| - Obawiam się, że ekspert to za duże słowo panie De Luca. Po prostu pracuję w tej branży od dziecka, tak jak mój ojciec i jego ojciec i tak dalej…aż do szesnastego wieku. Grimorum arcanorum aet malum phasmatis, powiada pan? Nie posiadam tej książki i nie widziałem jej na oczy. Jeśli jednak chce pan ją obejrzeć to radzę spróbować w Watykanie. Biblioteka Watykańska ma, zdaję się, jeden egzemplarz, drugi zaginął na Sycylii jeszcze za czasów renesansu. Trzy wywieźli towarzyć, by nic sze Himmlera z Towarzystwa Thule do Ameryki Południowej. Los pozostałych dwóch jest nieznany. No i podobno jeden jest wmurowany w mauzoleum Lenina…Ale ja uważam, że to bajka. Wartość rynkowa tak rzadkiego kruka wynosi około 30 000, do 50 000 $. Jeśli przyszedł pan mi ją sprzedać, to gratuluję pomysłowości. Zwykle ludzie próbują mi wcisnąć podróbki bardziej znanych książek. ~Że też ludzie za taką fortunę kupują książki... Niesamowite.~ Skąd te dzieciaki mogły mieć tę książkę? Kradziona, czy podróbka? Skoro było tylko siedem, ewentualnie osiem egzemplarzy... Wciągnęła głęboko przesiąknięte kurzem powietrze. Co teraz Chris zrobi? Ujawni, że jest z policji, czy nie? Nicole wolała się nie odzywać, by nic nie popsuć. W końcu nieodpowiednim przesłuchaniem można spowodować wiele szkód... Czekała więc na to, co powie Chris.
__________________ Szczęśliwego Nowego Roku! |