Spis Stron RPG Regulamin Wieści POMOC Kalendarz
Wróć   lastinn > RPG - ogólnie > Systemy i dyskusje historyczne
Zarejestruj się Użytkownicy

Systemy i dyskusje historyczne Tematy związane ze wszystkimi systemami historycznymi i okołohistorycznymi, a także dyskusje poświęcone historii.


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 26-12-2009, 11:10   #1
Banned
 
Nowości wydawnicze, recenzje...

To temat gdzie prezentować można zapowiedzi wydawnicze, nowości, a także recenzje przeczytanych książek.
I w sumie nieważne czy będą to publikacje bardziej naukowe, popularne czy tez powieści.
To miejsce gdzie po prostu można skrobnąć parę słów o pozycjach związanych z historią.




Bernard Cornwell "Pieśń łuków Azincourt"





Bernard Cornwell podejmuje najbardziej efektowny i ekscytujący temat w swoim dorobku – opowieść o jednej z największych bitew średniowiecza, która rozegrała się między Anglikami i Francuzami pod Azincourt (1415 r.). Opowieść o bitwie, o której losach zdecydowali łucznicy, o Grunwaldzie zachodniej Europy.
To również opowieść o chwale, okrucieństwie i przeznaczeniu, oglądana oczami młodego łucznika, Nicholasa Hooka, banity prześladowanego przez wspomnienia przeszłości, który podczas angielskiej inwazji na Francję szuka osobistego odkupienia. Wraz z nim dostajemy się w wir dramatycznych wydarzeń, które odbiły się echem w całej Europie. Udaje mu się przeżyć straszliwą masakrę pod Soissons, walczy przy oblężeniu twierdzy Harfleur, i wreszcie musi stawić czoła największej armii, jaką wystawił do tej pory jakikolwiek władca Zachodu na słynnym polu pod Azincourt. Gdy mała i wyczerpana angielska armia pod wodzą króla Henryka V zmierza w kierunku pól Azincourt na spotkanie z ogromną francuską potęgą, również Hook zmierza ku swemu przeznaczeniu. Czy na strasznych, błotnistych polach pod Azincourt czeka go zagłada czy ocalenie?

Tu nieco więcej o autorze i powieści :

"Pieśń łuków. Azincourt", Bernard Cornwell : ksiazki.TV

A tu fragment powieści :

http://www.paradoks.net.pl/files/pie...FRAGMENT-1.pdf
 

Ostatnio edytowane przez Arango : 29-12-2009 o 18:51.
Arango jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27-12-2009, 12:06   #2
Banned
 


Helen Nicholson, Nicolle David "Rycerze Boga. Zakon Templariuszy i Saraceni
"





wydawca: Dom Wydawniczy Bellona
miejsce wydania: Warszawa
data wydania: 2009
nr wydania: I
ISBN: 978-83-11115-70-5
liczba stron: 160
kategoria: historia powszechna
format: 165 x 235 mm
oprawa: miękka
cena: 29.90zł


Rycerski sułtan Saladyn, piękna królowa Sybilla, owiani tajemnicą Templariusze... Dzieje krain podbitych w XI wieku przez Europejczyków na Bliskim Wschodzie są jak baśnie z tysiąca i jednej nocy. Bajka dobiega jednak końca po kilkudziesięciu latach świetności, gdy chrześcijańskie królestwa, księstwa, hrabstwa i baronie zaczynają się kruszyć; agonia potrwa do początków XIV wieku. Czy mogły przetrwać ?
Książka nawet nie stawia takiego pytania. Po prostu bada okoliczności i uwarunkowania, w których doszło do przełomu - bitwy pod Hittin w 1187 roku, gdy Saladyn po raz pierwszy zadał druzgocącą klęskę intruzom z Europy i zapoczątkował stopniowy upadek państw krzyżowych.

za :
Rycerze boga. Zakon Templariuszy i Saraceni - Helen Nicholson - Onet.pl Czytelnia



Nili Amit "A miałam być księżniczką z bajki..."



wydawca: Wydawnictwo Austeria
data wydania: 2009
nr wydania: I
liczba stron: 312
kategoria: biografie
cena: 32zł.


Jak przystosowała się do twardych pionierskich warunków nowo powstałego Izraela "panienka z dobrego polskiego domu"?

Nili Amit ma wielki dystans zarówno do siebie, jak i do świata który opisuje. Ułatwia to ogromne poczucie humor, dzięki czemu tę niewielką książeczkę czyta się z niezwykłą przyjemnością. Dzięki niezwykłemu darowi obserwacji autorki, dowiadujemy się wiele o tym, jak wyglądało- i jak wygląda obecnie codzienne życie w Izraelu.

za :
A miałam być księżniczką z bajki...



Baabar "Dzieje Mongolii"



wydawca: Dialog
data wydania: 2009
ISBN: 978-83-89899-26-2
liczba stron: 534
kategoria: historia powszechna
format: 165x235 mm
cena: 29zł.

Oficjalna historia Mongolii, niezależnie od tego, czy napisana przez uczonych z Mongolskiej Akademii Nauk, czy przez ich radzieckich kolegów z Akademii Nauk ZSRR, pełna jest nieprawdziwych informacji na temat rzeczywistego przebiegu wydarzeń w dziejach tego kraju. Z jednej strony do tradycji tych opracowań należała krytyczna i bardzo niesprawiedliwa ocena działalności Czyngis-chana, twórcy Imperium Mongolskiego. Z drugiej strony niezwykle pozytywnie przedstawiano dokonania mongolskich i radzieckich komunistów, którzy zmierzali do stworzenia w Mongolii, kraju o ustroju feudalnym, szczęśliwego społeczeństwa socjalistycznego, osiągającego ten etap rozwojowy z pominięciem kapitalizmu.
Autor Dziejów Mongolii Bat-Erdenijn Batbajar (znany bardziej pod pseudonimem Baabar) obnaża całą nędzę oficjalnej historiografii, ukazując ogrom cierpień i wyrzeczeń, poniesionych przez Mongołów w trakcie transformacji z zacofanego społeczeństwa koczowniczego w nowoczesne społeczeństwo rolniczo-przemysłowe. Najwyższą cenę, cenę życia za ten nieudany zresztą, eksperyment zapłaciła piąta część Mongołów, w tym przede wszystkim duchowni buddyjscy (lamowie) oraz arystokracja i szlachta mongolska.
Wśród ofiar stalinowskich czystek, dokonywanych rękami radzieckich instruktorów i ich pojętnych mongolskich uczniów, znaleźli się również prości araci, a także członkowie najwyższych władz rządowych i partyjnych. Grozę i postrach w republice marionetkowej jak Mongolię nazywa Autor siał Chorloogijn Czojbalsan, uformowana rękami radzieckich komunistów kukiełka i pozbawiony sumienia Stalin mongolskich stepów. Relacja o jego dokonaniach stanowi najbardziej fascynującą i budzącą przerażenie część dzieła Baabara.

za :
Dzieje Mongolii - atrakcyjna cena, opis ksi��ki, recenzje i opinie - Wysylkowa.pl
 

Ostatnio edytowane przez Arango : 29-12-2009 o 18:51.
Arango jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2009, 21:19   #3
Banned
 


Arturo Perez-Reverte "Dzień Gniewu"






wydawca: Muza
miejsce wydania: Warszawa
data wydania: 2009
nr wydania: I
ISBN: 978-83-7495-738-0
liczba stron: 366
kategoria: powieść historyczna
tłumaczenie: Weronika Ignas-Madej
format książki: 135x195 mm
cena: 32.90 zł

Pasjonująca lektura, krańcowo różna od znanych czytelnikowi książek tego autora.

Zapis madryckich wydarzeń jednego tragicznego dnia - 2 maja 1808 roku.
Powieść powstała z połączenia fikcji literackiej z dokumentalnym zapisem: archiwów, książek, płócien, list poległych, dokumentów epoki, raportów wojskowych.

Powieść ma bohatera zbiorowego. To buntownicy, bohaterowie i tchórze, ofiary i kaci, którzy wzięli udział w ludowym powstaniu przeciwko okupacji Hiszpanii przez napoleońskie wojsko. Ten jeden dzień opisany przez autora w dziennikarski, rzetelny sposób, pełen szczegółów batalistycznych, niesie ogromny ładunek emocjonalny. Sprawia, że czytelnik staje się nieomal uczestnikiem zdarzeń.

za :
Dzie� gniewu - Arturo P�rez-Reverte - Onet.pl Czytelnia



Pascal de Sutter "Szaleńcy u władzy"




wydawca: Dialog
tytuł oryginału: Ces fous qui nous gouvernent
data wydania: 2009
ISBN: 978-83-61203-38-4
liczba stron: 276
kategoria: historia powszechna
tłumaczenie: Hanna Zbonikowska-Bernatowicz
format: 130x205 mm
cena: 29zł.

W fascynujący sposób napisana książka, przedstawiająca i omawiająca cechy osobowości, jakimi muszą dysponować ci, którzy chcą osiągnąć sukces w polityce.

Autor korzysta tu także z doświadczenia i badań tzw. profilerów politycznych, psychologów opisujących osobowość osób publicznych na podstawie ich wystąpień i tekstów dostępnych w prasie. W książce pojawiają się wykresy obrazowo pokazujące cechy znanych polityków, takich jak Nicolas Sarkozy i Ségolne Royal, omówione są także osobowości dyktatorów, Adolfa Hitlera, Józefa Stalina i Saddama Husajna.

za :
Szale�cy u w�adzy - Pascal de Sutter - Onet.pl Czytelnia



Leszek Konopski "Historia broni chemicznej"



wydawca: Dom Wydawniczy Bellona
miejsce wydania: Warszawa
data wydania: 2009
ISBN: 978-83-11-11643-6
liczba stron: 264
kategoria: historia powszechna
format książki: 135 x 205 mm
okładka: miękka
cena: 32.90 zł

W opracowaniu została omówiona historia klasycznej broni chemicznej, chociaż naturalne toksyny sklasyfikowane jako broń chemiczna( rycyna i saksytoksyna), wchodzą częściowo w profil działania broni biologicznej.

W kolejnych rozdziałach omówiono początki użycia tego rodzaju broni (do roku 1914), I wojnę światową, okres międzywojenny, II wojnę światową, okres powojenny do zakończenia zimnej wojny i wejście w życie Konwencji o zakazie broni chemicznej. Wreszcie ostatni rozdział poświęcony OPCW i jej roli w odbywającym się obecnie rozbrojeniu chemicznym.

za :
Historia broni chemicznej - Leszek Konopski - Onet.pl Czytelnia
 

Ostatnio edytowane przez Arango : 29-12-2009 o 18:51.
Arango jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29-12-2009, 21:21   #4
Banned
 
STYCZEŃ 2010 (21 stycznia ?)


Le Breton Binka "W dżungli zabija się anioły"





Opowieść o zakonnicy, na którą wydano wyrok śmierci. Sześć strzałów oddanych przez płatnego mordercę. Tak zginęła siostra Dorothy Stang. Spotkanie z zabójcą nie było dla niej zaskoczeniem. Wiedziała, że za jej głowę wyznaczono cenę. Mimo to powtarzała: „To moi ludzie. Chcę być z nimi w ich walce”. Siostrze Dorothy Stang, przez najbliższych zwanej po prostu Dot, nikt nie odebrał życia. Miała wybór. Oddała życie w sposób wolny.

[Ciach] Dwa raz wklejono powyższy akapit. Proszę uważniej przeglądać własne posty przed wysłaniem.

Opiekun działu - Adr


W dżungli zabija się anioły to oparta na faktach opowieść o kobiecie, która przez ponad trzydzieści lat mieszkała w amazońskiej dżungli wśród najuboższych. Była nauczycielką, walczyła o ich prawa, wzywała do zaprzestania rabunkowego wyrębu tropikalnych lasów. Kochała ludzi i Ziemię. Śmierć Dorothy dla tych, z którymi żyła była ogromnym ciosem. Nie odebrała im jednak nadziei.
To historia zwykłej kobiety, której pełne poświęcenia i pasji życie jest dowodem na to, że warto podążać swoją drogą.

Więcej o autorce i książce :

"W dżungli zabija się anioły", Binka Le Breton : ksiazki.TV



6 STYCZNIA 2010


David Grann "Zaginione miasto"





W 1925 roku pułkownik Percy Fawcett wyruszył do Amazonii, zamierzając dokonać najważniejszego odkrycia archeologicznego w historii. Europejczycy od wieków wierzyli, że największa dżungla świata skrywa lśniące od bogactw Eldorado. Poszukiwania tego królestwa pochłonęły tysiące ofiar. Naukowcy byli przekonani, że Amazonia to śmiertelna pułapka, w której nie przetrwałoby rozwinięte społeczeństwo. jednak Fawcett, którego śmiałe wyprawy były jedną z inspiracji „Zaginionego świata” Conan Doyle’a, przez lata gromadził świadectwa potwierdzające jego teorię. Porywając wyobraźnię milionów ludzi na całym świecie, wyruszył ze swym dwudziestojednoletnim synem. Chciał dowieść, że starożytna cywilizacja, która nazywał Z, naprawdę istniała. Zaginął wraz ze wszystkimi członkami ekspedycji.
Los Fawcetta – oraz pozostawione przez niego intrygujące wskazówki dotyczące Z – stały się obsesją setek ludzi, którzy podążyli za nim w niezbadane, dzikie obszary. Przez dziesiątki lat naukowcy i poszukiwacze przygód starali się odnaleźć ślady Fawcetta i zaginionego miasta Z. Wielu zginęło, zostało porwanych przez miejscowe plemiona lub popadło w obłęd. Gdy David Grann. dziennikarz „New Yorkera”’, zanurzył się w tajemnicę otaczającą wyprawę Fawcetta, sam trafił, jak pokolenia jego poprzedników, w „zielone piekło” dżungli.

Pułkownik Percy Fawcett był archeologiem i podróżnikiem. Interesował się także legendarną Atlantydą i skarbami południowoamerykańskich Indian. W 1925 roku wyruszył do Brazylii wraz z synem i jego przyjacielem. Obrał sobie za cel odnalezienie zaginionego indiańskiego miasta. Legenda głosi, że Fawcett otrzymał informacje od tubylców o złotym mieście w sercu amazońskiej dżungli. Prawdopodobnie jednak zarówno on jak i jego kompani zostali zabici przez Indian, albo zmarli z powodu choroby i ogólnego wycieńczenia.

NPB("034");




12 STYCZNIA 2010


Christoph Born "Piekło Gutenberga"





Moguncja, rok 1454. Syn bogatego kupca, Jan Gutenberg, udoskonala swój wynalazek, który odmieni oblicze świata: za pomocą ruchomych czcionek drukuje Biblię, co pozwoli rozpowszechnić znajomość Pisma Świętego wśród ludu. W mieście dochodzi do dwóch zabójstw. Jaki związek mają one z wynalazkiem Gutenberga? Czy młodemu sędziemu, Thomasowi Bergerowi, uda się znaleźć łączący je motyw i wykryć mordercę?
Trzymająca w napięciu, barwna powieść oparta na realiach codziennego życia piętnastowiecznego miasta i wprowadzająca w początki historii druku.



13 STYCZNIA 2010


Marc Roche "Elżbieta II. Ostatnia królowa"





W 1952 roku, gdy miała zaledwie 26 lat, jej życie zmieniło się diametralnie – nieoczekiwanie została głowa jednego z najważniejszych państw Europy. Zdaniem Marca Roche’a Elżbieta II jest ostatnia królowa na Wyspach. Nie dlatego, że wraz z jej śmiercią Wielka Brytania stanie się republiką – Elżbieta II ma aż nadto potomków mogących przejąć po niej schedę – ale dlatego, że odejdą z nią stare ideały, sięgające korzeniami belle époque i królowej Wiktorii. W tamtych latach nad imperium brytyjskim nigdy nie zachodziło słońce, a tradycyjny five o’clock był szczytem cywilizacyjnego wyrafinowania.
Tamte czasy jednak minęły. Obrazy życia współczesnej Wielkiej Brytanii, które kreśli Roche, nie pozostawiają żadnej wątpliwości. Pozostały już tylko pompatyczne rytuały i dyskusyjne decyzje, jak choćby w kwestii pogrzebu Lady Diany. Roche przybliża postać Elżbiety II w sposób daleki od hagiografii. Nie stroni od anegdot i obiektywnie opisuje wady tej skromnej, zawsze zdystansowanej kobiety. Królowa popełnia błędy, jak każdy z nas. Może dlatego cieszy się szacunkiem poddanych, którzy w większości życzą sobie, by panowała aż do śmierci.
Książka – jak wszystkie wcześniejsze biografie Elżbiety Windsor – nigdy nie została przez nią autoryzowana.
 

Ostatnio edytowane przez Adr : 30-12-2009 o 13:22. Powód: Zdublowany fragment posta
Arango jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30-12-2009, 21:33   #5
Banned
 
Jose Freches "Gandhi"


Jest rok 1915. Gandhi wraca do Indii po dziesięciu długich latach spędzonych z dala od ojczyzny. Uzbrojony jedynie w siłę własnego umysłu, powstaje w samotności przeciwko… Imperium Brytyjskiemu, domagając się wolności i godności dla swego narodu. Przemierzając niestrudzenie najuboższe regiony kraju, człowiek w białej szacie głosi bierny opór, aby sprzeciwić się niesprawiedliwym prawom okupanta. Propaguje miłość bliźniego i tolerancję, aby pogodzić skłóconych ze sobą hindusów i muzułmanów, będących o krok od wojny domowej. Drugi tom barwnej biografii jednej z najwybitniejszych postaci XX wieku.

O autorze :
Jose Freches – urodził się 25 czerwca 1950 r. Studiował historię sztuki w Aix-en-Provence, ukończył też prestiżową Wyższą Szkolę Administracji (ENA). Pracował jako konserwator w muzeum Guimet, w Luwrze i muzeum w Grenoble. Był doradcą do spraw mediów w gabinecie Jacques’a Chiraca, gdy ten objął tekę premiera. Przez dwa lata pełnił funkcję prezesa telewizji Canal+, pracował też na stanowisku dyrektora generalnego grupy prasowej Midi libre. Od roku 2000 poświęca się pisaniu. Jest autorem bestsellerowej Jedwabnej cesarzowej (Albatros, 2007) , Talizmanu z Nefrytu (Albatros, 2005) i Ja, Budda (Albatros, 2007). Jego książki przełożono na wiele języków i sprzedano w ilości ponad miliona egzemplarzy.

Więcej o książce :

"Gandhi", José Fréches : ksiazki.TV



Jan Skórzyński "Zadra. Biografia Lecha Wałęsy"

Wydawnictwo: Europejskie Centrum Solidarności
Data wydania: 12/2009

ISBN: 978-83-9276-517-2
Ilość stron: 268
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: miękka
Cena: 33 zł

Chłopski syn, robotnik, lider związkowy, przywódca narodowej walki o wolność, prezydent. W życiorysie Lecha Wałęsy jest wszystko, czego potrzeba do heroicznej biografii - biedne dzieciństwo, walka o byt, udział w rewolcie robotniczej, strajki i więzienie, pokojowa Nagroda Nobla, lata opozycji, dramatyczne negocjacje z rządem, a na koniec wielkie zwycięstwo. Ale są też w nim karty nie do końca jasne, polityczne manewry i dworskie intrygi, duma i zawziętość, konflikty z przyjaciółmi i walka o władzę. W sporze o Lecha Wałęsę najwięcej jest fragmentarycznych opisów, publicystycznych ocen, skrajnych sądów - znacznie mniej spokojnego spojrzenia na całość jego publicznego życiorysu. Ta książka na swoją skromną miarę chce chociaż część tej luki wypełnić.

za:
Ksi��ka Zadra. Biografia Lecha Wa��sy - Jan Sk�rzy�ski - Internetowe Imperium Ksi��ki



18 STYCZNIA 2010


Alex Kershaw "Ucieczka z głębin. Historia legendarnego okrętu podwodnego i jego walecznej załogi"

(Escape from the Deep)
Oprawa twarda z obwolutą
Wydanie: pierwsze
W sprzedaży od: 2010-01-18
ISBN: 978-83-240-1303-6

Rok wydania: 2010
Format: 158x225
Ilość stron: 280
Wydawnictwo: Znak
Cena detaliczna: 39,90 zł


Niezwykła opowieść o katastrofie najsłynniejszego amerykańskiego okrętu podwodnego oraz walce o przetrwanie, którą musiała stoczyć jego załoga.

USS Tang - okręt podwodny amerykańskiej marynarki wojennej - jest legendą: zatopił więcej jednostek nieprzyjaciela, uratował więcej zestrzelonych lotników i przeprowadził więcej ataków niż jakakolwiek inna aliancka łódź podwodna działająca w rejonie Pacyfiku. W październiku 1944 jego dobra passa się skończyła. Odpalenie ostatniej torpedy zamiast spodziewanego spokojnego rejsu do domu spowodowało śmierć niemal połowy załogi. Pozostali, uwięzieni w spoczywającym na dnie wraku, musieli podjąć heroiczną walkę o przetrwanie - zagrożeniem były nie tylko kurczące się zapasy tlenu, ale i grad zrzucanych przez Japończyków bomb głębinowych. Uratowało się zaledwie dziewięciu marynarzy.
Prawdziwy koszmar miał się jednak dopiero rozpocząć.
Wyłowieni przez Japończyków rozbitkowie trafili do „farmy tortur”, gdzie poddawano ich bezlitosnym przesłuchaniom. Głodzeni i torturowani na najbardziej okrutne sposoby byli gotowi poświęcić życie, aby nie zdradzić jednego z największych sekretów II wojny światowej.
Alex Kershaw po raz kolejny ujawnia swój niezwykły talent do opowiadania porywających historii. Ta - wydawałoby się niewiarygodna - historia marynarzy USS Tang zadziwia i zachwyca obrazem siły ludzkiego ducha wobec najbardziej okrutnych przeciwności losu.

”Jedna z najlepszych historii o wojnie na Pacyfiku: porywająca, wzruszająca i w całości prawdziwa.”
James Hornfischer, autor The Last Stand of the Can Sailors i Ship of Ghosts


”Ich okręt leżał na dnie Oceanu Spokojnego, pięćdziesiąt pięć metrów pod wodą. Jakoś udało im się przeżyć. Potem byli bici i torturowani. Ale znowu jakoś udało im się przeżyć. Alex Kershaw opowiada najwspanialszą w dziejach II wojny światowej historię załogi okrętu podwodnego.”
James Bradley, autor Sztandaru chwały i Flyboys


za :
Wydawnictwo Znak :: Ucieczka z głębin. Historia legendarnego okrętu podwodnego i jego walecznej załogi



Niestety Imageshack się zbuntował, więc na razie same opisy pozycji.
 
Arango jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-11-2019, 18:14   #6
Adr
RPG - Ogólnie
 
Adr's Avatar
 
[
Ernst Schubert - Jedzenie i picie w średniowieczu




Rok wydania: 2019
Ilość stron: 500
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Format: 15,8 cm x 22,8 cm

"Jedzenie i picie jako integralna część historii społecznej? Rozczaruję Was od razu, szanowni Czytelnicy, zanim później sami poczujecie się oszukani. W mojej książce nie znajdziecie średniowiecznych przepisów kulinarnych. Wynika to z doświadczenia, które dzielę z moimi kolegami. „Mediewiści z Ameryki Północnej, którzy od wielu lat badają średniowieczne przyjemności kulinarne, zapewniają wciąż, że w przypadku niewielu polecanych wówczas potraw życzyć można było smacznego [...].

Przezornie zapobiegam niebezpieczeństwu dalszego rozczarowania i oczekiwaniom, że znajdą się tu opisy radujących zmysły smaków i radości przy stole, jakie zawarte są w scenkach chłopskich Bruegla. To, co chcę przedstawić, to świat żywności, której brakowało nawet w normalnych czasach. Uważny czytelnik zapyta, czy wziąłem pod uwagę wiele świadectw, które nieustannie cytowane, zdają się potwierdzać wyobrażenia o średniowiecznym przepychu. Świadectwa te odwołują się do uroczystości, w przypadku których gospodarz nie skąpił niczego. „W Miśni, Szwabii i Frankonii jest historia żywienia w zwyczaju mówić do gości: bądźcie zadowoleni, że nie zjedliście wiele, wypijcie za to więcej […]. W Saksonii mówi się z kolei: najedzcie się do syta, drodzy przyjaciele. Item, pozostańcie w pokoju, jedzcie każdego dnia do syta”. Do dziś w Konstancji „tłusty czwartek” przed środą popielcową stanowi główne święto karnawału. Przypomina on także średniowieczną radość z ucztowania: w końcu do potraw dodadzą smalec. Słowo „tłusty” odnosi się bowiem do smalcu. Przysłowia mówią, że uroczystości były niegdyś limitowanym zwycięstwem nad pełną trosk codziennością".

(Fragment Wprowadzenia)

Spis treści:

Wykaz skrótów czasopism / 9

Wprowadzenie: Historia żywienia jako integralna część historii społecznej / 13

Popularne wyobrażenia o jedzeniu i piciu w średniowieczu a rzeczywistość / 13

„Poziomy żywienia” czy historia poszczególnych produktów spożywczych? / 18

Jedzenie i picie kluczem do historii społecznej? Trzy epokowe przemiany w średniowieczu / 20

Historia żywienia i rozwój społeczeństw. Pytania metodyczne / 26

Czy w średniowieczu w ogóle istniało społeczeństwo? / 30

CZĘŚĆ I. JEDZENIE

1. „Kiedy straszny głód przetoczy się przez kraj”: bieda i strach na tle średniowiecznej codzienności / 45
Fames et mortalitas: fale głodu we wczesnym średniowieczu i w okresie jego rozkwitu / 46
Fale głodu a zniesienie ładu społecznego / 49
Głód: bicz Boży i odpowiedź Kościoła / 51
Nowe konotacje u schyłku średniowiecza: głód i drożyzna / 53

2. Sól / 61
Historia salin jako wskaźnik rozwoju społeczeństw / 63
Czym w zasadzie jest sól? Trzy formy pozyskiwania niezbędnego do życia minerału / 67
Saliny. Wyzysk ludzi i rabunkowa gospodarka lasami / 71
Siła soli kształtująca stosunki społeczne: renta, wspólnota i dziedziczenie / 79
Handel solą, trudności w transporcie soli i oddziaływanie soli na historię miast / 84
Sól i władza książęca / 88

3. Zboże, kasza i chleb / 107
Najważniejsze rodzaje zbóż i ich historia lub problematyka periodyzacji historycznej / 109
Historia młyna: stały element przemian ustroju agrarnego / 114
Zboże i kasza / 118
„Dobry chleb i dobra rada są drogie” / 120
Chleb i pieczenie: ukryte procesy ustawodawcze / 127

4. Zwierzęta, mięso i rzeźnik / 144
Skutki braku mięsa w kuchni zwykłego człowieka / 144
Podstawy posiłków mięsnych: historia świni, bydła i owcy / 146
Spożycie mięsa w średniowieczu: pytanie o istotę mięsa / 153
Względne odprężenie na rynku u schyłku średniowiecza: międzynarodowość handlu wołami / 160
Dygresja: produkty mleczne – masło i ser / 164
Rzeźnik u schyłku średniowiecza / 166

5. Podziękowania dla kury / 183
Dygresja: ptactwo jako pożywienie / 186

6. Pożywienie z zawartością białka: ryba / 192
Świeża ryba i jej wykorzystanie / 192
Rynek ryb i rybacy / 194

7. Nowa żywność u schyłku średniowiecza: śledź i sztokfisz / 198
Zapotrzebowanie na białko: solony śledź ze Skanii, suszony sztokfisz z Bergen jako produkty żywnościowe i podstawa rozwoju Hanzy / 198
Połów śledzia w Skanii i tamtejsze targi / 204
Oszustwo w handlu śledziem / 212
Zwycięstwo konkurenta, śledzia z rejonu Morza Północnego / 214
Sztokfisz / 216

8. Niedobór witamin w średniowiecznej kuchni? Owoce i warzywa / 227
Drzewa owocowe w organizacji folwarcznej / 227
Intensyfikacja uprawy drzew owocowych od XIII wieku. Założenia i skutki / 232
Warzywa / 236

9. Kontakty i transfer kulturowy w historii ziół kuchennych i przypraw / 244
Między uszlachetnioną sztuką kuchenną a środkami leczniczymi: zioła kuchenne / 244
Przyprawa: przyczynek do średniowiecznej historii mentalności / 247

CZĘŚĆ II . PICIE

Wprowadzenie: Trunki w średniowieczu / 257
1. Wino / 264
Romantyzm wina i właścicieli winnic w nowożytności oraz historyczna rzeczywistość: ciężka praca / 264
Wczesnośredniowieczna historia uprawy winorośli lub o uczeniu się w średniowieczu / 269
Przemiany krajobrazu upraw: granice uprawy wina i ich zmiany / 273
Ziemia, praca, kapitał i instytucje. Odzwierciedlenie współczesnych
terminów ekonomicznych w historii średniowiecznej uprawy wina / 277
Winoznawstwo w średniowieczu? / 290
„Rzadko można było tu znaleźć dobre wino”. „Ulepszanie” i „doprawianie” wina / 294

2. Natura i sztuka złączone w piwie / 313
Powszechność spojrzenia kulturowo-historycznego i wąskie gardło rzeczywistości: długa droga do piwa / 313
Piwo i miód pitny: wyjaśnienie przemian w świecie w okresie między rozkwitem a schyłkiem średniowiecza / 322
Warzenie piwa i cechy piwowarów / 324
„Piwo to dla mieszczan złoty napój”. Miasta jako centra piwne w niemieckim średniowieczu / 333
Bawarski nakaz zachowania czystości z 1516 roku albo w jaki sposób fałszywe interpretacje historii mogą stać się historią / 337

3. Od wódki do sznapsa, od środków leczniczych u schyłku średniowiecza do nowożytnych używek / 349

CZĘŚĆ III. JEDZENIE I PICIE A PORZĄDEK ŻYCIA
Wprowadzenie: Porządek życia jako ramy warunkujące indywidualną egzystencję / 361

1. Indywiduum i wspólnota / 367
Posiłki i rytm dnia / 367
Indywidualne zerwanie z porządkiem życia: krytyka łasuchów i hulaków / 368
Posiłki bogatego i zwykłego człowieka. Niewielka ilość mięsa jako znak różnic stanowych / 371
Wspólne jedzenie jako element historii kultury i prawa: pożywienie pochodzących ze szlachty bamberskich kanoników katedralnych około 1200 roku / 374

2. Posiłki indywidualne i wspólnotowe: historia naczyń i sztućców / 379

3. Jedzenie i picie jako wyraz porządku prawnego / 391
„Kompan” i „towarzysz na dobre i na złe”. Chleb jako wyraz kształtowania się stosunków prawnych / 391
Jedzenie i picie w prawie chłopów, rzemieślników i profesorów / 393
Uczta koronacyjna. Antycypacja prawa i nadziei / 396

4. P osiłek dla gości: utrwalanie świadomości wspólnotowej / 400
Biesiada we wczesnym średniowieczu i sens pijaństwa / 400
Gildia i jej uczty: modyfikacja wczesnośredniowiecznej tradycji / 403

5. Jedzenie i picie podczas uczty dworskiej w okresie rozkwitu średniowiecza oraz skutki i ich wpływ na kształtowanie się norm / 407
Uczta dworska około 1200 roku / 408
Przemiany uczty dworskiej u schyłku średniowiecza / 410
Zwyczaje przy stole: hövescheit z początków XIII wieku i jej siła tradycjotwórcza / 414
Jedzenie i picie w codzienności dworskiej u schyłku średniowiecza / 417
Hövescheit i potrzeby ludzkie. Prolegomena do historycznej flatologii / 418

6. Suche powody niemieckiego pragnienia i skutki zwyczaju picia za czyjeś zdrowie około 1500 roku / 424
Niemiecki pijaczyna / 425
Picie za zdrowie: nowa forma przymusu picia z około 1500 roku / 427

7. Pismo i jego oddziaływanie na jedzenie i picie / 432
Erudycja, medycyna książkowa i ludowa w ich oddziaływaniu na porządek życia / 432
Dietetyka i produkty spożywcze. Prawidłowe odżywianie jako podstawa medycznych nauk średniowiecza i wczesnej nowożytności / 433
Książki kucharskie i zbiory przepisów. Długa droga do współczesnych poradników / 436

Podsumowanie / 441
Posłowie / 451
Wykaz źródeł i literatury / 455
 
Adr jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz



Zasady Pisania Postów
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Trackbacks jest Wył.
PingbacksWł.
Refbacks are Wył.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:51.



Powered by: vBulletin Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.1.0
Pozycjonowanie stron | polecanki
Free online flash Mario Bros -Mario games site

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168