Widzę, że temat nie cieszy się popularnością.
Draugdin i
Order36 - co powiecie na to, że zanim wypłyniecie na głębokie wody Zewu Cthulhu (Draugdin) i sesji forumowych w stylu jak na tym forum (Order36) to zagramy w jedną klasyczną, stosunkowo nieskomplikowaną przygodę Zewu Cthulhu? Dzięki temu wyczujecie, czy wam to się podoba. Order36 - postać będzie stworzona na podstawie skróconych zasad.
Przygoda będzie rozgrywała się na początku lat 20 XX wieku w północnej-północnowschodniej części USA. Jak ktoś jeszcze chce się dołączyć, ale tylko do tej nowej propozycji to zapraszam.
Instrukcja tworzenia postaci: - W Zewie jest 8 głównych cech: Siła, Kondycja, Moc, Zręczność, Wygląd, Budowa Ciała, Inteligencja i Wykształcenie. Uporządkuj je w kolejności od najważniejszej do najmniej ważnej dla waszych postaci. Wydaje się, że wszystkie same opisują się, może z wyjątkiem Mocy, która jest połączeniem siły woli, hartu ducha i stabilności psychicznej.
- Zobacz na listę umiejętności w karcie postaci do ZC: https://blackmonk.pl/MATERIALY/ZC-Ka...dacza_1920.pdf
- Podaj zawód swojej postaci i wskaż 8 umiejętności, z których postać korzysta w swoim zawodzie (przykłady niżej); w tych 8 umiejętnościach przynajmniej jedna powinna być (chyba że uprzecie się, że nie) z grupy Gadanina/Perswazja/UrokOsobisty/Zastraszanie; nie można wybrać umiejętności Mity Cthulhu i Majętności.
- Do wybranych 8 umiejętności dodaj Majętność, a następnie te 9 umiejętności uporządkuj od najważniejsze do najmniej ważnej dla twojej postaci.
- Następnie wybierz 4 umiejętności inne niż te wyżej, które z różnych przyczyn są ważne dla postaci; nie można wybrać umiejętności Mity Cthulhu.
- Nadaj imię postaci, wybierz jej wiek i znajdź odpowiednie zdjęcie przedstawiające jej twarz.
I już stworzona postać na podstawie skróconych zasad. Karty postaci sam uzupełnię i wam podam, ale jeżeli chcecie sami to przy cechach są to liczby od najważniejszej: 80, 70, 60, 60, 50, 50, 50, 40, umiejętności zawodu: 70, 60, 60, 50, 50, 50, 40, 40, 40, a umiejętności dodatkowe: +20 do wartości początkowej podanej na karcie (czyli dla Medycyny 1+20=21, a Spostrzegawczości 25+20=45; są tutaj spore możliwości na zagrania w stylu powergaming, ale w Zew to nie ma większego znaczenia, bo porażki w testach przynoszą równie ciekawe efekty jak wygrane). Powyższe liczby są procentową wartością sukcesu w normalnych testach.
Przykładowe zawody (działające trochę odmiennie niż wskazane przeze mnie proste reguły stworzenia sobie samemu zestawu umiejętności do zawodu):
Detektyw policyjny: - Sztuka/Rzemiosło (Dowolna) lub Charakteryzacja
- Broń Palna (Krótka)
- Prawo
- Nasłuchiwanie
- Gadanina lub Perswazja lub Urok Osobisty lub Zastraszanie
- Psychologia
- Spostrzegawczość
- dowolna inna umiejętność
Dziennikarz: - Sztuka/Rzemiosło (Fotografia)
- Historia
- Korzystanie z Bibliotek
- Język Ojczysty
- Psychologia
- dowolne dwie inne umiejętności
Lekarz: - Pierwsza Pomoc
- Język Obcy (Łacina)
- Medycyna
- Psychologia
- Nauka (Biologia)
- Nauka (Farmacja)
- dowolne dwie inne umiejętności
Prywatny detektyw: - Sztuka/Rzemiosło (Fotografia)
- Charakteryzacja
- Prawo
- Psychologia
- Spostrzegawczość
- dowolna inna umiejętność (proponowane: Walka Wręcz, Broń Palna (Krótka), Rzemiosło (Ślusarstwo))
Autor - Sztuka (Literatura)
- Historia
- Wiedza o Naturze lub Okultyzm
- Język Obcy
- Język Ojczysty
- Psychologia
- jedna dodatkowa umiejętność
Handlarz książek - Księgowość
- Wycena
- Prowadzenie samochodu
- Historia
- Język Ojczysty
- Język Obcy
Odpisy byłyby częściej niż wcześniej proponowałem - 48h dla graczy, dla mnie też 48h, choć będę starał się odpisać niedługo po odpisach graczy. Odpisy raczej krótkie, ale w niektórych fragmentach będę prosił o dłuższe odpisy z elementami światotworzenia (dzięki temu gra będzie płynniejsza, nie z mojego lenistwa, czy braku wyobraźni).
Draugdin,
Order36 co wy na to? Ktoś chciałby dołączyć? Order36 nie wykluczam, że już miałeś do czynienia z tą przygodą (celowo omijam szczegóły), ale wprowadzę w niej kilka modyfikacji, które mam nadzieję ulepszy scenariusz, a jednocześnie zachowa jego prostotę. Sam już prowadziłem go.
Cytat:
Napisał Draugdin Chętnie bym "posmakował" i sprawdził empirycznie na czym polega fenomen Zewu Cthulhu niestety totalnie nie znam tego systemu także nie wiem czy to nie przekreśla mnie jako potencjalnego uczestnika. |
Wydaje mi się, że fenomen Zew Cthulhu wynika z trzech okoliczności. Po pierwsze akcja zasadniczo dzieje się w świecie podobnym do naszego i z tego względu łatwiej sobie wyobrazić świat gry (nawet miejsca i okoliczności, w których sami nigdy nie braliśmy udziału) niż światy fantasy. Po drugie świat ten zasadniczo nie jest przesycony jakimiś "magicznymi" potworami, to jest nie spotkasz ich na każdym kroku, są obcy, a posiadają również ludzkich zauszników zwanych kultystami i czarnoksiężnikami. Po trzecie pozwala wcielić się w rolę bohatera w walce dobra i zła, ale tak jak w życiu prawdopodobnie nikt ci nawet nie podziękuje za twoje poświęcenia, a drapieżny kosmos ma gdzieś czyny takiego bohatera, jak i całe jego życie. Ryzykując własną zagładę walka toczy się o ostatnie promienie gasnącego światła.
Ale to tylko moja teoria. Jest więcej gier niż Zew Cthulhu odnoszących się do tej tematyki. Na przykład istnieje jedna sci-fi, w której ludzkość sięgnęła gwiazd i stara się naukowo tłumaczyć wszelkie fenomeny, które w Zewie są niewytłumaczonym horrorem.