Spis Stron RPG Regulamin Wieści POMOC Kalendarz
Wróć   lastinn > RPG - ogólnie > Warhammer Fantasy Role Play
Zarejestruj się Użytkownicy

Warhammer Fantasy Role Play Warhammer Fantasy Role Play


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 25-02-2013, 20:33   #1
 
Cezarek's Avatar
 
Reputacja: 0 Cezarek nie jest za bardzo znany
Utrata ręki a rzucanie czarów.

Witajcie, mam pytanie do osób grających w młotka (2 ed.). Otóż sytuacja wygląda tak, że na ostatniej sesji (jestem MG) pewien "bardzo mądry elfi mag" z mojej drużyny stracił rękę. Ano, stało się tak dlatego, że odnosił się do ludzi silniejszych i porządniejszych od siebie z pogardą i arogancją No teraz ma nauczkę, bo rączki już nie ma Ale moje pytanie brzmi (bo mimo tego przeżył... niestety ;p), czy brak ręki będzie mu przeszkadzał w rzucaniu zaklęć, czy wszystko pozostanie tak jak było, chodzi mi na przykład czy czary będą mniej skuteczne, albo coś w ten deseń? Sam w sumie nie wiem co z tym zrobić, bo z tego co mi wiadomo to w księdze zasad nic o takich przypadkach nie pisze (chyba...) więc zwracam się do was Z góry dzięki, mam nadzieję na szybką odpowiedź bo w tym tygodniu jeszcze nas sesja czeka
PS. Jeszcze pytanie mam jak rzucanie zaklęć wyglądałoby gdyby biedak kupił sobie protezę?... O ile starczy mu kasy i przeżyje podróż do najbliższego miasta, bo nie dosyć że jest w samym środku drakwaldu to jeszcze żadnych PP-ków nie ma

BTW. Witam wszystkich, nowy jestem
 
Cezarek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25-02-2013, 20:46   #2
 
Someirhle's Avatar
 
Reputacja: 296 Someirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skał
Nie jestem ekspertem od młotka, ale wszelkie efekty utraty kończyny są opisane w podręczniku. Nie ma tam odniesienia do rzucania czarów, więc w zasadzie nie powinno to wpływać na zdolność czynienia magii.

Oczywiście nikt Ci nie zabroni być wrednym, ale utrata ręki jest chyba wystarczającą karą... Proponuję rozwiązanie pośrednie, czyli nieduży ujemny modyfikator dopóki postać nie przywyknie do rzucania czarów przy pomocy tylko jednej ręki. Może to wymagać określonego czasu w świecie gry, albo wydania 100pd. Ewentualnie postać może być zupełnie niezdolna do rzucania czarów do momentu wydania 100pd na przywyknięcie do nowych warunków, ale jest to wariant niezbyt dobrze uzasadniony - użyj tylko jeśli grasz naprawdę ostro.
 
__________________
Cogito ergo argh...!
Someirhle jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26-02-2013, 00:03   #3
 
Radagast's Avatar
 
Reputacja: 201 Radagast ma w sobie cośRadagast ma w sobie cośRadagast ma w sobie cośRadagast ma w sobie cośRadagast ma w sobie cośRadagast ma w sobie cośRadagast ma w sobie cośRadagast ma w sobie cośRadagast ma w sobie cośRadagast ma w sobie cośRadagast ma w sobie coś
Podręcznik stwierdza jedynie, że postać musi mieć możliwość swobodnego mówienia (nie mogli mu języka uciąć?). O machaniu odnóżami nic nie jest napisane, więc należy chyba przyjąć, że wpływu nie ma. Aczkolwiek używanie rąk w czarowaniu jest jakoś wpisane w kanon (przynajmniej mój ), więc możesz uznać, że ręka jest potrzebna. W takim wypadku wziąłbym przykład z DnD (tak, wiem, w tym dziale to herezja ) i wymagał użycia jednej ręki. Więc dopóki jedną posiada wszystko jest w porządku. Ew. tak jak proponuje Someirhle, np. -10 do splatania magii przez miesiąc (odradzam zmuszanie do wydania PDków - już raz płacił za możliwość rzucania zaklęć). I proteza tu dla mnie nic nie zmienia, chyba że jest tak zaawansowana, że da się ruszać palcami. U siebie nie planuję stosować tego typu obostrzeń. A akurat mam okazję bo czarodziej ma złamaną rękę
PS. Witamy, Cezarku, witamy. Baw się dobrze wśród nas.
 
__________________
Within the spreading darkness we exchanged vows of revolution.
Because I must not allow anyone to stand in my way.
-DN
Dyżurny Purysta Językowy
Radagast jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26-02-2013, 23:41   #4
 
kanna's Avatar
 
Reputacja: 7134 kanna ma wspaniałą reputacjękanna ma wspaniałą reputacjękanna ma wspaniałą reputacjękanna ma wspaniałą reputacjękanna ma wspaniałą reputacjękanna ma wspaniałą reputacjękanna ma wspaniałą reputacjękanna ma wspaniałą reputacjękanna ma wspaniałą reputacjękanna ma wspaniałą reputacjękanna ma wspaniałą reputację
Ja nie jestem ekspertem od niczego odnośnie systemów, ale pamiętam, że w Wiedźminie (tak, to inny system, wiem) czarodziejka po związaniu rzucała czary nogą.
Grunt to kreatywność
 
__________________
Takimi, jakimi wydają się być, rzeczy są rzadko. A kobiety nigdy. Pół wieku poezji
kanna jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27-02-2013, 03:07   #5
 
Someirhle's Avatar
 
Reputacja: 296 Someirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skał
Właściwie mówisz o przypadku z opowiadania Sapkowskiego, nie wiem czy jest to możliwe w samym systemie...
 
__________________
Cogito ergo argh...!
Someirhle jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-02-2013, 19:53   #6
 
Yaneks's Avatar
 
Reputacja: 221 Yaneks ma w sobie cośYaneks ma w sobie cośYaneks ma w sobie cośYaneks ma w sobie cośYaneks ma w sobie cośYaneks ma w sobie cośYaneks ma w sobie cośYaneks ma w sobie cośYaneks ma w sobie cośYaneks ma w sobie cośYaneks ma w sobie coś
Czarostwo to w sumie manipulowanie wiatrami magii. Teoretycznie wymaga skupienia, inkantacji i gestykulacji, jednak nie jest to opisane w mechanice. Ja bym proponował uniemożliwienie takowej postaci używania magicznych komponentów. W końcu stracił rękę, to musi ponieść jakieś konsekwencje.
 
Yaneks jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-02-2013, 20:03   #7
 
Someirhle's Avatar
 
Reputacja: 296 Someirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skał
Poniósł konsekwencje - nie ma ręki.
To mu i tak utrudni życie, to nie d&d, gdzie można samą magią wszystko załatwić.
Wystarczy, że jeśli zachowujemy komponent somatyczny czaru, to nie będzie mógł jednocześnie czarować i trzymać broni/magicznej laski.
 
__________________
Cogito ergo argh...!
Someirhle jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-03-2013, 13:12   #8
 
valtharys's Avatar
 
Reputacja: 2801 valtharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputację
Cytat:
Napisał Cezarek Zobacz post
Ale moje pytanie brzmi (bo mimo tego przeżył... niestety ;p), czy brak ręki będzie mu przeszkadzał w rzucaniu zaklęć, czy wszystko pozostanie tak jak było, chodzi mi na przykład czy czary będą mniej skuteczne, albo coś w ten deseń? Sam w sumie nie wiem co z tym zrobić, bo z tego co mi wiadomo to w księdze zasad nic o takich przypadkach nie pisze (chyba...) więc zwracam się do was Z góry dzięki, mam nadzieję na szybką odpowiedź bo w tym tygodniu jeszcze nas sesja czeka
PS. Jeszcze pytanie mam jak rzucanie zaklęć wyglądałoby gdyby biedak kupił sobie protezę?... O ile starczy mu kasy i przeżyje podróż do najbliższego miasta, bo nie dosyć że jest w samym środku drakwaldu to jeszcze żadnych PP-ków nie ma
Hej. Patrząc wyłącznie na podręcznik to "drań" może czarować, choć można mu i tak ładnie uprzykrzyć życie. Przy korzystaniu z komponentów dać mu test zręczności czy aby na pewno wyjął a może mu coś upadło. Poza tym jak ktoś już zauważył jeśli w ręku trzyma broń to nie może rzucać nie których czarów (choćby Podmuch, gdzie potrzeba "obu" rąk, Magiczne Żądło gdzie na mój gust pocisk wylatuje z ręki maga). To już wiele zależy od Ciebie. Im cięższe zaklęcie to według mnie inkantacja, słowa, a także gestykulacja jest potrzebna.. ale to wszystko zależy do Ciebie drogi GM, bo nie wyobrażam sobie żeby Ognisty Podmuch gdzie wychodzi np 6 ognistych kul bez używania rąk sobie mógł rzucać, no chyba że ktoś lubi heroica...
 
__________________
Dzięki za 7 lat wspólnej zabawy:-)
valtharys jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-03-2013, 13:36   #9
 
Someirhle's Avatar
 
Reputacja: 296 Someirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skałSomeirhle jest jak klejnot wśród skał
Już nie rozpisując się na konkretne przykłady, bo mi się nie chce - w kanonie czarowania są magowie rzucający zaklęcia jedną ręką, w drugiej trzymając magiczny kostur. Klasyk. De facto więc mają wtedy tylko jedną rękę na potrzeby czarowania, a nikt się nie oburza, ani kar żadnych nie narzuca.
 
__________________
Cogito ergo argh...!
Someirhle jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-03-2013, 18:21   #10
 
valtharys's Avatar
 
Reputacja: 2801 valtharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputacjęvaltharys ma wspaniałą reputację
Cytat:
Napisał Someirhle Zobacz post
Już nie rozpisując się na konkretne przykłady, bo mi się nie chce - w kanonie czarowania są magowie rzucający zaklęcia jedną ręką, w drugiej trzymając magiczny kostur. Klasyk. De facto więc mają wtedy tylko jedną rękę na potrzeby czarowania, a nikt się nie oburza, ani kar żadnych nie narzuca.
No tak ale tutaj nie ma obu rąk tylko jedną
 
__________________
Dzięki za 7 lat wspólnej zabawy:-)
valtharys jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz



Zasady Pisania Postów
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Trackbacks jest Wył.
PingbacksWł.
Refbacks are Wył.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:01.



Powered by: vBulletin Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.1.0
Pozycjonowanie stron | polecanki
Free online flash Mario Bros -Mario games site

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166