam co podejmować polemiki. Bardzo trudno dyskutuje się nie z faktami lecz opiniami i wewnętrznymi odczuciami.
Cytat:
Ale przecież Wraith jest niegrywalny, nudny i wszyscy taplają się w emocjonalnych fekaliach.
Johan , PeeWee mam wrażenie że trochę personalnie potraktowaliście krytykę systemu który po prostu się nie sprawdził i którego większość graczy nie polubiło(to fakt nie moja opinia).

Mea Culpa może wyraziłem się zbyt dosadnie zrobiłem mały research na temat systemu żeby móc lepiej formułować moje wnioski. Skądś jednak trzeba było zacząć więc nie czuje się jakoś szczególnie winny że zacząłem od "czarnej legendy" / Gombrowiczowskiej Gęby tego systemu.

Pomyliłem się w jednej sprawie wydawało mi się że świat Wraitha to jedyne życie pozagrobowe w uniwersum Świata Mroku jeżeli nie jest łakiem. Okazuję się że większość istot trafia do nieokreślonego życia pozagrobowego o które Upiory muszą walczyć. Irytowało mnie bo sądziłem że po tych wszystkich cierpieniach i crapsack world jaki jest konieczny do tego żeby ten setting był funkcjonalny po śmierci większość ludzi jest jeszcze przerabianych na duchową stal i cierpi przez wieczność jako popielniczka albo miecz.

Okazuję się że trzeba spełnić bardzo specyficzne warunki żeby stać się Upiorem więc tu się pomyliłem.

Faktem jest że jest to najmniej popularny system starej linii tak przynajmniej wynika ze wszystkich źródeł i wywiadów do jakich udało mi się dotrzeć. Lubię sobie jednak wyszukiwać różne informacje, opinie oraz recenzje poprzez filmiki na YT czy inne artykuły w fanowskich stronach ponieważ chciałem zrozumieć co też w tym systemie może być warte tak silnego przywiązania.

Znalazłem serie argumentów fanów (część z nich wy tutaj przytoczyliście) prawdą jest że w tej grze było sporo dobrych pomysłów ale inne systemy zarówno w tej samej linii wydawniczej albo w innych lepiej rozwinęły te pomysły stąd nie warto moim zdaniem zawracać sobie głowy tym systemem:

Argumenty ZA tym systemem

1. Ostateczny cel jest bardzo osiągalny tz. dobre zakończenie dla BG to rozwiązanie wszystkich swoich spraw na ziemi i przejście do następnego świata jest łatwiejsze niż cele w innych systemach wampirowi bardzo trudno osiągnąć Glaconde, Magowie raczej nie pokonają Technokracji a wilkołaki Pentexu w podręcznikowej wersji gry chyba że mamy scenariusz Time of Judgements albo takie założenie sesji.

Tu przyznaje że to rzeczywiście zaleta której nie zauważyłem bo dla mnie jest to wada ponieważ lubię wracać do postaci z innych sesji przerabiać je czy jakieś części ich KP do innych rozgrywek ale tak to jest osobista preferencja i tu dam upiorowi plusika że się wyróżniał.

Wydaje mi się jednak że tutaj lepiej sobie poradziły Mumia czy Demon (szczególnie Fallen poruszał tematy moralności o które zahacza Upiór )

2. Ciekawy świat. Osobiście nie widzę nic ciekawego w skrzyżowaniu Procesu Kafki z obrazami Beksińskiego (jedna z ilustracji to dosłownie włożenie Punka z gołymi plecami w obraz śp. Malarza) ale dobrze rzeczywiście niektóre rozwiązania mogą się podobać ten świat został zachowany w Orfeuszu i można go tam dokładniej zbadać mało tego pomaga się nawet duchom przedostać na drugą stronę!

3. Mechanika i fajne moce - Są o wiele lepiej dopracowane i zbalansowane w nomen omen duchowym następcy z Kronik Mroku Geist the sin Eater który bardzo kreatywnie rozwiną dobre pomysły z Upiora.

4. Dojrzała gra dla dojrzałych graczy poruszająca tematykę śmierci, pogodzenia się z nią oraz umiejętności przeżycia żałoby i " dalej pójścia" tu znów lepiej te koncepty rozwinął Geist który dodatkowo został wzbogacony o większy rozmach psychologiczny. Jeżeli nasz upiór pogodził się ze śmiercią odchodził w stronę światła w jeden kanoniczny sposób. Geist już przy samym tworzeniu postaci zwraca uwagę że są różne rodzaje śmierci oraz różne rodzaje przeżywania żałoby.

Tak naprawdę jedyne dwa przykłady w których Upiór ma przewagę nad innymi systemami to scenariusz gdzie gracze i MG chcą zrobić fabułę w stylu serii Kruk albo sesje o Upiorze Poltergaiście który opętuje dom tak jak w klasycznych horrorach. Do tego ten system nadaje się idealnie i nic go nie przebije. Inne zalety są lepiej zrobione i rozwinięte w innych systemach

Tak jak zostało tu napisane rzeczywiście klimat zależy od graczy i MG sam na tym forum grałem w Żula Zaciemnienie polską parodie ŚM o przaśnych alkoholikach a wyszła z tego absurdalna powieść moralna o szaleństwie i uzależnieniu. Także jestem pewien że w Upiorze da się poprowadzić Pogromców Duchów, Ghost Master (taka gierka na PC) lub film akcji ale odstręcza mnie od tego systemu ten duży nacisk położony na wewnętrzną walkę śmierć i smutek. Fani nie na darmo przezwali system "Big grey book of deppresion" a system się nie sprzedawał bo choć sporo osób lubiło edgines świata mroku to Upiór był chyba zbyt "realny" ? Dla większości osób.

Dobra wrzucę tego posta bo już od paru dni go piszę.

Trochę filmików:

[MEDIA]http://www.youtube.com/watch?v=OC5mLqR2Sxk[/MEDIA]

Z tego czerpałem info o plusach które widzą fani

Wywiad z jednym z najważniejszych twórców świata mroku w tym drugiej edycji przeprowadzony przez faceta który teraz pracuje dla WW i Onyxa

[MEDIA]http://www.youtube.com/watch?v=ynJFZcmfpZw&t=23s[/MEDIA]

Ten sam gość pisał do 20 edycji można też znaleźć jego recenzje pierwszej edycji

[MEDIA]http://www.youtube.com/watch?v=oFRUmpp0I3c[/MEDIA]

Ładnie podsumowanie dlaczego Geist mi się bardziej podoba od Upiora upiór jest o śmierci Sin Eaters jest o życiu i świętowaniu życia

[MEDIA]http://www.youtube.com/watch?v=v-hJ66Wyep8[/MEDIA]

Mógłbym jeszcze poruszyć parę tematów ale na razie starczy
 
__________________
uzdrowiony lecz osłabiony powolutku będę starał się odpiswać.

Ostatnio edytowane przez Brilchan : 05-12-2019 o 02:14.
Brilchan jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05-12-2019, 16:12   #20
 
Slan's Avatar
 
Reputacja: 5745 Slan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputacjęSlan ma wspaniałą reputację
Wraith nie jest aż tak mroczny, choć trochę usiłuje chwycić za wiele srok za ogon, zwłaszcza cień by pasował do maga.
Geit jak geist, teoretycznie można grać duchami w chodzie, choć ich los może być wcale nie lepszy niż wraithów mimo braku Hierarchi czającej się za plecami.
 
__________________
Who stand against dragon? In this terrible time?

Ostatnio edytowane przez Slan : 05-12-2019 o 16:15.
Slan jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz



Zasady Pisania Postów
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Trackbacks jest Wył.
PingbacksWł.
Refbacks are Wył.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:02.



Powered by: vBulletin Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.1.0
Pozycjonowanie stron | polecanki
Free online flash Mario Bros -Mario games site

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169