Spis Stron RPG Regulamin Wieści POMOC Kalendarz
Wróć   lastinn > RPG - ogólnie > Warhammer Fantasy Role Play
Zarejestruj się Użytkownicy

Warhammer Fantasy Role Play Warhammer Fantasy Role Play


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 23-01-2005, 14:55   #1
KKuba
 


Poziom Ostrzeżenia: (0%)
Punkty przeznaczenia

PP
W warhammerzejast bardzo mało informacji o "Punktach przeznaczenia" (aż za mało)
pewnego razu na sesji pojawiło się pytanie się pytanie "w jakich przypadkach można zużyć PP?",
otóż w podręczniku nie ma nic napisane o [glow=red:f2ec9bb481]spaleniu na stosie[/glow:f2ec9bb481], powieszeniu, lub [shadow=blue:f2ec9bb481]zamarźnięciu[/shadow:f2ec9bb481]
Co myślicie o interwencji jakiegoś bóstwa w Starym świecie?
 
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23-01-2005, 15:00   #2
 
Meechaw's Avatar
 
Reputacja: 281 Meechaw ma wyłączoną reputację


Interwencja bóstwa to trochę za dużo jak na wydanie 1 PP. Stos? Pomyśl - nagle ktoś z tłumu krzyczy 'E, przecież to nie ten czarował! To ten drugi, pod drzewem!' i nagle tłum się zwraca w kierunku jakiegoś rzezimieszka, który miał pechać się przyglądać tej ceremonii . Powieszenie? Boże, nic prostszego - lina pęka, a przy okazji robi się zamieszanie, bo ktoś coś ukradł, i ludzie zaczynają gonić złodzieja. Zamarźnięcie? Znalezienie opuszczonej jaskini z zapalonym ogniskiem, bo traper właśnie poszedł szukać zwierzyny. Pomysłów są tysiące..
 
Meechaw jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23-01-2005, 22:43   #3
 
Ryach's Avatar
 
Reputacja: 243 Ryach ma w sobie cośRyach ma w sobie cośRyach ma w sobie cośRyach ma w sobie cośRyach ma w sobie cośRyach ma w sobie cośRyach ma w sobie cośRyach ma w sobie cośRyach ma w sobie cośRyach ma w sobie cośRyach ma w sobie coś


Ja jako MG. Zawsze podchodziłem w ten sposób, sam kontrolowałem, pp graczy i wydawałem je w odpowiednim momencie. Ale nigdy nie pozwalałem uniknąć dzięki nim naprawdę trudnych-śmiertelnych sytuacji, np. walka z wielkim demonem, poderżnięcie komuś gardła itp. zawsze kończyło się śmiercią gracza
 
Ryach jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23-01-2005, 23:13   #4
 
Meechaw's Avatar
 
Reputacja: 281 Meechaw ma wyłączoną reputację


No widzisz, a PP są po to, żeby uratować nawet z najgorszej opresji. Jeśli sytuacja jest SERIO super beznadziejna (spadasz nagi na dół z czubka płaskiej jak ściana góry, pod tobą napewno jest kolczasta skała itp) no to wtedy trzeba jakoś ograniczyć efekty tej mocy, ale na litość boską dać graczowi przeżyć! Po to to jest. Poderżnięcie gardła to przykładowa sytuacja, gdzie PP powinien działać z pełną mocą, czyli np. nóż się wyślizgnął i niedoszły zabójca upadł przy okazji itp. A podczas walki z demonem WIĘKSZYM - no cóż, może uratować od jednego jego ciosu, napewno nie uchroni przed samą walką itp. PP jest po to, żeby działał.
 
Meechaw jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26-01-2005, 12:32   #5
 
Fistus's Avatar
 
Reputacja: 214 Fistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie coś


Cytat:
A podczas walki z demonem WIĘKSZYM - no cóż, może uratować od jednego jego ciosu, napewno nie uchroni przed samą walką itp
I to jest złe zostosowanie PP. Jego celem nie jest przedłużnie życia o jedna, dwie rundy, ale przezycie postaci.
Cytowana sytuacja (o ile nie jest spowodowana głpotą gracza - wtedy PP nie działają ): demon zdał cios BG - ten stracił przytomność, demon pomyślał, że już go zabił lub, że nie ma sensu go dobijać bo i tak się wykrwawi i oddalił się. Teraz wystarczy podrzucić kogoś kto zajmie się BG i po sprawie.
 
__________________
"A flame which never dies, but brightens with the passing of time."
Fistus jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26-01-2005, 16:06   #6
 
Meechaw's Avatar
 
Reputacja: 281 Meechaw ma wyłączoną reputację


Dobra, gracz walczy z wcieleniami pięciu bogów naraz. Są duzi i są źli, że ich znieważył. Zanim gracz zdążył się ruszyć, to oczywiście już ginie. Ale nie! Gracz używa PP i nagle pięciu bogów pudłuje w gracza, zapominając o nim i/lub myśląc, że tak właściwie to pora już się zbierać. Przeżył. O to chodziło, nie?

PS: Lubię prowokować : )
 
Meechaw jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26-01-2005, 22:01   #7
 
Fistus's Avatar
 
Reputacja: 214 Fistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie coś


Znieważył bogów bez posiadania odp 'mocy' (czyt. statów, skillów, czarów) lub pleców to jego sprawa -> głupota -> PP nie działają. Nie może dochodzić do sytuacji gdzie gracz myśli: "rzucę się z 124 metrów, mam PP to nic mi się nie stanie", wtedy IMHO nic mu nie pomoże. Jak nie rozumie to uścinąć mu dłoń i podziękować. Łatiwej się prowadzi mniejszej ilości osób .
 
__________________
"A flame which never dies, but brightens with the passing of time."
Fistus jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-01-2005, 04:29   #8
 
Nassair's Avatar
 
Reputacja: 166 Nassair ma w sobie cośNassair ma w sobie cośNassair ma w sobie cośNassair ma w sobie cośNassair ma w sobie cośNassair ma w sobie cośNassair ma w sobie cośNassair ma w sobie cośNassair ma w sobie cośNassair ma w sobie cośNassair ma w sobie coś


Panowie ja miałem taką sytuacje.

Sesja Warhammera, jest wzgórze, pod nim tunele, stemple itd. Wszystko stare przegniłe grozi zawaleniem. W tych tunelach mieszkają poczwary które nękają mieszkańców okolicznej wioski. Grupa bohaterów postanawia im pomóc. Większość z nich to krasnoludy. A krasnale jak to krasnale nabrały beczek z prochem ile się dało naznosiły do kopalni i już miały wychodzić i podpalać lont, kiedy wejście się zawaliło (tak przewidywał scenariusz, jedynie człowiek czarodziej został na zewnątrz). Biedni bohaterowie (właściwie to pomagali z czystego serca i dla rozrywki) siedzą w środku z masą prochu i potworami na karku. Po kilku potyczkach (odparli przeciwników ale wiadome było ze nie wyjdą z tego cało a potwory mogą się przekopać na powierzchnie postanawiają wysadzić proch, szlachetny czyn). Jak pomyśleli tak zrobili, wywaliło całe wzgórze. Ludzie uratowani, potwory są martwe, scenariusz zakończony sukcesem. I nagle jeden z graczy kreśli coś na karcie i mówi: - Wydałem mój ostatni PP. No to teraz coś wymyśl.

Co myślicie o tej sytuacji ?? Czy pozwolilibyście swojemu graczowi wydać tego PP, czy nie ?? I jak byście to wytłumaczyli czarodziejowi który wiedział ze jest tylko 1 wejście a krasnal wchodził do podziemi ??

Pozdrowienia.

Nassair.


Rzeczywiście Fistus wymyślone na poczekaniu, powiedział bym nawet wyssane z palca . Mimo całego zakręcenia twój pomysł jest całkowicie do przyjęcia. Jśli gracz chce zginąć śmiercią bohatera, to ja nie odbieram mu tej przyjemniści. Tak się rodzą przecież legendy, przynajmniej w jednej małej wiosce .
 
__________________
And then... something happened. I let go.
Lost in oblivion -- dark and silent, and complete.
I found freedom.
Losing all hope was freedom.
Nassair jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-01-2005, 17:12   #9
 
Meechaw's Avatar
 
Reputacja: 281 Meechaw ma wyłączoną reputację


Powiem szczerze, że znam już skądś ten przykład. Po pierwsze - pogratuluj graczowi w moim imieniu . Po drugie, ja bym coś wymyślił, że np. był wybuch itp ale inni go osłonili, a że przy okazji odsłonił się jakiś otwór na górze, to siła wybuchu się rozproszyła w tym miejscu, itp itp i dlatego gracz, co prawda ledwo, ale żyje. Własnie na takie akcje są PPki! Szansa jedna na milion, a jednak się udaje! Widocznie bogowie go jeszcze potrzebują.
 
Meechaw jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29-01-2005, 17:12   #10
 
Fistus's Avatar
 
Reputacja: 214 Fistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie cośFistus ma w sobie coś


Jak wywaliło całe wzgórze to raczej nic go nie mogło osłonić. Wyyślone na poczekaniu - podpalili lont(y) i 'podłoga' pod nimi zawaliła się, że krasnolud swoje waży i (jego ekwipunek też) to przebili się przez pare 'pięter', na tyle głęboko, że wybuch ich nie zabił (wzgórze i tak poszło się... wybuchło ) spadli powiedzmy na jakąś ścianę pokrytą mchem (dokładniej to jakimś innym porostem co to może bez światła sobie żyć) lecz nie spadli na powierzchnię płaską, ale na coś bardzo stromego, dopiero po paru metrach dążącego do poziomu (już nie spadają ale się toczą). Po takiej jeździe raczej nikt nie będzie tomny, ale może znaleźli się koło jakiś wykopalisk/kopalni i górnicy (jak krasnolud będzie wśród nich to pomoże swoim zapewne) akurat przypadkiem przebili się do podziemnej groty, w której leżą poturbowani BG. Czysta improwizacja na szybko. To raczej takie na siłe ratowanie, może jakiś BG chciałby aby jego postać zginęła w tak honorowy sposób (szczególnie jak to krasnolud). Zawsze można po tym jak gracze mówią, że podpalają poprowadzić kawałek człowiekowi, który został na zewnątrz i w tym czasie pomyśleć co z tymi w środku zrobić.
 
__________________
"A flame which never dies, but brightens with the passing of time."
Fistus jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz



Zasady Pisania Postów
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Trackbacks jest Wył.
PingbacksWł.
Refbacks are Wył.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:56.



Powered by: vBulletin Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.1.0
Pozycjonowanie stron | polecanki
Free online flash Mario Bros -Mario games site

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166