Spis Stron RPG Regulamin Wieści POMOC Kalendarz
Wróć   lastinn > RPG - ogólnie > Pozostałe systemy RPG > Savage Worlds > Savage'owe produkty > Savage Worlds - podstawka
Zarejestruj się Użytkownicy

« - | Podstawy Podstaw »

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 25-04-2013, 21:17   #1
Opiekun Savage Worlds
 
JPCannon's Avatar
 
Reputacja: 301 JPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skał
Artykuły i recenzje

W temacie tym zapraszam do umieszczania wszelkich recenzji i artykułów związanych z Savage Worlds, settingami itp

--------------------------------------------------------------
Tytuł artykułu: Savage Worlds-Pierwsze starcie
Autor: Darken
Opis: Wstępna recka o mechanice

Kategoria: Inne
Typ: Artykuł


>>Czytaj cały artykuł (Savage worlds: Recenzja)

Artykuł edytowany przez Darken

-----------------------------------------------------------------

Podręcznik podstawowy
Savage Worlds – edycja polska, druga recenzja - Gry fabularne - RPG - POLTERGEIST

Sensacja i Przygoda
Miłosz Cybowski ‹Sanacja w natarciu� (recenzja: „Sensacja i przygoda”) – Esensja

Almanach Superbohaterów
Almanach Superbohaterów - recenzja - Paradoks

Nemezis
Nemezis - Gry fabularne - RPG - POLTERGEIST

W wolnej chwili dodam następne Oczywiście, jeśli znacie inne ciekawe, po polsku lub angielsku to zachęcam do wstawiania. Własne recencje i artykuły również bardzo mile widziane

EDIT - ZMIANA UKŁADU FORUM
Z racji zmiany układu forum polecam teraz wrzucanie aktualnych recenzji danych settingów do odpowiednich dla nich działów (np.recenzję Nemezis do działu Nemezis). Tutejszy temat zaś pozostaje do recenzji dotyczących podręczników głównych i tych które nie mają własnego działu. Z góry dziękuję za trzymanie się tego układu aby niepotrzebnie nie robić bałaganu
 
__________________
Opiekun działu "Savage Worlds"
"Nikt nie będzie za mnie decydował bo nikt potem za mnie nie umrze" podróżnik.

Ostatnio edytowane przez JPCannon : 24-08-2013 o 11:05.
JPCannon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24-08-2013, 08:54   #2
 
Mruf's Avatar
 
Reputacja: 22 Mruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodze
Pozwolę sobie na krótki wpis od siebie.

SW to genialny wynalazek, krok milowy w dziejach RPG, jak lądowanie na księżycu dla naszej wiedzy o kosmosie. Dostajemy prostą i niezwykle dynamiczną mechanikę, która pozwala na szybkie rozgrywanie emocjonujących starć, z nawet przeważającymi liczebnie przeciwnikami. Postacie graczy dzięki sztonom fuksa mają dużą szansę wyjścia z większości opresji, tym samym przypadłość umierania bohatera znana ze starych systemów jest dość rzadka. Wszystko jest proste i poukładane - mechanika, tworzenie postaci, modyfikatory. Nie ma stert tabel do przebrnięcia, skomplikowanych zasad dodatkowych do rozkminiania.
Sewidże mają kolejny atut - gadżety. Korzystamy ze sztonów dla oznaczenia fuksów, jest talia kart do określania inicjatywy. Bardzo potrzebna jest mata do gry z zaznaczonymi polami, flamastry suchościeralne, figurki. Ja zrobiłem sobie dodatkowo matę pokładu okrętu na okoliczność bitew na morzu Do gry w Conana na silniku Savage popełniłem też w drukarni mapę świata - Hyborii. Potem odrzuciliśmy Conana, bo pojawił się Beasts&Barbarians. Nie ma sensu jednocześnie grać dwóch settingów o niemal identycznym klimacie.
Kiedy pakuję się na nasze rytualne granie łikendowe to ze względu na ilość gadżetów muszę targać małą walizkę. Trochę mnie to irytuje, ale zabawa potem rekompensuje wszystkie nakłady.

Ciekaw tylko jestem jak będą się spisywać Sewidże na poziomie Legenda czy Heros. Do tego etapu nie dotarłem.
 
Mruf jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24-08-2013, 10:14   #3
Opiekun Savage Worlds
 
JPCannon's Avatar
 
Reputacja: 301 JPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skał
W dodatku nie ma żadnego przymusu korzystania z tych wszystkich gadżetów. Można ale nie trzeba, a to ogromny plus. Savage Worlds mnie osobiście ujmuje ogromną różnorodnością, elastycznością i istnym wszechświatem możliwości w co i jak grać. Pisałeś o fajnej brawurowości i zmniejszonej śmiertelności graczy, warto jednak zaznaczyć, że nadal istnieje wiele metod i zasad (również oficjalnych) dzięki którym sesja może być naprawdę przepełniona mrokiem i ryzykiem śmierci na każdym kroku. Ja osobiście właśnie za to ogromną wszechstronność, a za razem zachowanie przy tym prostoty kocham Savage Worlds Pomijam już aspekt, że jest to jeden z nie aż tak wielu systemów wydanych po polsku co nie raz dużo ułatwia w zrozumieniu zasad.
 
__________________
Opiekun działu "Savage Worlds"
"Nikt nie będzie za mnie decydował bo nikt potem za mnie nie umrze" podróżnik.
JPCannon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24-08-2013, 10:17   #4
 
Mruf's Avatar
 
Reputacja: 22 Mruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodze
No właśnie, ostatnio czytam 100% niemal systemów nowych po angielsku i powoli mam tego dosyć. Czytam ze zrozumiałych względów wolniej. Niedawno skończyłem Yggdrasilla, ale muszę jeszcze raz go przeczytać, bo będę prowadził. Chwilę wcześniej czytałem Fate Core (310 stron)...
 
Mruf jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24-08-2013, 10:28   #5
Opiekun Savage Worlds
 
JPCannon's Avatar
 
Reputacja: 301 JPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skał
Wiem... ja osobiście znam angielski nie najgorzej, ale nie raz muszę się nieźle nasiłować żeby dobrze zrozumieć angielskie zasady, czy treść fabularną świata. Na szczęście GRAMel wydał dość sporo polskich podręczników i materiałów (nie chwaląc się posiadam wszystkie ) z użyciem których można i tak sporo fajnych sesji poprowadzić.

Właściwie używając podstawki z broszurką Delux, Almanachu superbohaterów, Nemezis i Evernighta da się poskładać niemalże dowolny świat i pomysł. Dorzucając do tego takie tomiszcza jak Interface Zero z bogatym sklepem i fajnymi przewagami, Sensację i Przygodę zawierającą nawet elementy strikte dla polaków czy chociażby światostworzenie które wręcz instruuje jak stworzyć własny świat, to już w ogóle nic tylko bawić się w twórcę settingów.
 
__________________
Opiekun działu "Savage Worlds"
"Nikt nie będzie za mnie decydował bo nikt potem za mnie nie umrze" podróżnik.

Ostatnio edytowane przez JPCannon : 24-08-2013 o 10:31.
JPCannon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24-08-2013, 10:32   #6
 
Mruf's Avatar
 
Reputacja: 22 Mruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodzeMruf jest na bardzo dobrej drodze
Da się żyć w sumie, bo dla mnie i tak najważniejszy jest B&B To nie są długie książeczki. Lektura jest szybka i przyjemna, język prosty.
 
Mruf jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24-08-2013, 11:02   #7
Opiekun Savage Worlds
 
JPCannon's Avatar
 
Reputacja: 301 JPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skałJPCannon jest jak klejnot wśród skał
W B&B najbardziej podobały mi się nietypowe rozwiązania, jak np szamanizm jako nowy rodzaj zdolności nadprzyrodzonych fajny rozwój rozmowy jednak dalszy jej ciąg proponuję prowadzić w temacie ogólnych rozmów o systemie i Savegach tutaj:

http://lastinn.info/savage-hydepark/...-systemie.html (Ogólne rozmowy o systemie)

Ten temat za to zostawmy na pełniejsze recenzje

Można też stworzyć osobny temat na ową rozmowę w dziale B&B jeśli masz ochotę
 
__________________
Opiekun działu "Savage Worlds"
"Nikt nie będzie za mnie decydował bo nikt potem za mnie nie umrze" podróżnik.

Ostatnio edytowane przez JPCannon : 24-08-2013 o 11:11.
JPCannon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

« - | Podstawy Podstaw »


Zasady Pisania Postów
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Trackbacks jest Wył.
PingbacksWł.
Refbacks are Wył.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:52.



Powered by: vBulletin Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.1.0
Pozycjonowanie stron | polecanki
Free online flash Mario Bros -Mario games site

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166